(9.50 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Problém této vlády je, že ona neskutečně lže. Oni vždycky mluví stejné věci. Teď přišli na to, že budou říkat, že jsme jim nechali vybrakovaný stát údajně. To je neuvěřitelné. Jak vůbec může někdo tohle říct? A že jsme za posledních osm deset let stagnovali na všech úrovních. Předběhli jsme Španělsko a Itálii v životní úrovni, byli jsme šestá nejméně zadlužená země, byli jsme sedmá nejbezpečnější země - dneska jsme dvanáctá. Byli jsme jedna z nejvíce prosperujících zemí. Na to jsou papíry. Ale ta poslankyně bude tvrdit, že jsme nechali vybrakovaný stát.

V minulosti, si pamatujeme, že Miloš Zeman mluvil vůči ODS o "spálená země", to znamená v ekonomickém smyslu vytunelovaná země, já s tím mohu souhlasit, ale oni byli parťáci, takže mluvit o tom, že my jsme nechali vybrakovaný stát, je skutečně neuvěřitelná drzost.

Zaujalo mě, že pan premiér byl v Polsku. To je dobře, to je jeho oblíbená destinace. Tam jsou určitě rádi, když ho vidí, vzpomenou si na ten Turów, jak nás obelhali. Mě fascinuje to, tam byla další tiskovka, jak pan premiér se vyhýbá tématu ilegální migrace.

Teď ještě odbočím, protože jsem si vzpomněl na tu debatu, která proběhla za přítomnosti komisařky Johansson. Tam ten největší šok, a tam byl náš kolega Vondráček, byl tam pan poslanec Vondra, který má vůči Evropě celkem rozumné názory, tak ta paní Johansson normálně v České televizi řekla, že celou tu migrační zradu, ten podraz, připravovalo české předsednictví. To je neuvěřitelné. Takže naše vláda, pan Rakušan připravoval tu pozvánku pro ilegální migranty a pašeráky do Evropy. Ano, normálně to řekla ta Johansson. Já jsem z toho byl úplně v šoku. A že údajně budeme mít nějakou výjimku. No, nemáme žádnou. Nemáme žádnou. Takže tahle vláda normálně zradila Vé čtyřku. Zradila to, co my jsme kritizovali, že ilegální migranti... že se máme o ty lidi postarat v jejich zemích. A to, co se teď děje, že byli na návštěvě v Tunisu a že tam něco podepsali, fajn, i Alžír, i Maroko, Erdogan kdysi dostal 3 miliardy eur, držel tam 3 miliony uprchlíků. Super. Ale pokud chcete pomoci těm lidem, tak těm lidem zkrátka musíme pomoci tam, kde jsou. Pro ně v Evropě není místo.

A pokud někdo je chce, tak z toho udělejte Ellis Island, jak všichni přistěhovalci šli do Ameriky. Ať přijde někdo, koho si objednali, nějaká firma nebo nějaká instituce, dopředu, a normálně přiletí jako pracovní síla. Lodě nesmějí vyplout! Vy jste zodpovědní za ty stovky utopených. A tisíce to budou. Tisíce. A můžete kecat dokola. I ta komisařka tam vykládá nesmysly. Oni tam po evropských volbách už nebudou, a zase budou mlet ty blbosti. A že je to velký problém? Tak to vidíme všude, že je to velký problém. Teď nedávno video, jak ve Španělsku napadli jednoho tátu s miminkem ti migranti. A tak dál. Všude jsou konflikty. A už vidíme co se děje ve Francii, vidíme, co se děje v Německu. Tam se lidi normálně bojí, někteří se stěhují na jih, protože už tam nechtějí být.

Takže se vrátím k té tiskovce. Ta je vždycky zajímavá, protože Morawiecki na rozdíl od našeho premiéra nemluvil o migraci. A pan Morawiecki říká, že trest za nepřijetí ilegálního migranta je 20 000 eur. Za přijetí uprchlíka obdržíme stokrát menší částku. Myslí ukrajinského uprchlíka. Takže oni dostali 200 eur, my jsme nedostali vůbec nic. Pan premiér to stále slibuje. A já myslím, že za chvíli to bude 50 miliard, tak jsem zvědav, kdy nám Evropská unie zaplatí 50 miliard korun, když Řecko a Itálie si vyřídily miliardy eur. Nový řecký premiér bude stavět ten plot. Na tom vyhrál volby. Tak já jsem zvědav, kdy dostaneme my ty peníze. A to nebylo nic proti Ukrajincům. Jenom konstatuji, my jsme je přijali, solidárně, my jsme je podpořili, stojí nás to 45 miliard. Ať nám to Evropská unie zaplatí, stejně jak to platí jiným! To, že pan premiér propásl tu šanci předsednictví - ano, a je to tvrdý byznys. Proto je skvělá ta blokace Rady, když tam sedíte, jako já jsem tam seděl a říkal: Angelo, ještě chci miliardu eur! Čtyři noci, pět dní jsme nespali. Dostal jsem ji, protože jsem řekl: Tak tam budu sedět rok. Pan premiér na to nemá tu odvahu. On to neumí. Takže já jsem na to zvědav, jestli to vyřídí někdo jiný. Ale Morawiecki jednoznačně říká: Mluvili jsme o nelegální migraci. Nesmí dojít k její legalizaci, lépe musíme chránit vnější hranici. To je stále dokola, o tom jsme mluvili stokrát. Stokrát jsem řekl, že máme chránit Evropu a vnější hranici. Ale to je moře! Moře je pro mě vnější hranice Evropy. Asterix a Obelix, village, ta vesnice. To je naše vesnice, Evropa. A tam patří západní Balkán i Srbsko. Tam to máme bránit, protože ti ilegální migranti přicházejí, mají zbraně, jsou nebezpeční, jsou agresivní, a k tomu jsou ti pašeráci, to je normální mafie. A pan premiér stále tomu nerozumí.

No a mluvili o energetice. Mě strašně baví, jak pan premiér nám stále říkal, jak se odstřihne od té ruské ropy. Tak minulý rok se neodstřihl. A hlavně, on o tom nerozhoduje, vždyť o tom rozhoduje PKN Orlen, majitel Unipetrolu. Já tomu vůbec nerozumím a strašně mě baví, jak to oni prodávají. A je zajímavé, že ta investice do TALu, rozšíření kapacity toho ropovodu, že ti ostatní moc na to nejdou, že to nechtěli. Tak nakonec to zaplatí MERO. MERO je naše firma, 100%. Těch 1,6 miliardy co zaplatí, mohlo to jít do rozpočtu, možná pro naše důchodce. A já se ptám, když to takhle je - a je to jenom politikum, o tom jsem přesvědčený - že jestli skutečně ten Unipetrol nebude kupovat tu ruskou ropu? Já jsem na to zvědav. Já si myslím, že je to nesmysl a je to jenom politika, která stojí peníze jenom proto, aby pan premiér mohl něco říct.

A pokud to není politika, a teď já v tom vidím smysl, je ten známý plynovod Stork II. O tom pan premiér mluvil, lživě nás kritizoval, že my jsme to nechtěli. No my jsme to chtěli, pane premiére, ale vaši kámoši to nechtěli. My jsme to chtěli a Poláci to nechtěli. Poláci to nechtěli. A tady to dává smysl. Pokud... a já si myslím, že vy nenajdete privátního investora na tenhle plynovod. Mimochodem Poláci ho postavili, ten plynovod, který vede z Norska až na hranici ukrajinsko-slovenskou, byl nedávno otevřen, a tam se propojuje s plynovodem z Ukrajiny a z Ruska, tak je to ideální šance pro ČEZ. ČEZ dnes prodává 20 % plynu v České republice. ČEZ si pronajal terminál na LNG v Emsu v Nizozemsku, jezdí lodě, funguje to. To bylo dobré rozhodnutí, akorát nás bude zajímat, za kolik jste to nakoupili a za kolik jste to prodali. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP