(13.00 hodin)

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc, pane předsedající. Ano, rád bych vystoupil se stanoviskem klubu hnutí ANO. Pevně věřím, že toto stanovisko potom bude Poslaneckou sněmovnou alespoň v jednom z těch návrhů akceptováno, a pevně věřím, že i ty pozměňovací návrhy, které bych tady rád přednesl a obhájil, že alespoň k některým z nich se vládní koalice k mým kolegům přidá. (Řečník se odmlčel pro hluk v sále.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Rozumím, pane poslanče. Prosím kolegy v sále, aby se ztišili a stanovisko klubu mohlo zaznít.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Samozřejmě nechám ty kolegy, kteří připravili jednotlivé pozměňovací návrhy, aby si je sami obhájili. Já tady budu mít z toho tři, které jsem připravil já se svými kolegy z výboru pro sociální politiku.

Mě neustále fascinuje, jak se vlastně dokázalo do veřejného prostoru dostat díky médiím to, že senioři jsou skupinou lidí, která se má dobře, dokonce že si žije nad poměry, poněvadž jim byla dorovnána - a já doplním, zákonně, zákonně - dorovnána inflace. Je to z toho důvodu, že mnoho seniorů si nedokáže samozřejmě najít druhé, třetí zaměstnání, má omezené své příjmy, mnozí žijí v jednočlenné domácnosti, poněvadž už nemají partnera, děti se jim někde rozutekly do světa nebo po České republice a jsou skutečně jenom odkázáni na to, co jim měsíčně přijde na účet, jako třeba starobní, invalidní, vdovský důchod, a z toho jednoduše musí vyžít. My víme, jak rostly ceny během energetické krize všeho, od pohonných hmot přes bydlení, energie, potraviny a tak dále.

Pan ministr se neustále chlubí grafem, jak rostly důchody. Naposledy to bylo v pondělí na tiskové konferenci, taktéž jsem to zaznamenal včera na sociálních sítích Ministerstva práce a sociálních věcí. Pro mě je to opravdu jako k zbláznění, poněvadž pan ministr nikdy neřekne to B, vždycky řekne jenom to A, že narostly důchody přes 20 000 korun, ale nikdy neřekne, že máme dlouhodobě jednu z největších inflací v Evropské unii, že díky tomu zákonně ty důchody dorostly díky tomu, že se spustila pojistka mimořádných valorizací, a to dvakrát v roce 2022, to je ten 60- až 80miliardový potom minus v rámci celého důchodového systému, i když je průběžný, tak samozřejmě rozumíme tomu, že celkově tedy výdaje na důchody samozřejmě rostly. Ale de facto vždycky se vezmou do pusy senioři jako ta skupina lidí, která má zachraňovat svět, zachraňovat Českou republiku a zachraňovat rozpočet.

A poněvadž máme, a máme tady čísla za červen, opět třetí nejvyšší inflaci v rámci Evropské unie, tak ta zdražuje samozřejmě život nám všem, nevyjímaje seniory, poněvadž jak víme, tak na inflaci jsou napojeny výroby všeho možného od potravin přes samozřejmě jiné komodity. Jak je možné, že jsme v tuto chvíli v situaci, kdy je levnější nakoupit si v Polsku? Tomu já rozumím, to už je dlouhodobě, právě na začátku energetické krize jsme upozorňovali na to, že Polsko má nulové DPH na potraviny a že takto pomáhá svým občanům. To znamená, že všichni příhraniční spoluobčané odjížděli nakupovat u nás v Ostravě do Polska do Biedronky, tam jim vyšel skutečně nákup levněji o několik tisíc korun a opravdu ušetřili tisíce měsíčně, poněvadž tam byly levnější taktéž pohonné hmoty. Ale také vidíme na těch číslech, že nám klesají maloobchodní tržby, což je ta negativní externalita právě k tomu, že lidé nakupují někde jinde. Ale to je jenom Polsko. Polsko už není jedinou zemí, kde mají levnější potraviny a komodity, ale nově je to i v Německu, v Rakousku. A nejsou to jenom potraviny, ale je to i nábytek, drogerie a tak dále.

Na úvod bych uvedl na pravou míru některá zavádějící tvrzení a argumenty, které neustále a neustálým omíláním poškozují naše seniory, a to kromě finanční stránky věci i tu jejich reputační řekl bych. (Čte:) Zvýšili jsme důchody, průměrný důchod je již přes 20 000 korun. - Znovu opakuji, tyto důchody byly navýšeny díky zákonu, ne díky této vládě, Ministerstvu financí nebo Ministerstvu práce a sociálních věcí, i když občas pan ministr se nám chlubí tím grafem na žlutém podkladu, jako že to je zásluha KDU-ČSL. Ne. Bylo to díky zákonu, který se spustil ve chvíli, kdy pětkrát po sobě byla inflace přes 5 %, to znamená pět měsíců po sobě přes 5 %. To jsou ty mimořádné valorizace, abyste tomu rozuměli. Takže ne prosím vláda, ale naštěstí zákon, který se jako pojistka - pojistka - spustil po 15 letech, my jsme ho tady měli 15 let, který se spustil poté samozřejmě, když inflace byla pětkrát po sobě přes 5 %, a bylo to skutečně enormní navýšení do důchodového systému těch důchodů právě z toho důvodu, že ta inflace byla velmi vysoká, a dlouhodobě se jako Česká republika držíme na špici, co se týká čísla inflace v Evropské unii.

Podle analýzy on-line investiční platformy Portu bylo Česko ve výši inflace deváté z 41 evropských států. Oproti květnu si navíc pohoršilo o čtyři příčky. Takže jsme v tuto chvíli v celé Evropě, nejenom v schengenském prostoru, devátí s nejvyšší inflací. Je opravdu k smíchu, když se inflace sníží, že se tím chlubí například pan premiér, že to je jeho zásluha. Já úplně na to koukám. Ta tragikomičnost a infantilita ve vyjádřeních, ale i v jednotlivých praktických krocích je opravdu zarážející. Všichni přece víme, že hlavním důvodem snížení inflace jsou vlivy mezinárodní, zejména bych řekl dramatické snížení cen plynu a elektřiny v Evropské unii na burze nebo pokles cen ropy, ale také jsou samozřejmě statistické, hlavně je to efekt vyšší základny meziročního srovnání. Ale předstoupit před novináře a chlubit se tím po dlouhých měsících nicnedělání s inflací je skvostná snaha o manipulaci. A naštěstí i někteří komentátoři a ekonomové se proti tady tomuto jednání skutečně ohradili, protože je to opravdu velká manipulace.

Největší lež a demagogie, ta další, která je ve veřejném prostoru, je, že šetřit se holt musí, poněvadž náš stát je zadlužen. Tady máme tvrdá čísla: Podle Ministerstva financí je zadlužení České republiky v poměru k hrubému domácímu produktu 43 %. Průměr v Evropské unii, tak tam Evropská unie atakuje 85 % svého zadlužení k HDP. Jsme jednou z nejméně zadlužených zemí v Evropské unii. Neříkám, že se máme samozřejmě chtít dále zadlužovat, to je nesmysl. Já jenom odmítám to, aby neustále bylo omíláno, že důchody pro naše rodiče a prarodiče jsou na dluh. Nejsou. My máme průběžný důchodový systém a samozřejmě do něho něco přiteče, odteče. A jak říkal pan ministr správně, a minule mi tady ukazoval tabulku toho, jak to je od roku 1996 do roku 2022, tak skutečně je někdy ve velkém minusu, někdy je naopak v plusu, někdy je vyrovnaný, menší minus a tak dále. To je realita. To jsou data podle Eurostatu. Vydáváme, a já to říkám dlouhodobě, na důchody právě k poměru hrubého domácího produktu méně, než je průměr v Evropské unii. Podle nejnovějších čísel Eurostatu vydáváme 9,3 % k hrubému domácímu produktu. A to je i po těch mimořádných valorizacích, které za rok 2022 byly dvakrát vyplaceny. A průměr v Evropské unii je 13,6 %. Dokonce naši sousedé, Rakousko, kam chodí někteří senioři a lidé nakupovat a jezdí tam za levnějšími cenami, tak vydává 15,4 % HDP na důchody.

Včerejší tweet, cituji: Starobní důchody rostou, napsalo MPSV na svém Twitteru. Zatímco v roce 2017 dosahovaly důchody 40 % průměrné mzdy, v roce 2018 se úroveň dokonce propadla na historické minimum. Dnes je to téměř 50 %. Já úplně koukám, že tady toto se napíše na Ministerstvo práce a sociálních věcí, protože se napíše opět jenom to A, ale neřekne se to B. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP