Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(10.50 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

Toto je vyjádření politologa, který označil za černý den pro českou parlamentní demokracii den, kdy byla ukončena debata v Poslanecké sněmovně ohledně elektronické evidence tržeb. Shodou okolností je tento politolog - no, není - byl tento politolog i dnes v této místnosti. Asi tušíte, že mluvím o předsedovi vlády Petru Fialovi.

Mnozí z vás tady jsou pamětníci a víte, kolik dní, týdnů, měsíců byla elektronická evidence tržeb přijímána. To byly skutečné obstrukce. To byly skutečné obstrukce z vaší tehdy opoziční strany. My tu pouze dnes šestý den diskutujeme nad finanční stabilitou čtvrtiny české populace. Utnout tuto diskusi znamená jenom zřejmý projev - a řeknu to znovu - arogance moci, a to ne vůči hnutí ANO, ne vůči opozici. Je to projev arogance moci vůči těm necelým třem milionům našich penzistů. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk z lavic zleva.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. A další s přednostním právem je přihlášen pan předseda Okamura. Je to zatím poslední přihlášený s přednostními právy a poprosím o slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, tak máme tady dnes další pokračování návrhu Fialovy vlády, kterým chce Fialova vláda okrást všechny současné i budoucí příjemce důchodů. Hnutí SPD s tím samozřejmě zásadně nesouhlasí a budeme hlasovat proti. Na rozdíl od Fialovy vlády prosazujeme opatření proti inflaci, nikoliv proti důchodcům. A SPD chce zachovat stávající valorizace důchodů proti zvůli vládní pětikoalice.

No, a jaký je současný stav? Já jsem se konečně tedy - mně odpověděli vládní představitelé na to, jaké jsou vlastně ty náklady na Ukrajince v České republice. Protože dneska tady už několikátý den jednáme o tom, že vláda chce okrást o peníze naše slušné občany a zároveň chce přeposlat tyto peníze Ukrajincům a přeposílá i Ukrajincům. To je ta pointa. Takže okrade naše slušné lidi - Fialova vláda - ještě to dělá všechno na dluh, to posílání peníze Ukrajincům a teď to přepošle.

No a tady já jsem dal písemnou interpelaci na ministra vnitra Víta Rakušana, kolik tedy vlastně se dalo už těm Ukrajincům z našich peněz? No a ta situace je opravdu šokující, protože Fialova vládní pětikoalice poslala Ukrajincům, těm migrantům, kteří přišli do České republiky, dohromady jim odsouhlasila už 40,5 miliardy korun. Dostal jsem tady v odpovědi, je to jednoduchý součet a je to dokument, který jsem obdržel od ministra vnitra Víta Rakušana na základě mojí písemné interpelace, protože když jsem se ho tady ptal ústně, tak jsme se odpovědi nikdy nedočkali, a je to dokument, který jsem tady obdržel. Takže 40,5 miliardy korun dala vláda Ukrajincům tady v České republice, plus premiér Fiala zmiňoval na jaře letošního roku, že přes 40 miliard ještě dala vláda formou zbraní na Ukrajinu. To znamená, dohromady je to cirka 100 miliard korun - dala vláda Ukrajincům a zároveň už podruhé letos chce okrást všechny důchodce v České republice a teď ještě zvýšit daně plošně všem občanům v České republice. A to je ten úvod, který jsem chtěl říct a o čem já tady budu dneska v podstatě hovořit.

Takže mám to tady černé na bílém. Jsou tady jednotlivé položky, jednotlivé kapitoly, co si vláda odsouhlasila. Navíc samozřejmě je potřeba ještě zdůraznit, že Fialova vláda ještě nekončí s těmito výdaji. Protože v té odpovědi od ministra vnitra Víta Rakušana je napsáno, a je to další, v podstatě se potvrzuje to, co tady říkám už rok, že Fialova vláda nepočítá s tím, že se ti ukrajinští migranti, do značné míry jsou to ekonomičtí migranti, to víme všichni, teď jezdí na dovolenou na Ukrajinu, vrací se zpátky, masově jezdí na dovolenou. České dráhy i STUDENT AGENCY navýšily spoje na Ukrajinu, už to proběhlo i mainstreamovými médii, že jedou na Ukrajinu. Takže samozřejmě pakliže nějaký uprchlík jezdí na dovolenou do země, z které uprchl, tak to není žádný, tak to samozřejmě není uprchlík, je to normální ekonomický migrant, to tady podporuje Fialova vláda.

A navíc z toho, z té odpovědi od ministra vnitra Víta Rakušana za hnutí STAN, tak jednoznačně vyplývá, že vláda nepočítá s návratem Ukrajinců na Ukrajinu. Počítá s tím, že tady zůstanou. A je to přesně ta lež, kterou - já jsem na ni upozorňoval, to tady tvrdil ten váš kamarád, bývalý ukrajinský velvyslanec Perebyjnis a tvrdili jste to i vy, že oni se budou vracet zpátky na Ukrajinu, ti migranti. Není to pravda. Je to ta lež, kterou celou dobu tady obelháváte všechny občany České republiky. I ten váš dokument, ta odpověď, co jsem dostal, plně počítá s tím, že tady ti Ukrajinci zůstanou. To znamená, ta zátěž na úkor českých občanů bude nadále pokračovat.

Tady bych rád upozornil, že podle oficiálních statistických údajů už více než každý desátý občan v České republice, každý desátý člověk v České republice, který tady má legální pobyt, tak je cizinec. To znamená - a ve velkých městech je to ještě více. To znamená, občané se tady stávají cizinci ve vlastní zemi. Ostatně doslova tisíce lidí mi v tomto smyslu píší, stačí se podívat i na mé sociální sítě do diskuzí, kde jenom v těch diskuzích na mých sítích je v průměru tři až pět tisíc lidí denně - tam píší do diskuzí. Takže je to skutečně velký vzorek. A říkám denně. To znamená měsíčně komentují tuhletu situaci desetitisíce občanů jenom na mých sítích.

To znamená, tady je to černé na bílém. Takže vy dáváte na Ukrajince - jenom v České republice dáváte cirka 40,5 miliardy korun. Já jsem si to přesně spočítal na základě té odpovědi, to je jasně kvantifikováno. Jasně jsou tady čísla i náklady. Plus 40 miliard ještě na zasílání zbraní. K tomu se ještě dostanu.

Takže to je ta situace, že našim občanům berete. Navíc je opravdu velmi odporné, že berete těm nejpotřebnějším občanům, kteří už si nemůžou sami pomoci, což jsou samozřejmě příjemci důchodů například, ale jsou to i matky samoživitelky, jsou to samozřejmě nízkopříjmoví pracující občané. Premiér Fiala se chlubil opakovaně v televizi, sám jsem to viděl a i tady, že se chlubíte tím, že roste počet českých občanů na dávkách. No to je úplně neuvěřitelné. Cílem každé vlády by mělo být, aby lidé nebyli na dávkách, ale vy se ještě chlubíte tím, že posíláte lidi, že naše slušné lidi posíláte na sociální dávky. Už v tom - tento moment je samozřejmě na okamžité odstoupení této vlády.

No, ale ona ta situace je ještě mnohem horší, co vy předvádíte. Protože nejenom všichni víme, že vaše vláda rekordně zadlužuje Českou republiku. To znamená, my v podstatě máme největší deficit veřejných financí za letošní rok vůbec v historii samostatné České republiky. Je to těch cirka 300 miliard korun. A když si naskládáme ty plánované deficity, to znamená loňský rok, letošní rok a příští rok mají být volby do Sněmovny, tak ten deficit se odhadem může pohybovat za vaší vlády jedna celá dvě, 1,2 bilionu korun navýšení deficitu.

Mimochodem i kvůli této nekompetentní vaší vládě, až bych řekl vlastizrádnému přístupu vůči českým občanům, tak poprvé překonal dluh České republiky tu magickou hranici tří bilionů korun. Takže z těch vašich dluhů se budou vylízávat čeští občané už několik generací. Teď si berete půjčky se splatností do roku 2056, 2057, to znamená, už 30 let, 30 let se to bude splácet po vás. To je neuvěřitelné. No a teď navíc uvažujete o tom, že si ještě navíc půjčíte od Evropské komise, Evropské unie, Evropské komise v přepočtu dalších 137 miliard korun na financování dalšího zdražování pro občany České republiky. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP