Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(11.50 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Takže vy tady něco předkládáte, jednáme o tom tady několik dní a pak se zjistí, že to není finální vůbec, že je tam zmatek nad zmatek. Do toho ještě ministr Stanjura přizná, že že těch 50 miliard, které se daly do rozpočtu z Modernizačního fondu, to jsou emisní povolenky, že vlastně to vůbec není jistý příjem - a přesto jste to tam dali a ministr financí Stanjura řekne, že to nenavrhl prý on a že to navrhl někdo na vládě a že to navrhla celá vláda.

Co to má znamenat? Vždyť to je normálně protizákonný podvod, vždyť je to zákon o státním rozpočtu! Vždyť to je normálně protizákonné, podvodné jednání - ale vůči všem občanům České republiky. Vy jste do rozpočtu dali a prohlasovali jste si rozpočet, my jsme pro něj nehlasovali, 50 miliard, které nebudou vůbec, které tam nebudou. A to je prostě neuvěřitelné. Už jenom tento moment je na okamžitou demisi samozřejmě.

Vy si z toho děláte úplně, z českého státu, trhací kalendář, z občanů jste si udělali normálně vazaly. Ale smutné je, že to ani s těmi mainstreamovými médii - ne se všemi - ale s některými, co vám fandí, to ani nehne. Tohle je jedna věc za druhou, to je strašné. To je strašné. Takže to jsem tady chtěl zmínit. Samozřejmě dlouhodobým problémem české ekonomiky tady za Fialovy vlády je propad reálných příjmů občanů, tedy setrvalý pokles hodnoty mezd a platů, který vede k narůstajícím finančním potížím čím dál většího počtu českých zaměstnanců, rodin a domácností.

No, asi jsme si... už jsem tady o tom hovořil, že Česká republika má kvůli Fialově vládě nejvyšší pokles reálných mezd vůbec v zemích EU, o 7,5 %. To znamená, nejenom vysoká inflace, ale vy úplně znehodnocujete peníze lidí. Znehodnotili jste úspory, znehodnocujete mzdy, do toho zdražování... rekordní inflace, o tom už jsem hovořil, Česká republika má cca jednou tak vysokou inflaci, než je průměr EU, tak to je opravdu tristní.

Mimochodem, když jsem mluvil o tom, že 55 % českých zaměstnanců má problémy vyjít se svými příjmy, tak jsou tady ještě v tom průzkumu další data, že výrazné obtíže má 20 % z nich. Takže co to znamená? Vysokými cenami doháníme západ - ono i na západě jsou některé položky samozřejmě levnější a často velmi zásadní položky, o tom už jsem mluvil - ale zároveň v příjmech výrazně zaostáváme, v příjmech občanů samozřejmě.

Takže my jako SPD dlouhodobě upozorňujeme na to, že hlavní příčinou tohoto stavu je dlouhotrvající vysoká inflace, proti které Fiala vláda nebojuje, a ještě je svými škodlivými rozhodnutími - to znamená, vysoký deficit rozpočtu, zvyšování DPH - podporuje. Vy prostě děláte ne protiinflační opatření, vy děláte proinflační opatření. Zvýšení DPH na základní potřeby je jednoznačně proinflační opatření.

Takže já vůbec... já už to chápu, protože premiér Fiala neví, která bije vůbec. Ale jak může tvrdit, že vláda dělá něco s inflací, když ta čísla jsou za a) úplně jiná, to jsem tady už pro jistotu zopakoval, a za druhé, každý ví, že zvyšování sazby DPH v prvé řadě na základní věci je proinflační opatření. To snad ví úplně každý. Ale ten, kdo to neví, je premiér České republiky Petr Fiala a ministr financí Zbyněk Stanjura, oba z ODS. To je opravdu neuvěřitelná záležitost.

Pojďme se posunout dál. Já bych opravdu chtěl vás požádat jako vládu, abyste opravdu přestali tady lidem vsugerovávat myšlenku, že důchod je nějakým státním darem od vás, protože vy tímto... je to opravdu, řekl bych, velmi urážlivé vůči důchodcům v České republice, protože lidé si poctivě odváděli odvody a samozřejmě mají zcela oprávněné, legitimní očekávání, že za to, když si desítky let poctivě odvádí státem zákonem dané odvody, to je třeba zdůraznit, takže poté, co jim vznikne nárok na zasloužený odpočinek, dostanou ty důchody, s kterými počítali.

No, ale Fialova vláda to tady komunikuje jinak. Vytváří atmosféru, že důchod je snad nějakým darem od státu, s kterým tady může Fialova vláda libovolně manipulovat. A právě tahle zlá vyjádření vůči důchodcům potom vedou k atmosféře ve společnosti, kdy vy si děláte z důchodů nějakou hračku pro politiky, že důchodci jsou tady snad něco navíc, nějakou přítěží - vytváříte atmosféru, vaše vláda - protože důchodci se prostě té vaší vládní a politické zvůli nemohou bránit a jsou snadným terčem asociálních politiků bez skrupulí, což je Fialova vláda.

Jde prostě o cynismus nejhrubšího zrna, který společnost rozděluje a může pak vyvolávat až závist či nenávist důchodců, jakožto k těm, kteří - podle toho, jak vytváří atmosféru Fialova vláda - snad můžou za nedobrou ekonomickou a rozpočtovou situaci. A vytváříte tady mylný a zlý dojem, že snad tady máme nedobrovolně někoho sponzorovat nebo takhle, toto vytváří úplně dojem.

To musíme důrazně odmítnout. Tento váš falešný a zlý koncept se vší rozhodností SPD odmítá. V SPD říkáme jasně - důchodci nám nic nedluží. Naopak, my dlužíme jim.

A vyzývám Fialovu vládu, ať přestane přemýšlet o tom, jak současné či budoucí důchodce okrást. A raději pojďme pracovat na tom, jak náš důchodový systém změnit a současně s ním i ekonomiku státu a posílit jeho příjmy a vrátit mu jeho roli garanta sociální jistoty pro bezmocné a staré lidi. Takže samozřejmě znovu zopakuji, že hnutí SPD nepodpoří vládní návrhy na faktické okradení současných i budoucích důchodců.

A teď samozřejmě, co tady zase slyšíme za další nápady od spolupracovníků Fialovy vládní pětikoalice. Teď jsem slyšel tady prezidenta Petra Pavla, který prosazuje elektronické volby. Takže nejdřív vy korespondenční volby a teď ještě elektronické volby. Vy už opravdu nevíte, vy a vaši kolegové, kteří se vzájemně podporujete, vy už nevíte, jak zmanipulovat volby. Vy už nevíte, jakým způsobem ohrozit demokracii, protože vám klesají preference.

Když tedy pominu, jestli mám správné informace, že elektronické volby fungují, tuším, jenom v jedné evropské zemi - teď to tady nemám v poznámkách, je to jedna z těch tří malých pobaltských zemí, teď nevím, jestli je to Estonsko, tuším, že je to Estonsko - a v jiných zemích se tomu brání právě kvůli možnosti volebních podvodů a i technické složitosti, jak zajistit v podstatě řádné fungování té elektronické volby, tak samozřejmě je potřeba se u tohoto návrhu, který tady prosazujete, u toho se musím zastavit, protože samozřejmě prezident Petr Pavel je kandidát podpořený Fialovou vládní pětikoalicí, oficiálně jste ho podpořili a plně vzájemně kooperujete, a přesně to zapadá do té vaší mozaiky vaší, že Fialova vládní pětikoalice prosazuje korespondenční volby.

Tomu se tady jako opozice snažíme zabránit a bránit, protože vy místo, abyste se začali pracovat pro občany, tak chcete si vytvořit prostor pro manipulaci - a ještě se dostanu k tomu zdůvodnění samozřejmě, ale už jsem to zdůvodňoval mnohokrát i pro média - a protože teď vidíte, že korespondenční volby se tady zatím zadrhly ve Sněmovně, tak už přicházíte s tématem elektronických voleb. Jak korespondenční, (tak i?) elektronické volby jsou zásadním ohrožením demokracie a hnutí SPD tyto krajně nebezpečné a nedemokratické představy prezidenta Pavla rozhodně odmítá - a tyto představy Fialovy vládní pětikoalice. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP