(14.10 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Takže já chápu, že váš nelítostný boj proti Babišovi - a na tom jste vyhráli volby. Ale ten Jurečka si nedá říct! A on stále bude o tom Agrofertu mluvit. Přitom dobře ví, že máme největší koncentraci řetězců v Evropě a řetězce rozhodují o tom, kolik stojí to kuře. Ony o tom rozhodují.

Takže pane Jurečko, skutečně, nechte mě už být. Proč o tom mluvíte? Já bych rád viděl vaše majetkové přiznání. Ukažte, kolik vaše paní, na kterou jste převedl farmu, jaké má hospodářské výsledky. Řekněte, za co jste koupil ten kombajn. A vy se chlubíte, že budete na tom kombajnu sekat to obilí. A je pravda, že někteří zemědělci vám dávají dobré ceny za to sekání? Je pravda, že někdo vám přispěl na ten kombajn? A proč to vůbec sekáte? Vy nemáte střet zájmů? Jenom Babiš? Já fakt nechápu, proč vy do mně útočíte. Já mám na vás nabito. Vždycky jste zneužíval tu funkci, všechny ty Klasy a všechno tohle, všude jste se producíroval, a teď mně jako důchodci, který má důchod 22 000, mi píšete, jak jste skvělý, jak jste mi navýšil důchod. Já vám za to děkuji. Teď jste mě okradl o 7 000 tento rok.

Jo, mám střet zájmů.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pane poslanče, já vás upozorňuji, že program této schůze se týká úplně jiné věci, než o které tady teď hovoříte. Takže vás chci vést k tomu, ať hovoříte k věci.

 

Poslanec Andrej Babiš: Správně, ano. Paní předsedkyně, pan Jurečka, když mluvil o Agrofertu, to se týkalo důchodů? To jste mu neřekli?

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Neřídila jsem v tu chvíli schůzi.

 

Poslanec Andrej Babiš: Tak mě nepřerušujte.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Neřídila jsem v tu chvíli schůzi já. Jenom vás vedu k tomu, abyste se držel bodu, který projednáváme na této schůzi.

 

Poslanec Andrej Babiš: Ano. Máte na to stejný metr jako média. Teď citovala CNN nějaký výrok vytržený, nevím z kterého roku. Já to chápu. Zkuste poučit vašeho koaličního partnera, nechť nemluví o Agrofertu, nechť nám řekne, jak to on má se střetem zájmů, proč seká obilí, když je ministr. Převedl tu farmu, tak nechť nám ukáže všechno. Kde koupil kombajn, za kolik koupil kombajn, komu sekal, za kolik sekal. A bude to fajn, bude to transparentní.

Takže ještě znovu opakuju: Pan Jurečka se živí politikou. Byl to průměrný prodejce Agro 2000, vydělal možná čtvrtinu toho, co vydělává, tak se rozhodl jít do politiky. Je tam dlouho. Byl jsem s ním ve vládě, vím, kdo to je, jo? Takže já znovu ho žádám, aby dal pokoj Babišovi a aby dal pokoj Agrofertu. Nemá s ním nic společného. Pan Jurečka by měl být rád, že je tady nějaký Agrofert, který zachránil většinu potravinových firem, které byly na bankrot. A odvedl rok 2022 5 miliard 25 milionů na daních, sociálních odvodech a zdravotních odvodech. A já bych chtěl vyzvat pana ministra zemědělství, tady pana Výborného, aby zveřejnil všech firem zemědělských, které dostávají dotaci, podíl v procentech na dotacích vůči jejich tržbám a vůči jejich odvodům. Ukažte to. Ukažte to. A přestaňte lhát. Agrofert odvedl 5 miliard. Čerpal nárokové dotace. Vy jste všechno zlikvidovali. Tu firmu byste rádi zlikvidovali v tom svatém boji proti Babišovi. Ale mě nezlikvidujete. Chtěli byste mě zavřít, ano, stálé stíhání, policie, všechno. To je ten váš mainstream! To je ten váš mainstream.

Tak to ukažte, pane ministře. Já vím, že tomu nerozumíte. A když se fotíte s tou krávou, prosím vás, ne v obleku. Já jsem řešil Růžu, to je naše prase, divočák na farmě, je to úspěšné, jo, tak zkuste se k tomu obléct, k tý krávě. Jako ta kráva nemá ráda ty obleky. Tam chodí ti různí potentáti.

Takže já bych byl velice rád, kdybyste tady nevystupovali proti mně. Já mám nabito, já mám dobrou paměť. A dejte mi už konečně pokoj, té firmě. Buďte rádi, že tady jsou. Ta firma je zaparkovaná v Čechách. Živí 40 000 lidí. A kolik rodin. A co to řešíte? Proč to říká ten Jurečka, že já mám na to nějaký vliv? Ne, nemám na to vliv. Nemám. Vy jste zničili české zemědělství. ODS dovolila prodat půdu cizincům. ČSSD nezvládla dotace. Proto tady je, jak to je. A je tady nejvyšší koncentrace řetězců. To je vaše dílo!

No takže tolik k panu Jurečkovi. Byl bych rád, aby se soustředil na svoji práci. Teď je ministr práce a sociálních věcí, aby se soustředil na to, že tady nejsou lidi na práci, že tady plno lidí v podstatě pracuje načerno, a aby se šel vybrat na ty úřady práce. Aby se staral o svůj rezort. Je to nejtěžší rezort. A jemu asi nevadí, že ten rezort - a je to první ministr, který vystupuje proti důchodcům! Normálně proti důchodcům. Žádná reforma to není. Žádná.

No, takže to je tolik k panu Jurečkovi. Snad to pochopí. Když ne, tak já jsem připraven, mám nabito, jak jsem řekl.

No a panu premiérovi jsem chtěl říct, když už tedy dal si ten plakát, že tlačí na ty dodavatele, tak já, pane premiére, můžete navštívit všechny firmy Agrofertu, zkuste na ně tlačit. Oni vás rádi přijmou a rádi vám vysvětlí, co všechno vaše vláda dělá blbě.

No a když už se chlubíte tou inflací, pane premiére, tak jste stále třetí nejhorší. Třetí nejhorší jste stále. Bronzová medaile. Takže inflace Lucemburk 1 %, Belgie 1,6, Španělsko 1,6, Dánsko 2,4, Řecko 2,8, Kypr 2,8, Finsko 4,1. To je Eurostat. Eurostat, ne staťák. Ne staťák. Já nevím, jestli chodí šéf staťáku na vládu. Podle mě tam je zbytečný, ale dobrý, tak jste si to prodal. Jste stále třetí nejhorší, pane premiére. 11,2, s inflací jste neudělal vůbec nic. Průměr EU je 6,4 a průměr eurozóny je 5,5 v inflaci. Takže vy jste způsobili inflaci. Vy jste neudělali nic pro lidi, zkasírovali jste 260 miliard v prospěch rozpočtu a na lidi kašlete. A řešíte stále jenom Babiše a Jurečka Agrofert. No fakt neuvěřitelné. A samozřejmě ta média, ta média se k nám chovají úplně jinak než k vám. Stále vám fandí. Já myslím, že i slepý to vidí. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní tedy budeme hlasovat o celém návrh pořadu 72. schůze Poslanecké sněmovny, tak jak byl písemně předložen. Přivolám kolegyně a kolegy z předsálí. Eviduji zájem o odhlášení, proto vás všechny odhlašuji a prosím, abyste se opětovně přihlásili svými identifikačními kartami.

 

Jakmile se počet přihlášených v sále ustálí, budeme hlasovat o pořadu schůze... Počet přihlášených už se ustaluje.

Nyní tedy zahajuji hlasování o pořadu schůze. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 3 přihlášeno 112 přítomných, pro 95, proti 10, návrh byl přijat.

 

Pořad schůze byl tedy schválen, a proto přistoupíme k jedinému bodu pořadu, kterým je

 

1.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohoda mezi Českou republikou
a Spojenými státy americkými o spolupráci v oblasti obrany
/sněmovní tisk 462/ - druhé čtení

Pan ministr k hlasování. Prosím ještě, než otevřu bod, prosím k hlasování pan ministr Blažek.

 

Ministr spravedlnosti ČR Pavel Blažek: Děkuji za slovo. Jenom pro stenozáznam, hlasoval jsem pro, na sjetině mám, že jsem se zdržel. Takže hlasoval jsem pro. Děkuji. Nezpochybňuji hlasování.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Nyní tedy prosím, aby se slova ujala ministryně obrany Jana Černochová, a vás, kolegyně a kolegové, prosím o ztišení. Prosím, máte slovo.

 

Ministryně obrany ČR Jana Černochová: Vážená paní předsedkyně, vážené poslankyně, vážení poslanci, po třech týdnech se zde znovu scházíme u projednávání Dohody mezi Českou republikou a Spojenými státy americkými o spolupráci v oblasti obrany, která byla podepsána ve Washingtonu, D. C., dne 23. května 2023. Nacházíme se ve druhém, tedy závěrečném čtení. Projednali jsme řadu otázek týkajících se obsahu a výkladu dohody a já pevně věřím, že tyto otázky byly všechny zodpovězeny, a to tedy ať už z úrovně výborů, anebo i zde v prvním čtení na plénu Poslanecké sněmovny.

V první řadě bych chtěla uvést, že jde skutečně o historický okamžik, neboť tato dohoda dává naší zemi další bezpečnostní záruku, která zapadá do celkového aliančního rámce a prohlubuje nejen obrannou spolupráci s naším nejdůležitějším spojencem. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP