(17.10 hodin)
(pokračuje Oldřich Černý)

Zřejmě to ale nefunguje, protože představitelé současné vládní pětikoalice nás opět ženou do vojenské dohody s cizí mocností. Ano, Spojené státy jsou náš partner v Severoatlantické alianci, ale občané České republiky nechtějí být zataženi do války mezi Spojenými státy a Ruskem. Nechceme být totiž nárazníkem v rámci válečných konfliktů těchto světových mocností.

Každá velmoc má svoje zájmy a Spojené státy samozřejmě také. Nenalhávejme si, že nás američtí vojáci přijedou ochraňovat zdarma a jen pro jejich dobrý pocit. Stát jako takový není dobročinná organizace a Spojené státy naplňují především svoje zájmy. Hnutí SPD prosazuje, že k takto zásadním otázkám fungování naší země by se měli mít možnost vyjádřit občané v referendu. A to je přesně tento případ. Jestli zde budou vojáci cizích států, musí to odsouhlasit občané v referendu, nejenom vláda, která prokazatelně zastupuje menšinu občanů. Již s tím máme přece více jak dvacetileté nepříjemné zkušenosti z minulého režimu. Nedopusťme, aby se dějiny opakovaly.

V posledních týdnech se na všechny poslance obracejí občané České republiky, kterými jsme byli zvoleni a které zastupujeme, vyjadřují svůj nesouhlas s touto projednávanou dohodou. Každý den dostáváme stovky mailů a zpráv od našich občanů. Vzpomeňme si, jak před lety Česká republika odmítla americký radar. Nebo lépe řečeno, byli to především naši občané, kteří ho odmítli. A opět zde máme podobnou situaci a řešíme podobnou záležitost.

Často slyšíme z médií, že členství v Severoatlantické alianci nám zaručuje bezpečnost, což je v pořádku. A to byl přece důvod našeho vstupu do této Aliance na konci devadesátých let. Tak proč tedy další dohoda? Proč souhlasit s dalšími upravenými podmínkami, které v mnoha ujednáních staví naši Českou republiku do druhořadé role? Mnoho nejasných otázek je důvodem, proč s touto dohodou zásadně nesouhlasím a žádám vládu o rozhodnutí o přijetí této dohody v referendu všech občanů České republiky. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Já také děkuji. Vaše vystoupení vyvolalo dvě faktické poznámky. Nejprve pan poslanec Balaš a připraví se pan poslanec Vondráček. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Vladimír Balaš: Děkuji, paní předsedající. Já bych se jenom pana Černého vaším prostřednictvím chtěl zeptat, kdy čeká, že Američané unesou naši vládu, možná i Parlament, do Spojených států, aby vynutili podpis té smlouvy, stejně jako to udělali Rusové v osmašedesátém? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Nyní je na řadě pan poslanec Vondráček a připraví se pan poslanec Lochman. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za slovo. Já jsem si vybral tuto chvíli pro faktickou poznámku jenom proto, že jsem byl v rámci rozpravy upozorněn, že bod čtyři, který jsem četl, není úplně to, o čem jsme jednali, došlo tam k nějaké změně slovíčka, aby to zaznělo na mikrofon, aby to zaznělo do stenozáznamu. Tak prosím, v rámci toho navrženého usnesení bod čtyři zní: "Dohoda nedává bez předchozího souhlasu České republiky právo ozbrojeným silám Spojených států amerických budovat na území České republiky stálé vojenské základny ani na něm trvale pobývat." Tečka.

Tuto verzi jsem již předal panu zpravodaji, druhou verzi předám předsedajícímu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji, za dodržení času. A nyní je na řadě pan poslanec Lochman a připraví se pan poslanec Černý. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Ondřej Lochman: Pěkné odpoledne. Vážená paní předsedající, vážená paní ministryně, vážení kolegové, kolegyně, velmi krátce. Taky vydržím leccos, celou dobu si říkám, nevystupuj, ač některé ty věci poslouchat je opravdu složité. Když jsem poslouchal pana kolegu Černého, prostřednictvím paní předsedající, celou dobu tu i kolegové říkají, nedělejte to, neporovnávejte to s šedesátým osmým, s těmi dvaceti lety, kdy my jsme museli trpět pod Sovětským svazem a jejich armádou. A že nám to dalo práce dostat je pryč!

Vy to přesto děláte, neustále porovnáváte, říkáte, jaké to vlastně bude, abychom nedopustili to, co se tu děje. A my to nedopustíme. A právě proto, aby ten ruský medvěd, který je tentokrát, jestli jste si nevšimli, velmi agresivní poslední roky, tak kvůli tomu, aby ten ruský medvěd si jakkoliv nevyskakoval na Pobaltí, na další státy, a my jsme bohužel na seznamu nepřátel Ruska, tak přesně kvůli tomu zde uzavíráme tuto bilaterální smlouvu. Kvůli tomu to děláme.

A to, že neustále přirovnáváte tu situaci s šedesátým osmým, tak tím pouze, jak říkal pan kolega Horák, urážíte všechny oběti, všechny ty, kteří - například v Liberci byly oběti Sovětů, kteří přišli a stříleli do nich, najížděli do nich tanky. Protože nic takového se dít nebude, Američané sem nepřijedou s tanky a nebudou zde střílet do lidí, nebudou zde unášet českou vládu.

Tato smlouva je taková, kterou chceme, a děláme ji proto, aby čeští občané měli více mezinárodního bezpečí. Prosím vás opakovaně, buď si tu smlouvu do detailu přečtěte - novináři to pochopili, mnoho lidí to pochopilo, jenom to vypadá, že vy jste ji stále nepochopili. Podívejte se na ni, já vám klidně naposílám jednotlivé komentáře a doporučím vám také Ministerstvo obrany a jejich otázky a odpovědi, můžeme se na to společně zde podívat v předsálí. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času a nyní je na řadě s faktickou poznámkou pan poslanec Černý. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Oldřich Černý: Děkuji, paní předsedající. Já si dovolím reagovat vaším prostřednictvím na pana poslance Balaše. Pane poslanče, vy si z toho děláte srandu. Víte, že jde o vážnou věc? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za slovo. A nyní jsme zpátky v rozpravě a je na řadě pan poslanec Hrnčíř. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jan Hrnčíř: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, vážené dámy, vážení pánové, letos uplyne 55 let od chvíle, kdy do naší země na pozvání některých představitelů tehdy vládnoucí komunistické strany vstoupila vojska Varšavské smlouvy. Nikdy, opravdu nikdy bych si nepomyslel, že tato vláda, která ráda vystupuje jako demokratická, si právě z komunistické strany vezme příklad a pozve do naší země cizí vojska. Tentokrát se jedná o vojska americká. A přece se tak stalo. Smlouva o obranné spolupráci s USA, která umožňuje pobyt amerických vojáků a faktický vznik amerických základen na našem území - rád bych ještě zdůraznil, že tato smlouva je pro naši republiku závazná a nelze ji 10 let vypovědět - to je další obrovský průlom do suverenity naší země a samozřejmě i zásadní bezpečnostní riziko.

Proč tuto smlouvu odmítáme? Za prvé, je zbytečná. Případný pobyt vojsk členských států NATO v zemích aliančních partnerů již dávno dostatečně upravuje takzvaná smlouva NATO SOFA. Za druhé, jak již zaznělo, je 10 let nevypověditelná. Za třetí, zásadním způsobem omezuje suverenitu České republiky. Smlouva uděluje americkým vojákům, jejich rodinným příslušníkům a dalším zaměstnancům případných amerických základen na českém území rozsáhlá privilegia, kdy v podstatě v ničem nebudou podléhat českému právnímu řádu. Za čtvrté, vymezuje pro Českou republiku důležitá a rozsáhlá strategická území, včetně tří vojenských letišť, která přejdou pod správu USA prakticky bez možnosti kontroly nebo vstupu ze strany České republiky. Jednoduše řečeno, Česká republika dobrovolně předá části své republiky do rukou USA.

Toto vše jsou hlavní důvody, proč je schválení obranné smlouvy mezi Českou republikou a USA pro nás nepřijatelné. A případné schválení vládou navrhované změny ústavy, která by jí pak dovolila zcela bez dalších nyní potřebných kroků rozhodnout o pobytu cizích vojsk na našem území až na dobu 60 dnů s tím, že těch 60 dnů je možno opakovaně prodloužit. Poslanecká sněmovna i Senát by mohly celému procesu pouze přihlížet bez možnosti do něj jakkoliv zasáhnout. To je absolutní nabourání demokratických principů tohoto státu.

Bohužel je nyní již jasné, že smlouva pravděpodobně bude schválena. V minulém týdnu doporučily ratifikaci smlouvy výbor pro obranu a zahraniční výbor Sněmovny. Proti hlasovali pouze poslanci SPD. My jsme přesvědčeni, že bez vyjádření se občanů k této smlouvě v referendu není ratifikace takové smlouvy přijatelná. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. A nyní je na řadě paní poslankyně Štefanová. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Iveta Štefanová: Já děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, jednáme tady dnes o takzvané obranné smlouvě mezi Českou republikou a USA, o smlouvě, o které nás vláda přesvědčuje, že je pro nás vlastně výhodná. Pokud je obranná, měla by představovat nějakou formu obrany. Tato smlouva ale pro Českou republiku žádnou obranu neznamená. Neobsahuje totiž žádnou podmínku obrany České republiky například při jejím případném napadení, ale fakticky pouze umožňuje budoucí přítomnost americké armády na našem území. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP