(17.30 hodin)
(pokračuje Lubomír Metnar)

Závěrem je tedy třeba opět zdůraznit, že přítomnost ozbrojených sil Spojených států na území České republiky bude i nadále možná pouze se souhlasem Parlamentu České republiky, a dohoda taktéž nedává bez předchozího souhlasu Parlamentu České republiky právo ozbrojeným silám USA budovat na území České republiky stálé vojenské základny ani na něm trvale pobývat.

A jenom ještě v rámci mého vystoupení na závěr dovolte reakci na mého předřečníka, co se týče přípravy této smlouvy. Ta byla vyjednávána, jak již tady opakovaně zaznělo, současnou paní ministryní někdy od října roku 2022 a nebylo to za našeho období, za předchozí vlády, když byl premiérem pan Andrej Babiš. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Já také děkuji. S přednostním právem je přihlášen pan poslanec Radim Fiala. Prosím.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. Vážené dámy a pánové, teď jsem slyšel pana kolegu Metnara, tak jsem myslel, prostřednictvím paní předsedající, že jsem to vysvětlil jasně, že ta smlouva je o pobytu cizích vojsk, konkrétně amerických vojsk, na území ČR. Vy pořád tady máte nějaké fráze o tom, že to není o pobytu, že tady nebudou žádné základny, tak já vám to připomenu. Nebude se to jmenovat základna, ale budou tady, a vy to dobře víte, jenom to prostě zastíráte.

Ale kvůli tomu jsme nechtěl vystoupit. Samozřejmě ta diskuse dneska byla zajímavá. Vidím, že k ničemu nevedla bohužel ze strany našeho přesvědčování pětikoalice, ale to se dalo celkem čekat. Ale je tady návrh hnutí ANO, kde jsou čtyři body na usnesení, a my se samozřejmě potřebujeme poradit. Dovolte, abych vás požádal o přestávku k poradě poslaneckého klubu hnutí SPD v délce jedné hodiny, že bychom se potom tady sešli a hlasovali. Prosím tímto poslance hnutí SPD, aby šli na náš poslanecký klub. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Na základě požadavku klubu SPD vyhlašuji hodinovou pauzu do 18.31, kdy se tady opět sejdeme. Děkuji.***

 

(Jednání přerušeno v 17.31 hodin.)




Přihlásit/registrovat se do ISP