(18.40 hodin)
(pokračuje Jan Skopeček)

Třetí navržený bod doprovodného usnesení zní: "Dohoda nezakládá právo na rozmístění jaderných zbraní na území České republiky."

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh takového doprovodného usnesení? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 8, bylo přihlášeno 149 poslanců, pro hlasovalo 146, proti byl 1. I tento bod doprovodného usnesení byl přijat.

 

A posledním, čtvrtým bodem navrženého doprovodného usnesení je: "Dohoda nedává bez předchozího souhlasu České republiky právo ozbrojeným silám USA budovat na území České republiky stálé vojenské základny ani na něm trvale pobývat."

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento bod doprovodného usnesení? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 9, bylo přihlášeno 149 poslanců, pro hlasovalo 147, proti nebyl nikdo. I tento bod doprovodného usnesení byl přijat.

 

Hlásí se pan poslanec k hlasování?

 

Poslanec Jan Síla: Já bych chtěl k hlasování číslo tři, k tomu třetímu bodu, kdy jsem hlasoval pro, a mám proti. (Hlas: Hlasování číslo 8 bod 3.) Bod 3, osm bod tři. Pardon.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: A zpochybňujete hlasování, nebo je to jenom pro záznam? (Nezpochybňuji.) Nezpochybňujete, pro záznam. Děkuji pěkně.

A ještě se hlásí pan poslanec Volný k hlasování.

 

Poslanec Jan Volný: Děkuji. Já jsem na tom podobně, mně nefungovalo hlasovací zařízení u prvního a druhého bodu tohoto hlasování. Mačkal jsem ano, ale na sjetině nemám nic. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: A nezpochybňujete hlasování? (Nezpochybňuji hlasování.) Ano, takže pro stenozáznam. Děkuji.

K hlasování se už nikdo nehlásí. Já se zeptám pana zpravodaje, jestli jsme se vypořádali se všemi hlasováními? Pane zpravodaji? Pane poslanče? (Bez reakce.) Já se zeptám, jestli jsme se vypořádali se všemi hlasováními? Ano. Čili máme hlasování za sebou.

Než ukončím projednávání tohoto bodu, ještě se s přednostním právem hlásí pan předseda Fiala. Než mu dám slovo, tak načtu dvě omluvy, s dovolením. Paní poslankyně Kovářová se omlouvá od 17.28 hodin z pracovních důvodů, pan poslanec Tom Philipp se od 17 do 18 hodin omlouvá z pracovních důvodů.

Tak, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji. Dovolte mi ještě krátké zhodnocení tohoto celého bodu z pohledu hnutí SPD. Takže vy tvrdíte, že tady nebudou základny, OK, nebudou tady základny, ale budou tady pobývat američtí vojáci, protože článek číslo 2 této smlouvy upřesňuje podmínky pobytu vojáků Spojených států amerických, takže to jsme si řekli. Dalším bodem je to, že jste neumožnili to projednat v ústavně-právním výboru a my se obáváme, že ta cizí jurisdikce na území České republiky může být v rozporu s ústavou. To byl další důvod, proč jsme to nepodpořili. A třetí důvod je jasný: protože nechceme žádná cizí vojska - ani americká, ani ruská, ani žádná, proto jsme v těch bodech hlasovali proti této smlouvě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano. Ještě někdo se hlásí s přednostním právem? Nikdo se nehlásí. My jsme sněmovní tisk 462, jeho druhé čtení, vyčerpali, já tedy končím projednávání bodu číslo 1.

Vážené paní poslankyně a vážení páni poslanci, tím jsme vyčerpali pořad 72. schůze, kterou tímto končím, a připomínám, že se zde sejdeme v pátek 21. července 2023, kdy budeme pokračovat v přerušené 71. schůzi. Přeji vám hezký zbytek dne.

 

(Schůze skončila v 18.44 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP