(15.30 hodin)
(pokračuje Lucie Šafránková)

Ještě také pracuji i na některých dalších pozměňovacích návrzích. V prvé řadě bychom chtěli také umožnit rodičům dětí do čtyř let věku vystřídat se v péči o dítě nejen mezi sebou, ale i s prarodiči dítěte, což by rodinám opět rozšířilo možnost volby, jak péči o děti uspořádat tak, aby to pro ně bylo nejvýhodnější a aby se rodiče dětí mohli vracet, když mají tu možnost, plynule do svých zaměstnání a být ekonomicky aktivní, což by bylo jistě pozitivní i pro státní kasu. Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců SPD.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nyní vystoupí v pořadí pan poslanec Juchelka. Než tak učiní, načtu dvě omluvy. Pan poslanec Benešík Ondřej se od 15.20 hodin omlouvá do 16.30 hodin z pracovních důvodů a paní poslankyně Pošarová Marie od 15 hodin do 16 hodin ze zdravotních důvodů.

Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, 14 měsíců. Čtrnáct měsíců má tady hnutí ANO novelu zákona o navýšení rodičovského příspěvku z 300 na 400 tisíc korun. Není to jenom reakce na to, co jsme slíbili našim voličům, ale také je to logická věc, kdy čelíme už přes rok nějaké krizi, energetické krizi, která se týká růstu cen úplně všeho. Vidíme to v našich nákupních košících. Neustále se bavíme o tom, jak inflace drtí rodinné rozpočty, jak drtí jednotlivé domácnosti, a nejen z hlediska, jak říkám, cen energií, ale například i potravin, kde vidíme, jak celá řada lidí, hlavně v příhraničních částech naší republiky, jezdí nakupovat levnější potraviny a komodity do zahraničí. Konkrétně u nás v Moravskoslezském kraji do Polska. V tuto chvíli je například velmi žádaná další bych řekl komodita a to jsou léky, kdy jezdí spousta Čechů kupovat léky do slova a do písmene do polských lékáren.

Těch 14 měsíců my tady říkáme neustále, a několikrát jsem k tomu vystupoval, navyšte rodičovský příspěvek, poněvadž byl navýšen před více než třemi lety, a to za Babišovy vlády z 220 na 300 tisíc korun. Od té doby se na něj nějakým způsobem nesáhlo a spousta proklamací, kterých jsme tady byli svědky i z řad například Pirátů, byla ano, my navýšíme rodičovský příspěvek, chceme ho navýšit, bavíme se o tom. My chceme navýšit na 360, někteří na 380 000 korun jako SPD, my na 400, respektive teď v tuto chvíli na 375 jako druhou variantu, za chvilku vysvětlím proč, ale dochází k tomu až v tuto chvíli, v roce 2023 v srpnu, respektive se k tomu dostaneme v září a rodiče budou mít navýšení rodičáku až od 1. 1. 2024. Těch 14 měsíců tady leží novela zákona právě o navýšení rodičáku hnutí ANO. Několikrát jsme říkali, vezměte si tady tuto novelu a jedním pozměňovákem a po domluvě napříč politickým spektrem to můžou mít rodiče prakticky ihned.

Jak to tedy tato vláda udělala? Tato vláda navýšila rodičovský příspěvek o 50 000 - my budeme podporovat jakékoliv navýšení rodičovského příspěvku - a to od 1. 1. 2024, kdy udělala tu velikánskou čáru právě tu minutu před půlnocí. Na konci prosince budou všichni, kterým se narodí dítě, o těch 50 000 korun chudší a jejich spolužáci za několik let v těch lavicích, kteří se narodili o minutu později, to znamená 1. 1. 2024, tak budou o 50 000 bohatší. My jsme už před několika lety, kdy se navyšoval rodičák o těch 80 000, tomuto čelili a nakonec jsme došli právě k úpravě toho, aby to bylo pro širší počet pečujících.

Co se týká ekonomiky rodin. My tady máme několik pozměňovacích návrhů. Ten první je navýšení o 100 000 korun, a to právě z toho důvodu, že jsme to už avizovali právě těch 14 měsíců. Druhý návrh tedy máme o 75 000 korun. K tomu se samozřejmě dostaneme podrobněji ve druhém čtení, ale ta logika je jednoduchá. Jednoduše vinou různých souvisejících krizí a inflace je reálná hodnota toho dnes 300tisícového rodičovského příspěvku zhruba o 80 000 korun menší, nižší. A tak já se ptám, kde de facto ty rodiny by měly navíc ušetřit? Bude to, já nevím, na kroužcích, bude to na potravinách, v šatníku, výlety, dovolené? Uvidíme. Každopádně my navrhujeme těch 75 000 právě z toho důvodu, aby to pokrylo alespoň tu inflaci i přesto, že to bude třeba o rok a půl později.

Tato vláda také mění to pobírání rodičovského příspěvku ze čtyř na tři roky. My máme rodičovskou čtyřletou. Já si myslím, že máme jednu z nejlepších péčí i z hlediska financí o předškolní děti, o ty, které se zkrátka narodí, z hlediska mateřské i rodičovské. Myslím si, že jsme unikátní. Naopak některé státy by se měly učit od nás v té flexibilitě čerpání rodičovského příspěvku než my od nich a i ta čtyřletá vlastně, která může být poměrně dlouhá, tak má své opodstatnění. Spousta rodin, které chtějí mít více dětí, tak si plánuje právě tu strategii a propočet na rodičák tak, aby jim to třeba na ty tři čtyři roky vyšlo. Je to každého rozhodnutí. Ta flexibilita je skutečně vysoká. Už po půl roce mohou odejít ti pečující, kteří chtějí, například do zaměstnání. Záleží jen a jen na nich, jakým způsobem si to upraví a jak rychle těch 300, respektive 350 000 do budoucna, a doufejme, že i více, vyčerpají.

My víme, že v průběhu inflace, která Českou republiku postihla, tak musely v posledních měsících čelit růstu cen nejvíce kromě důchodců rodiny s dětmi. Od ledna 2020 do března 2023 je to 32,4 % podle společnosti IDEA. A tady tato inflace skutečně, jak jsem říkal, drtí rozpočty jednotlivých rodin. Já se domnívám, že tato vláda to ví, poněvadž sama přicházela s několika návrhy, jakým způsobem i rodinám, a my jsme všechny podporovali, finančně ulehčit.

Je tady třetí pozměňovací návrh, který bych chtěl jenom v krátkosti představit. Chceme, aby to bylo skutečně pro všechny do věku čtyř let. Nejsme v tuto chvíli pro to, abychom zkracovali rodičovskou ze čtyř na tři roky. Můžeme klidně o tom diskutovat. Já jsem zvědav na ty argumenty. Určitě to bude samozřejmě z hlediska slaďování rodinného a pracovního života, ale jak říkám, každý si tu rodinnou strategii může sám nastavit, jak chce. Souvisí s tím samozřejmě i hlídání v tom předškolním věku, kdy se nám nedostává tolik kapacit v mateřských školách. Víme, jak je to s dětskými skupinami. Chystají se samozřejmě různá sousedská hlídání, ale v tuto chvíli ještě nemáme nic na stole a skutečně si myslím, že by si rodiče s dětmi zasloužili o něco více, než je těch zmiňovaných 50 000 korun, o kterých pan ministr mluví jako o nějakém koaličním kompromisu, poněvadž některé strany i ve vládní koalici chtěly navýšení vyšší.

Ten rozpočet nebude nijak dramaticky samozřejmě ochuzen díky rodičovskému příspěvku. Naopak. Nám se rodí méně a méně dětí. V tuto chvíli jsme z nějakých 1,72 dítěte na maminku už na nějakých 1,6 dítěte na maminku a bude to neustále samozřejmě v predikci jakékoliv demografie klesat. Já se domnívám, že naopak jakékoliv posílení a jakákoliv jistota a jakékoliv ubezpečení těch, kteří chtějí mít děti, je jenom namístě a je jenom velikánské plus. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP