(19.30 hodin)
(pokračuje Iveta Štefanová)

Domnívám se, že v budoucnu se bez toho, aby se to vrátilo do evropských zemí, potažmo přímo do České republiky, neobejdeme. Chápu, že to je záležitost firem, nicméně je to i na bedrech vlády, tak aby to jednání vedla a pomáhala v tomto směru. A tam já bych chtěla také vidět některé ty kroky. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Nyní tedy už poprosím paní poslankyni Adámkovou. Jsme stále u faktických poznámek.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené dámy, vážení pánové, jenom velmi krátkou glosu, která k tomu přichází. Ano, víme, že sezónně se samozřejmě četnost chorob občas mění. To známe všichni. Abychom si nezůstali nic dlužni, tak já jsem ve zdravotnictví čtyřicet let, takže opravdu tam mám trošku náskok, což mě ne vždycky těší. Ano, pan docent Svoboda může mít ještě větší zkušenosti. Takže vidíte, že se neseme ve velmi konstruktivním duchu.

Nicméně nemohu s vámi úplně souhlasit, protože přesně jak říkal pan doktor Kasal, my jsme si samozřejmě dělali některé statistiky, ať už to je ve smyslu regionu, nebo chorob, a těch léků prostě letos je dlouhodobě nedostatek. Je to opravdu nedostatek, tak jak to říkám, tedy ve smyslu nějakých náprav. Já chápu, že říkáte, že se snažíte, což je nutné, a jistě tam ta snaha je, ale ono to je málo. Mně to připomíná učitele v hudební škole. Když někdo špatně hrál a zaklínal se tím "já jsem doma cvičil", odpovídal "tak necvič a hraj dobře". Tak prosím pěkně, já chápu, že se snažíte, ale výsledek nevidím.

Pro naše pacienty je naprosto nutné, abychom měli léky. A ještě v současné době antibiotik zaříkávání je poněkud zastaralé a věřte mi, že historie ukázala, že to není tak účinné, to nemusíme sahat do tak daleké historie, to za prvé. A za druhé, bohužel, každý týden mi chodí nová sjetina léků, zejména antibiotik, která nejsou. A nejsou všechna nahraditelná. A není možné dneska léčit tím jako: podívám se, co mají v lékárně, a to tam šoupnu. To prostě nejde. To bychom šli naprosto proti based evidence medicine a byli bychom někde v počátku, kdy prostě situace byla jiná, a já ji nechci zažít znovu. Anebo řekněte: neumíme to zařídit. Tomu rozumím, je to naprosto čestné, a pojďme hledat cestu, jak to zlepšit. Ale opravdu musím říct, že tato vyhláška to neumožní a ta rétorika znamená, že si víte rady, ale já to nevidím. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Poprosím dalšího přihlášeného a tím je pan poslanec Kamal Farhan.

 

Poslanec Kamal Farhan: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych si dovolil tady zareagovat na kolegu Fifku. Mě tam zaujala jedna věta v jeho projevu, nebo těch vět mě zaujalo víc, ale na co bych se rád zeptal. Vy jste označil, že to je první krok. Takže já tady říkám, tak dobře, a můžete nám, pane poslanče nebo pane ministře, říct, jaký bude druhý krok, třetí krok, čtvrtý krok? A kdy ten druhý krok přijde? Jestli přijde za rok, za dva, nebo já nevím kdy. Myslím si, že po prvním kroku musí následovat druhý krok a pak třetí krok. Řekněte nám, co bude následovat v tom druhém kroku, co bude obsahem druhého kroku, co bude obsahem třetího kroku. Protože pokud víte, že toto je první krok, tak by mě zajímalo, co obsahuje druhý krok, třetí krok. Čtvrtý krok už po vás nechci. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. S faktickou pan poslanec Fifka. Připraví se zatím s poslední faktickou, pan poslanec Aleš Juchelka.

 

Poslanec Petr Fifka: Pane kolego Farhane prostřednictvím pana předsedajícího, proto jsem zde vystupoval jako řadový poslanec, nikoliv jako zpravodaj, takže jsem si dovolil se tady zasnít nad tím, že opravdu si myslím, že těch kroků by mělo následovat více. Jistě se k tomu pan ministr vyjádří nebo v nejbližší době se něco dozvíme. Já jsem si zde dovolil vyjádřit svůj osobní a odborný názor, protože v tomhle je asi shoda, že vývoj je překotný.

A co se týká těch antibiotik v letošní sezóně, podle statistiky Státního ústavu pro kontrolu léčiv se za sezónu od října 2022 do února 2023, tuším, dovezlo nejvíce antibiotik za poslední tři sezóny. To znamená, těch antibiotik fyzicky jako takových bylo dost a skutečně ta nemocnost byla enormní. A bohužel docházelo k tomu, že tam nastal jakýsi dominový efekt, že vypadl jeden nebo dva velcí hráči, dva velké brandy. Lékaři, protože je mezi antibiotiky určitá nahraditelnost, i když zde můžeme nekonečně diskutovat o mikrobiální rezistenci, tak nahrazovali, protože to je život zachraňující lék, nahrazovali dalšími, které nebyly ovšem výrobně připraveny na to, aby mohly nahradit někoho, kdo má 60-70 procent na trhu, a pak to vytvořilo dojem, že chybí ta antibiotika úplně všechna. Je to mimořádně nešťastná shoda okolností, věřte mi. Neříkám to tady jako že bych to říkal zde za vládní koalici a bagatelizoval ten problém. Opravdu došlo k souhře, co bych nepřál žádné vládě a žádnému státu na světě, a potom tady byli ti pacienti, kteří běhali a sháněli léky a bylo to opravdu nedůstojné.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan poslanec Aleš Juchelka, poté se připraví pan poslanec Zlínský a poté pan poslanec Kasal.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Já děkuji moc. Já opravdu nevěřím svým vlastním uším. Já nejsem jako lékař, nemám ani žádnou lékárnu, žádný farmaceut, jsem prostě běžný uživatel. Já už tady přes rok slyším, že nejsou léky. Nejsou antibiotika, onkologické léky, Imodium, není penicilin, nejsou léky pro děti, které jsme tady řešili. Já úplně koukám, jakým způsobem se z toho dokážete, pane poslanče - respektive vy, pane ministře, vykroutit, protože vy tady vůbec nehovoříte. My tady hovoříme k vám, je to váš problém, vy normálně mlčíte, nic kolem toho neřeknete, necháte mluvit za sebe pana zpravodaje Fifku, vaším prostřednictvím, který se nás tady snaží tak trochu jakoby oblouznit různými věcmi a okolnostmi. No, stát se tady toto za minulé vlády u Adama Vojtěcha, tak si myslím, že se tady opoziční lavice strhnou, projede tady buldozer, lidi budou normálně křičet, protože média budou strašně křičet, ale vám nějakým způsobem shodou okolností média fandí, ti občané, ta většina, která vás nemá ráda, tak mlčí a jenom si klepe na hlavu, co se to vlastně jakoby děje, a ti ukřičení, kteří jsou, jenom pořád křičí, že za to všechno může vlastně Babiš. Ale ve skutečnosti prostě chybí léky. My tady jezdíme do Polska pro léky proti průjmu a kupujeme tam někde pod pultem onkologické léky pro naše rodiče, a vy si tady říkáte, že to je šílená shoda okolností, která trvá už přes rok? Vždyť to je přece na rezignaci ministra Válka!

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Poprosím pana poslance Zlínského.

 

Poslanec Vladimír Zlínský: Vážený pane předsedající, děkuji za slovo. Já také budu reagovat vaším prostřednictvím na ctěného pana poslance Fifku. Asi všichni víte, že jsem lékař. Já jsem se vždycky snažil, než jsem začal léčit, stanovit diagnózu. Já už jsem ji tady nastínil, tu diagnózu. Já si myslím, že globální trhy nefungují tak, jak mají, že jsou nemocné, je otázka, z jakých důvodů, a nejsou schopny zajistit rovnoměrnou a správnou distribuci léčiv. Takže teď se bavme o tom, jestli ten systém globální ekonomiky léčiv je nemocný smrtelně, nebo je léčitelný, jakým způsobem to léčit a jakým způsobem se má naše společnost na tuto situaci připravit. Já už jsem tady o tom hovořil, že je třeba deglobalizovat a je třeba navrátit výrobu základních život zachraňujících léků nejlépe do České republiky, k nám, tak aby prostě stát do toho mohl mluvit, abychom nemohli říkat my nemůžeme nic dělat, globální firmy si prostě distribuují po světě tak, jak se jim to hodí. No ale co se pak stane, až prostě dojde skutečně k tomu, že ty léky nebudou a lidi začnou umírat? To si nedovedu představit. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já děkuji a poprosím pana poslance Kasala. Připraví se zatím poslední přihlášený, pan poslanec Kamal Farhan.

 

Poslanec David Kasal: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já budu reagovat na kolegu Fifku a ještě doplním své předchozí vystoupení, že ta lékárna poslední dodávku toho penicilinu dostala v té jedné formě 20. března 2023, myslím, že víte, kolikátého dneska je, a tu druhou dostala 15. května, 10 kusů, vyexpedovala je za čtrnáct dnů a od té doby to také nemá. A bavíme se o penicilinu, a to teď jsme slyšeli nebo četli, že jich bude 130 000. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP