(19.50 hodin)
(pokračuje Jiří Mašek)

A teď bych se rád vrátil k tomu, co tady bylo dneska několikrát zmiňováno. Podle mě je to naprosto zásadní. Je to seznam léků, které bychom nazvali buď jako esenciální, nebo jako kritické, nebo jako život zachraňující. A když se vás, pane ministře, zeptám - má Ministerstvo zdravotnictví takový seznam léků? Ptám se proto, že třeba sousední Polsko už ho vytvořilo, má 56 položek a z toho v 19 položkách je Polsko už dnes soběstačné, čili v 30 %. Tak bych se chtěl zeptat, jestli ministerstvo, protože také s těmi kritickými zásobami a kritickými léky pracuje, s těmito pojmy, tak jestli naše ministerstvo už něco takového má a jak na tom zhruba Česká republika je? Vzhledem k tomu, co tady říkal kolega Fifka, tak předpokládám tím, že žádné výrobce nemáme, tak asi na tom budeme relativně v soběstačnosti s těmito kritickými léky špatně.

Ještě bych si dovolil na kolegu Fifku, prostřednictvím pana předsedajícího. Pane kolego, vy jste říkal, že nikdo nemohl předpokládat, jak se zvýší onemocnění bakteriálními infekcemi, ale já si velmi dobře vzpomínám, že na to upozorňovali poradci, infektologové, vakcinologové. Říkali, po covidu přijde hrozná vlna respiračních onemocnění i bakteriálních. Říkali to lidé, kteří radili nám, ale radili i vám. Byli to například profesor Prymula anebo profesor Chlíbek. Ti na to upozorňovali dopředu. Čili tvářit se, že nás teď ta vlna nějakým způsobem v loňském roce překvapila, asi není úplně dobře.

Takže tahle ta novela vlastně přináší povinnost té zásoby, kterou budou držet ti distributoři. A teď je otázka - v jakém rozsahu? Bude se to týkat všech léků na předpis? Už teď víme, že se to rozhodně nebude týkat léků, které jsou bez předpisu, protože těch je celá řada a to rozhodně tahle ta novela vůbec neřeší. A pokud řeší ty léky na předpis a v celém rozsahu, tak je to nesmysl, protože žádný distributor prostě tohle nedokáže obsáhnout. Takže mně tam chybí ten seznam kritických léků, kde by si to ten stát prostě měl zajistit pro své občany, ať je to přes státní hmotné rezervy, ale ať je to systém, který je robustní a skutečně ty život zachraňující, kritické nebo esenciální léky dokáže občanům zajistit.

A dovolil bych si na závěr takovou parafrázi. Možná tento krok ministerstva je komentován jako velký krok pro Ministerstvo zdravotnictví, ale ve skutečnosti je to jenom maličký krůček pro naše pacienty.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Zatím poslední přihlášený do obecné rozpravy je pan poslanec Kasal. Máte slovo.

 

Poslanec David Kasal: Děkuji za slovo. Já půjdu lehounce do historie. Vyplynula z mé dovolené, na kterou jsem letěl letadlem. A chtěl bych i na to odpověď, protože bohužel se stalo to, že tam bylo nemocné dítě, tak jsem byl požádán, abych ho vyšetřil. A jaké bylo moje překvapení - už jsem tady říkal, jak dlouho jsem v praxi - když mi letušky nabídli paracetamol, paralen v kapkách? Tamhle máme kolegyni, také pediatričku. Za 30 let jsem neviděl v České republice paralen v kapkách. Před rokem nebo dvěma, kdy byl nedostatek paralenových sirupů, tak tehdy nám SÚKL nabídl, že je máme v injekční formě a že je můžeme podávat. Tam je trošku problém - pro všechny ostatní - že ta ampule má 1 000 mg, a jestliže z toho vezmete stovku, tak těch 900 musíte vyhodit, protože jak sáhnete do ampule, tak už znovu do toho nesmíte sahat a nemůžete použít ten lék. Z toho jistě si sami odvodíte, jak je to ekonomicky výhodné. A hlavně nevím, jak bych to aplikoval dětem, které budou doma. Musel bych je kvůli tomu hospitalizovat. Mě jenom na tom příkladu překvapuje to, že v letadle na území České republiky můžu používat kapky s paralenem. Předpokládám, že tady u nás nejsou registrované. Když tady zaznělo, že tedy ochraňujeme ty naše klienty a naše pacienty, tak jak je to možné a jestli tedy tam není problém někde jinde? Nejenom že tedy nedodávají ty farmaceutické firmy, ale problém je, ať je to EMA, nebo ať je to SÚKL, protože taková forma by pro naše pediatry a pro naše děti byla velmi vhodná.

Tím se dostávám k tomu, co jsem slyšel od pana ministra, který tady představoval tuto novelu a mluvil vlastně o těch třech bariérách. Když si to proberu, tak pro mě, jak jsem to slyšel, to je enormní nárůst byrokracie, která bude, nevím, jestli se to bude hlásit denně, nebo jestli se to bude hlásit jednou týdně, ale výrazným způsobem to zaměstná ty lékárníky.

Já už na jednom zasedání takového kulatého stolu, nebo jak se to jmenovalo, jsem navrhl velmi jednoduchou věc, a to po konzultaci s kolegou, který připravoval celorepublikový software pro žádanky na covid a které komunikují se všemi softwary zdravotnických zařízení, tak vytvořit lehkou, jednoduchou platformu, že ten lékař, který zrovna bude psát ten lék, klikne na něj a ukáže se mu v lékárnách do 20, 30, 40 kiliometrů, kde ten lék je. A ve chvíli, kdy by na něj klikl, tak se tam zrovna ten lék na daného pacienta zaregistruje. Nemusíte sledovat žádné toky, kde jsou, protože ty léky, které by tady byly dovezené, by do té platformy byly zařazené a nemůžou se vyvézt. To je taková ta drobná věc. Trošku jsem viděl zděšení u některých kolegů, kteří tam seděli, protože by tím způsobem byla výrazně omezena možnost redistribuce do zahraničí.

Má to trošku ale problém. Muselo by dojít k tomu, že by se musela napravit trošku věc, která teď se u nás děje, a to že pod různými kódy máme stejný lék. Vysvětlím. Například Vigantol, což je vitamin D, tak když si najedete do seznamu, tak pod stejným lékem a stejným obsahem máte osm různých kódů od SÚKLu, takže si můžete vybrat. U některých léků, zvlášť u kardiologických, to má ale ten háček, že stejný lék o stejném počtu tablet má různý kód a ten lék jeden stojí třeba 300 korun a druhý stojí dvojnásobek, což dělá problém i v lékárnách. A ve chvíli, pokud nedojde ke sjednocení a k vyřešení tohoto problému, tak to, co já jsem navrhoval, nemá jako úplně racionální smysl. Čili pokud SÚKL upraví tento stav, tak stejným způsobem můžeme velmi lehce vydávat ty léky. V každém okamžiku bude jasno, jestli jsou na skladech nebo jestli jsou konkrétnímu pacientovi vydávány.

Jedna věc ještě na závěr, tady to říkal pan kolega, mluvil o esenciálních lécích. Já bych je nazval strategickými. Znovu to opakuji a chtěl bych se tím pádem znovu připomenout s tím dotazem, jestli je možno vypracovat seznam strategických léků, to v zákoně u nás je už na to pamatováno, a v tom případě ta komodita a její cestování po České republice je vyhledatelná a nemusíme k tomu dělat nový zákon o léčivech.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji vám. Vidím, že se zde hlásí pan zpravodaj. Chcete to jako faktickou?

 

Poslanec Petr Fifka: Jenom abych učinil správnému legislativnímu procesu zadost, tak ještě jednou navrhuji zkrácení projednávání ve výboru na 30 dnů.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Ano, děkuji. Mám to zde poznamenáno. Vidím, že do obecné rozpravy už se nikdo nehlásí. Tím tedy končím obecnou rozpravu.

Máte prosím zájem o závěrečná slova? Pane ministře? Ano. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP