(14.10 hodin)
(pokračuje Jan Jakob)

Zároveň, protože z opozice byla avizována delší úvodní slova s přednostními právy, tak si dovolím jménem pěti koaličních klubů dát procedurální návrh, abychom dnes jednali i hlasovali po 19., 21. I 24. hodině. Pevně věřím, že to nebude potřeba, že jednání skončíme dřív, protože bude schválen pořad schůze a začneme s projednáváním prvního bodu. Předkládám tento procedurální návrh a prosím, aby se o něm bezprostředně hlasovalo. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ano, děkuji. Zazněl procedurální návrh. Já jsem přivolala kolegyně a kolegy z předsálí, o procedurálních návrzích se hlasuje bez rozpravy.

 

Jenom připomenu, že pan předseda Jakob navrhl, abychom jednali a hlasovali dnes po 19, 21. i 24. hodině.

O tom nyní zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 3 je přihlášeno 167 poslankyň a poslanců, pro 88, proti 75. Návrh tedy byl přijat.

 

Nyní vystoupí s přednostním právem Andrej Babiš, následuje Alena Schillerová, Karel Havlíček, Tomio Okamura, Radim Fiala. To jsou přednostní práva před samotným otevřením pořadu. Ještě je tu dalších několik přihlášených k návrhům na změnu pořadu.

Nyní vás tedy poprosím znovu o ztišení, kolegyně a kolegové. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Andrej Babiš: Dobrý den, vážení spoluobčané, dámy a pánové, žijeme v nové totalitě. Polistopadový kartel demokratických stran, podporovaný médii - ten nám tady určily neziskovky, abych nezapomněl, ten nám tady určily, kdo bude ve vládě a kdo bude prezidentem - v rámci letních měsíců posílil. My jako opozice, kde my můžeme vlastně mluvit? Můžeme mluvit na náměstích, můžeme dávat příspěvky na sítě, a samozřejmě, když kolegové jsou v televizích, tam moc mluvit nemůžou, protože součástí polistopadového kartelu jsou veřejnoprávní média.

Mimochodem, ODS v roce 2009, to byl Eduard Kožušník, který je dneska náměstek, navrhoval zrušení těch poplatků, které lidi platí, je jich 7 miliard a my pořádně nevíme, co se v těch médiích děje. Ale my víme, že jsou proti nám, média. Ale o médiích budu mluvit dlouze dneska a nechám si to úplně nakonec.

Takže mě zaujal ten článek. Provládní Blesk tady analyzoval - a používají ten název, který jsem tady jednou vyslovil, žvanírna - analýza Blesku říká, kdo je králem žvanilů a kdo nemluví vůbec. Ale já si myslím, že hnutí ANO tady vystupuje velice konkrétně, já tady budu vystupovat dneska velice konkrétně a věci, které tady budu říkat, jsou většinou právě z článků v médiích. No, takže ta analýza je, že vede pan Okamura, Karel Havlíček je na druhém místě, paní Schillerová na třetím a já jsem až čtvrtý. Takže není to obstrukce, ale možná to někdo nebere vážně, ale je to tak.

Já když každé ráno a nalačno, bez snídaně, abych neměl problémy, otevřu monitoring médií (Směje se.), tak z některých článků nemůžu zvracet, protože mám prázdné břicho, ale je to neuvěřitelné. Dneska ráno jsem se dozvěděl, a včera mě zkoušel, že vlastně zase ta zkorumpovaná neziskovka Transparency International zkoumá, že hnutí ANO 22. 12. zaplatilo 100 000 korun Šlágru. Ano, to bylo v rámci prezidentské kampaně a já myslím, že je normální, že mediální prostor se platí, takže je velký titulek. Takže to bylo dneska, a včera, ale k tomu se dostanu.

Takže já se ptám, kde my máme vlastně vystupovat, kde my můžeme mluvit. A strašně mě baví, jak teď všichni řeší tu Mafru. Mafra je podle mých informací - a jsem o tom přesvědčen - nejsvobodnější médium v této zemi, a zeptejte se jich. Když jsem to koupil, hned mě vyučil jeden novinář, když jsem mu telefonoval a říkám: A proč jste nenapsali tu tiskovku? Měl jsem tiskovku, nepřišli jste, vy jste mě ignorovali. A byl jsem naštvanej, tak jsem řekl: Já vám ukážu. Moc jsem jim toho neukázal, takže jsem se na to vykašlal. Je to jedna parta.

A bývalá kolegyně nebo bývalá zaměstnankyně vlastně v rámci prezidentské kampaně říkala: My všichni v pražských redakcích jsme proti Babišovi. A pokud dneska čtu články, že vlastně co všechno ta Mafra, chudinka, co se tam dělo - ale k tomu se dostanu, nechtěl jsem teď řešit ty média, ale žijeme tady, v této zemi, kde když my jdeme někam, tak se nás ptají, že vy jste řekl to a to, ale pětikoalice se nikdo neptá, pana premiéra se nikdo neptá: Vždyť jste tam seděl v té vládě, kterou řídil kmotr přes milenku premiéra, vždyť jste byli kámoši s Putinem. Já vám to dneska všechno ukážu. Nová totalita, podporovaná médii, a pokud ke mně dneska chodí chartisti a říkají: Pane Babiš, mohli byste dát peníze těmto lidem, který jsou stíhaní za názor, ta učitelka Bednářová a ti další, no, není to absurdní? A co oni vlastně píšou stále?

Ne, ale musíme z těch médií odejít, protože mám tady nějaký plán, takže musím to vzít popořádku.

Já jsem 29. srpna tady nechtěl vystupovat, abych neblokoval ty zákony, například energetický zákon, o zvýšení rodičovského příspěvku a tak dále. Takže samozřejmě Babiš je vždycky v titulcích. Když jsem sem chodil málo, chodil jsem za lidmi, bylo zle. Teď, když sem chodím a mluvím, tak je tady zle. Takže na občanech bude, jestli vyhodnotí můj projev jako žvanění, nebo ne, ale já jsem rád, že některé ty výrazy ti novináři stále opakují. A ta kritika je jasná, protože oni nechtějí kritizovat současnou Fialovu asociální a neschopnou vládu, která se drží pokopy, pohromadě jen kvůli korytům, protože za dva roky vlastně pro lidi neudělali nic.

My jsme tady byli ve Sněmovně naposledy, tedy teď nemluvím o té poslední schůzi 26. 7., kdy tady koalice už podruhé obrala důchodce, zase jim vzali peníze. A dneska pan Jurečka něco tam vykládal, nějaká procenta, a že údajně se důchodci mají dobře - a ne, není to tak. Tato vláda když nastoupila, vzala slevy, ano, s nevolí, vlastně zdědila ty zákony. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP