(19.40 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Politika polistopadového kartelu vedla k ekonomickému modelu postavenému na plošném a vytrvalém vytěžování české ekonomiky, populace, postavení Česka jako montovny, podřízené subalterní a nevýznamné ekonomiky v podmínkách globalizovaného světa, k mizerným třetinovým platům oproti Západu, postupnému propadu životní úrovně celých tříd, a především za souběžného vytváření iluze, že tímto způsobem je vlastně možné vést zemi donekonečna až k hlubokému úpadku. Tento model měl a má v podání polistopadového kartelu zásadní atribut, a tím je postoj proti předchozímu komunistickému režimu. Z něj čerpaly polistopadové partaje svoji legitimitu a přízeň voličů. Odmítnutí a odmítání komunistů je referenčním postojem většinové společnosti, jak se ukázalo ve volbách 2021." Ano, a my jsme je porazili. Tady tradičně s nimi kšeftovali od revoluce, nechali se volit prezidenti. "Právě fakt, že polistopadové strany si přisvojily tento referenční postoj a tím se pasovaly do role demokratů, tak každá jiná politická konkurence vlastně představuje nedemokraty. Je to nejhlubší omyl části české společnosti považovat ty, kteří nefandí polistopadovému kartelu, za nedemokraty. Demokraty jsme ve valné většině všichni. Debata a zápas o moc je ale jinou věcí.

Opozici proti kartelu, příznivcům Babiše a také SPD, Trikolóry a dalších, šlo o něco jiného - ne o bourání demokracie, ale o zápas o vlastní postavení, o solidní životy, dobrou a dobře zaplacenou práci, o slušné bydlení, slušnou životní perspektivu, o společenské uznání jejich postavení, statutu a práce, o ukončení korupce, devastující ekonomiky, o znovuobnovení potenciálu domácího průmyslu, zemědělství, vědy, kultury a zkvalitnění chodu institucí.

Co přinesla politická konkurence v minulém volebním období? Babiš a ANO představovali a představují první skutečnou politickou konkurenci polistopadového kartelu. Proto udělají všechno, aby Babiše zničili, a taky to i předvedli, protože polistopadová moc si během let od roku 1989 do 2017 získala a vybudovala rozsáhlou podporu v institucích, v médiích, provozu státu. Díky této provázané moci mohla na úkor státu a lidí prosperovat a nerušeně až donekonečna stát okrádat.

Až Babiš jako těžká váha české ekonomiky, člověk se zkušenostmi, který znal dokonale jak byznys, tak i prostředí české politiky, byl schopen obrovské moci polistopadovému kartelu se postavit, postavit reálnou konkurenci. O to větším překvapením bylo, že skutečně vyhrál volby 2017 a dokonce i sestavil vládu" - jasně, ale menšinovou - "a vládl za cenu, kdy po odmítnutí ze strany kartelu vykročil z komfortní zóny a přijal podporu komunistů. Byl to jediný možný způsob, jak ustavit vládu. Ano, multimiliardář, který přijme podporu od komunistů, odmítaných symbolů předchozí éry. Díky sociální demokracii se tato věc skutečně podařila.

Dnes především díky sociálním demokratům a komunistům můžeme říct, že v Česku funguje princip politické konkurence. Výsledek politické konkurence se dostavil prakticky okamžitě změnami, které vedly k posílení role pracujících, lepším platům, lepším důchodům, spravedlivějším odměnám pro lidi, kteří zaštiťují chod státu. To je základní věc nutná pro správný chod společnosti. Spravedlivá odměna za práci je základem a zdrojem prosperity. Vláda tento nutný směr nastartovala a přes obrovský povyk opozice i prosadila - podporu rodičovského příspěvku, podporu dětem, samoživitelkám, rodinám a důchodcům. Za několik měsíců" - ano, píše to v říjnu 2021 a teď už jsme téměř dva roky po volbách - "budeme mít možnost srovnání. V minulosti se kartel ničím podobným nezabýval, naopak, mzdy stagnovaly. Pamatujeme, co jsme všechno zdědili. V logice polistopadových vlád šlo o to, nabízet práci lidí, jejich talent, život a čas co nejlevněji tak, aby zde mohly prosperovat globální firmy a levná práce byla tahákem pro lákání investic. Babiš ve své knize shrnuje věci, které jeho vláda prosadila." Ano, to je ta knížka, kterou jsme napsali, a já jsem vždycky říkal, že by bylo zajímavé, kdyby tradiční strany taky něco napsaly, co tady udělaly od revoluce. To je výkaz naší práce. Ale oni všichni budou opakovat, včetně pana premiéra, že vlastně my jsme tady nic neudělali. Ale naštěstí lidi přece jenom, i když ovlivněni médii, to vidí, že jsme tady byli pro lidi. "Babiš ve své knize jmenuje věci, které jeho vláda prosadila. Lež, lži, výmysly, špína, propaganda, je to estébák, koblihář, komouš. To se ozve okamžitě, kdykoliv věcně upozorním, že díky konkurenci politických subjektů došlo ke změně v nazírání na způsob, jakým jsou realizovány veřejné zakázky. Srovnejte si ceny, za jaké se dnes staví dálnice nebo železniční koridory." Ano, my jsme je stavěli za půlku. Za ODS, za Topolánka, Řebíčka se stavělo za 500, my za půlku. "Srovnejte jednání z dobře zdokumentované kauzy dotace ROP Severozápad a způsobem, kdy Babiš okamžitě ukončil činnost problémové pobočky ANO v Brně" - kterou jsme zdědili - "v situaci, kdy se objevilo podezření z korupce, podezření."

My jsme to vyčistili, skončila ta buňka. Ano, evropské dotace, ROP Severozápad. Kolik Česká republika musela odepsat z eurodotací, kolik nedostala? My jsme - určitě si paní Schillerová na to pamatuje - když jsme byli ve vládě, tak jsem na to vždycky nechal zpracovat čísla. 33 miliard to bylo, 33 miliard se vracelo za korupci, protože tradiční demokratické strany to vlastně braly jako Klondike. Přijdou evropské peníze, tak je to naše. Ne, ale na to se samozřejmě už zapomnělo, a hlavně o tom se nepíše. Média se zásadně nevracejí do minulosti, je jim to samozřejmě strašně nepříjemné. Ano, oni jenom vždycky, když jsme v nějakých debatách - a já moc nechodím nikam - se zeptají: A vy jste tady řekl něco. Ale potom jsem řekl něco jiného, ale pětikoalice se neptá.

No, takže budu pokračovat. "Srovnejte si situaci v ostravské huti Liberty, když se vláda uprostřed krize kolem Vrbětic rozhodla vyřešit a vyřešila problém kolem povolenek za miliardy." Ano, tam jsme byli, my jsme byli v ArcelorMittal Nová huť, jak jste to zprivatizovali. Já vím, že to bylo za socanů, ale vy jste měli tu oposmlouvu, kde se to slíbilo Třineckým železárnám a potom někdo přišel, 52 miliard si pan Mittal vzal z Nové huti, ArcelorMittal, 52 miliard. Ještě ty emisní povolenky chtěl. To jsme řešili, řešili jsme Vrbětice. Ano, neuvěřitelný případ. Takže povolenky, odklonění, Gupta do Rumunska. Odboráři si to pamatují. Šlo o naprosto přesvědčivý zásah ve prospěch domácího průmyslu, kdy vláda podpořila odboráře. Ale tady pan autor zapomněl na to, když Bakala vytuneloval OKD - a samozřejmě tomu pomáhali, ale ODS u toho byla na začátku, kdy se ztratila majorita těch měst (?). Tak samozřejmě, ČSSD, ta parta, co tam řídí pana Síkelu teď, ti byli u toho. OKD bylo na bankrot. My jsme ho koupili za 70 milionů korun a půjčili jsme tam 2 miliardy. Teď je všechno zpátky. Topí se v zisku na to, aby dneska kámoši pětikoalice si tam sedli a byli tam.

Já jsem to vlastně nedopověděl, potom ještě to letiště, jak tam ten poradce ministra financí Stanjury vyhazoval profesora Švejnara. Profesor Švejnar je jediný nezávislý ekonom, protože je ze Spojených států. Všichni ti ekonomové i všichni ti politologové, co tam jdou, vážení spoluobčané, vždycky se podívejte, odkud jsou, co je za tím a kdo je platí. Tak Švejnar dostal padáka od náměstka ministra financí, že on mu říká, že potřebuje to místo pro naše lidi. A on mu říká: Ale Babiš nás sem dal jako experty, ne? A ten náměstek říká: Babiš neměl lidi, takže my takto to máme. Ono to není jenom v těch pozicích, že tam jde o ta koryta, ale je to i v rozdělování dotací. Za naší vlády se rozdělovaly dotace i v komunálu od ministerstev bez ohledu na politickou příslušnost. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP