(21.40 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Znovu zdůrazním, že hnutí SPD chce být součástí příští vlády, samozřejmě zrušíme tato škodlivá rozhodnutí Fialovy vlády a uděláme v české zemi znovu pořádek v tom smyslu, aby český občan byl na prvním místě.

No, aby toho nebylo málo, ještě tady mám další věc, než se dostanu k svým návrhům na změnu programu schůze. Když už jsem mluvil o KDU-ČSL, protože někteří poslanci se do mě rádi naváželi, nějak to v poslední době... nějak přestali být aktivní v tomto. Nevím proč, jestli jim došel dech, ale já tedy samozřejmě budu mluvit o tom, co prosazuje KDU-ČSL, a budu o tom mluvit pravidelně, protože vy jste mluvili o mně - já bych jinak o tom tak nemluvil, ale když jste o tom mluvili, tak jste upoutali moji pozornost a samozřejmě budeme o tom mluvit pořád, o KDU-ČSL, pořád dokola, co navrhuje KDU-ČSL. Místopředseda vlády a předseda KDU-ČSL Jurečka prohlásil, že by Česká republika mohla mezi lety 2025 až 2030 přijmout euro. Takže opakuji znova, aby to zaznělo správně: místopředseda vlády a předseda KDU-ČSL Jurečka prohlásil, že by Česká republika mohla mezi lety 2025 až 2030 přímo euro, neboli lidovci a TOP 09 hlavně, ale taky STAN a Piráti, jsou hlavní tahouni toho, že chcete poškodit Českou republiku přijetím eura. Samozřejmě všichni víme, i z průzkumu veřejného mínění, že drtivá většina občanů je proti přijetí eura. My s nimi souhlasíme a znovu a znovu budeme připomínat, kdo to tady vlastně navrhuje, aby ještě více zdražil život českým občanům a poškodil české občany. Takže místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka řekl v televizi CNN Prima, že by tedy Česká republika mohla přijmout euro, neboli jinými slovy, že by chtěl, aby Česká republika přijala euro. Říkali to i další poslanci, další představitelé Fialovy vládní pětikoalice.

Hnutí SPD ostře odmítá tyto výroky a plány současné Fialovy vládní pětikoalice. Národní měna, v našem případě česká koruna, je základním a výsostným znakem státní suverenity. Bez vlastní národní měny stát svoji suverenitu ztrácí a nemůže provozovat nezávislou měnovou, rozpočtovou a hospodářskou politiku. Vzdát se české koruny a nahradit ji eurem by rovněž znamenalo připravit se o jeden ze základních nástrojů ekonomické politiky, kdy lze prostřednictvím kurzových změn vlastní měny vůči cizím měnám ovlivňovat základní makroekonomické ukazatele typu inflace či vnější obchodní a platební bilance. Česká národní banka skrze posilování kurzu české koruny zabránila v poslední době ještě vyššímu růstu inflace, než který zde vinou Fialovy vlády máme. Vzdát se vlastní národní měny znamená být podřízeni Evropské centrální bance ve Frankfurtu nad Mohanem, a tudíž být i naprostou ekonomickou a finanční kolonií Německa a Bruselu - a to je cílem Fialovy vládní pětikoalice. Je to zrůdný cíl, kterému my budeme bránit. Přijmout euro znamená i ručit za finanční závazky nejzadluženějších států eurozóny a Evropské unie.

Hnutí SPD hájí českou korunu jakožto jedinou možnou naši národní měnu, což by mělo být i ústavně zakotveno podle našeho názoru, a ministr Jurečka z KDU-ČSL a potažmo celá vláda by měli podat demisi, protože nehájí naše národní zájmy. KDU-ČSL je aktivní stranou, protože - už potřetí - okradení důchodců jste navrhli, euro chcete přímo, abyste zdražili dále životy občanům. Je to tak, no, tak ostatně, kdo mě trošku zná, tak ví, že kdo se do mě nenaváží, já ho taky... to tak nějak okomentuji a jdu dál. Ale v okamžiku, že tady na mě neustále útočí někdo, samozřejmě já neútočím, ale budu přesně argumentovat tím a budu nastavovat tady zrcadlo. Takže je to na vás. Je to na vás, jak to bude, ale my z našeho programu ustupovat nebudeme.

A znovu vyzývám k tomu, abychom diskutovali názorově bez odporných vašich útoků, dokonce na moje bydliště, které předvedli poslanci KDU-ČSL a TOP 09.

To je opravdu odporné, mě by to vůbec nikdy nenapadlo. To je opravdu už podlé, úplně je to podlé. A jenom mimochodem, když jsem to tomu poslanci KDU-ČSL řekl, nebo naznačil, nebo řekl, proč to dělá, tak řekl, že takto se prý dělá vysoká politika. Je to hnus, je to hnus. Pojďme dál. A to s vědomím, že tam bydlí i moje rodina, mimochodem, tohleto řekl.

Pojďme k změně programu schůze. Takže já za prvé bych chtěl - a určitě naši poslanci ještě půjdou na mikrofon a ještě si to taky budou předřazovat zase na základě návrhu jiných poslanců, to určitě má na to každý nárok - takže za prvé bych chtěl zařadit jako bod číslo 1 na schůzi, na této schůzi Poslanecké sněmovny náš návrh zákona na zestátnění exekutorů, protože kvůli Fialově vládě - a už jsem na to upozorňoval vloni, opět tomu média nevěnovala pozornost a vláda tomu nevěnuje pozornost, to víme, vám je to jedno...

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Pane předsedo, já jenom, omlouvám se, že vám vstupuji do řeči, ale abych mohl zaznamenat ten...

 

Poslanec Tomio Okamura: Já řeknu ještě tisk, já to řeknu.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Tisk a... Přesně tak, jo? Díky.

 

Poslanec Tomio Okamura: Jo, ano, děkuju, řeknu to, nejdřív to ale zdůvodním. Takže... ale mám to tady, jo? Takže pane místopředsedo, určitě, a děkuju za připomenutí.

Takže, no, teď jsem ztratil... ne, že bych se ztratil, ale navrhuji zestátnění exekutorů, a takže... Protože kvůli vaší vládě, jak víme - a jsou to nejnovější čísla - stoupl počet exekucí v meziročním srovnání v červenci o 48 000 a pořád stoupá počet exekucí. Já už tady o tom mluvím poslední rok, vám je to úplně jedno.

Takzvaná Fialova drahota, to je ten název, který používají občané, je to drahota způsobená premiérem Petrem Fialou a Fialovou vládní pětikoalicí. Uvádí lidi už do tak neřešitelných finančních problémů, že lidé už nemají peníze ani na základní životní potřeby. Mluvil jsem o tom tady mnohokrát, ale vám je to úplně jedno (Zvýšeným hlasem.), jo? Vy posíláte desítky miliard do ciziny a cizincům. Já nic proti cizincům nemám, ale vždyť jsou to peníze našich občanů v České republice!

A dál prudce stoupá počet exekucí. Samozřejmě ten stav je celkově nelibý a my si myslíme, že by bylo dobré, když už tedy s vaší vládou nehneme - a znovu říkám, že řešením jsou předčasné volby z našeho pohledu - tak naším cílem návrhu je zrušení zákona o soudních exekutorech a navrácení exekucí zpět do rukou státu, protože podle našeho názoru provází činnost soukromých exekutorů řada negativních jevů a jejich materiální zainteresovanost na výsledcích exekuce sice vedla ke zvýšení efektivity vymáhání pohledávek, ale především na úkor toho, že se v podstatě občané často nemůžou ani už vrátit do normálního života, takže musí pracovat načerno a tak dále, jsou s tím velké problémy a negativa dneska už převažují nad pozitivy této úpravy, toho, že jsou tady soukromí exekutoři.

Takže zajímavé je, že my už jsme to navrhovali v minulém volebním období a hnutí ANO, Andrej Babiš se postavil na stranu exekutorů. Mám tady poznamenané stanovisko, že Babišova vláda s tím nesouhlasila, s tím, že navrhovaná změna zatíží justici a že by to prý nevyřešilo problém té zadluženosti obyvatel. Takže Andrej Babiš, hnutí ANO - protože my jsme to navrhli v minulém volební období - se postavili, Andrej Babiš a hnutí ANO se postavili na stranu exekutorů.

Je to fakt, prostě to konstatuji, je to tak, takže my jsme jedinou stranou ve Sněmovně, která navrhuje takto opravdu systémovou, razantní v systému, razantní vyřešení této problematické situace, kolem které jako kolem horké kaše tady chodí poslanci s nějakými dílčími úpravami, dílčími novelami, ale ten princip, tímto bychom to, myslím, že poměrně dobře, mohli upravit. Takže hnutí SPD navrhuje Zestátnění exekutorů, tisk 5, bod 48, pane místopředsedo. To je bod číslo 1. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP