(22.10 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Tady musím dodat, že vláda Andreje Babiše - my jsme to předložili v minulém volebním období - zaujala k našemu návrhu negativní stanovisko, neboli vláda Andreje Babiše, hnutí ANO, nepodpořilo zvýšení malých důchodů, nepodpořilo zvýšení důchodů do výše minimální mzdy. Tenkrát, loni, v minulém volebním období, jsme navrhovali, myslím, že naposledy to bylo 15 200 korun měsíčně, myslím, že dnes je to 17 300. Takže hnutí SPD podporuje nízkopříjmové důchodce a jsme tady jedinou stranou, která podporuje zvýšení důchodů nízkopříjmových důchodců pod hranicí těch, kteří mají méně než 17 300 korun, tak my chceme, aby se jim to zdvihlo na těch 17 300, prostě podle aktuální minimální mzdy. Jsme v tomto jediní a stojíme pevně na straně všech důchodců, i těch nízkopříjmových. Takže doufám, že tentokrát nás hnutí ANO v tomto podpoří.

Další návrh, který chci předřadit jménem hnutí SPD, je, že navrhujeme zamrazení platů politiků na celé volební období. Navrhuji to tady opakovaně. Už jsme v polovině volebního období, tento můj návrh jste mi letos zamítli, o mém návrhu na zamrazení platů politiků na celé volební období se hlasovalo letos v únoru tady ve Sněmovně, a my prostě chceme zamrazení platů politiků do 31. 12. 2025, tedy na celé toto volební období. O dalším už musí rozhodnout další Poslanecká sněmovna. Takže je to tisk 25, bod 65, a chceme zamrazení platů politiků na celé volební období. A opět vidíme, jak to je ve skutečnosti. Hnutí SPD navrhuje zamrazení platů politiků, ale sami politici Fialovy vládní pětikoalice jste si vašimi hlasy letos zvýšili platy politiků, a zároveň jste okradli důchodce o důchody, okradli jste i budoucí důchodce o zásadní zpřísnění podmínek pro odchod do předčasných důchodů.

Pane ministře Baxo, nebudu říkat, že máte mluvit na mikrofon podle jednacího řádu, když na mě chcete reagovat, ale já budu reagovat, a připomenu, teď v červnu měli dostat - tady na mě voláte - v červnu měli dostat důchodci v průměru o 1 100 korun více na základě zákonné valorizace. My jsme tady tomu bránili zuby nehty, tomu, abyste to změnili. My jsme chtěli, aby dostali o 1 100 korun více podle zákona, co platil ještě do jara, ale vy jste snížili zákonnou valorizaci v průměru o 1 100 korun měsíčně, takže jste okradli důchodce v průměru o 1 100 korun měsíčně každý měsíc, a všichni důchodci to ví. Je to od června. My jsme byli proti tomu, abyste okradli důchodce. My jsme byli pro to, aby platil dosavadní zákon, kde by všichni důchodci, i invalidní, i vdovský, i sirotčí, by měli v průměru o 1 100 korun více na základě platného zákona. Vy jste ten zákon účelově změnili a dostali o 1 100 korun méně v průměru, takže jste je okradli o 1 100 korun měsíčně. Ale ono je to ve skutečnosti ještě o víc, protože ta zákonná valorizace, pane ministře Baxo, by se totiž započítávala do základu pro další valorizace i pro příští rok například, takže ono když to vezmete z hlediska třeba příštího roku, to okradení je o víc než 1 100 korun měsíčně v průměru, protože jste jim logicky, teď jak jste to snížili všem důchodcům o 1 100 korun v průměru, tak mají nižší základ pro valorizaci pro příští rok. Takže vy jste doslova okradli všechny důchodce, 3 miliony příjemců důchodu starobních, invalidních, vdovských i sirotčích, a ještě ale to má důsledky, obrali jste je o peníze i na další roky tím, že je snížený základ pro výpočet valorizace. Takže je to tak, pane ministře Baxo z ODS, a překvapuje mě, že to nevíte, protože vy máte jiný plat logicky, tak asi si to neuvědomujete, ale je to tak.

Vrátil bych se k našemu návrhu, kdy chci zařadit jako bod číslo 7 programu dnešní schůze zamrazení platů politiků na celé volební období, a doufám, že to podpoříte, abychom to projednali, protože mně připadá opravdu hloupé, když vy sami jste si zvýšili platy politiků, my jsme hlasovali proti a zamítli jste letos v únoru můj návrh na zamrazení platu politiků, tak to tady navrhuji znovu, a teď ještě chcete okrást, okradli jste důchodce, teď chcete zvýšit daně všem občanům, ale sami vy jste si přidali. To mi připadá opravdu nechutné.

Půjdu k dalšímu našemu návrhu. My chceme podpořit...

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: To je jako bod číslo 6 programu?

 

Poslanec Tomio Okamura: Ano, bod číslo 6 programu, a je to předřazení návrhu zákona SPD, tisk 25, bod 65.

A jako bod 7 programu schůze dnešní Poslanecké sněmovny navrhuji, abychom podpořili více také malé firmy. Tento zákon u nás zpracoval poslanec Jan Hrnčíř a účelem našeho návrhu zákona je snížení daňového zatížení pro malé firmy. My snižujeme daň z příjmů na 15 % právnickým osobám, které mají za zdaňovací období příjmy maximálně do výše 3 milionů korun, v podstatě krátce řečeno, obrat. Dneska 19 % je tam ta daň právnických osob, my ji snižujeme na 15, ale rád bych dodal, že vy teď v tom okrádacím balíčku zvyšujete daně právnickým osobám na 21 %. To je úplně šílené, co předvádíte. My chceme ulevit malým firmám, protože kvůli Fialově drahotě, kvůli tomu, jak se kvůli vám zdražily energie, protože jste je nezastropovali u výrobců, jak jsem vám už tady na jaře říkal, tak teď samozřejmě se především malí podnikatelé, ale i větší, ocitají v obrovských problémech. Ostatně o tom už jsem mluvil v úvodu svého projevu, že vám drtivá většina firem nevěří podle průzkumu Generali. Takže chci říct, že my navrhujeme podpořit určitým snížením daní z 19 na 15 % malé firmy s obratem s příjmy do výše 3 milionů korun. Snížení daně pro malé společnosti, jejichž roční příjem nepřesáhne částku 3 milionů, má umožnit, chceme jim umožnit ušetřené finanční prostředky investovat do dalšího podnikání, které v konečném důsledku bude přínosem pro českou ekonomiku.

Vláda projednala náš návrh 13. prosince a zaujali jste k němu nesouhlasné stanovisko, takže my v každém případě to tady navrhujeme, aby se o tom hlasovalo, a my SPD podporujeme živnostníky. Malé a střední podnikatele SPD podporuje a můžou se na nás vždycky spolehnout, že je nezradíme. Potom ještě předposlední návrh.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Neřekl jste, pane předsedo, sněmovní tisk, číslo bodu a název.

 

Poslanec Tomio Okamura: Chci to jako bod 7, tisk 53, bod 71. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: A název, jestli můžu poprosit?

 

Poslanec Tomio Okamura: Jmenuje se to Novela zákona o dani z příjmu. (Předsedající: Děkuji.) Aha, to jsem ale neřekl u ostatních. Tak já to na závěr ještě... Nebo to můžu říct ještě teď. Nebo já to řeknu na závěr jenom krátce už.

A poslední dva návrhy na předřazení. Za prvé je to tisk 484, bod 123, a navrhuji to jako bod 8 programu naší dnešní schůze Poslanecké sněmovny, kdy navrhujeme jako SPD zakotvit do ústavy možnost platit hotovostí za zboží, služby a jiné platby. Návrh naší ústavní změny reaguje na obavu ze snah postupně omezit a následně zrušit možnost hotovostních plateb. Hotovostní platby jsou podle našeho názoru významným nástrojem nejen ekonomickým, ale i způsobem zajištění soukromí a svobody občanů před absolutní možnost kontroly jejich plateb za různé zboží a služby. Na platby hotovostí nelze podle našeho názoru vztahovat presumpci, že pochází z trestné činnosti, jak se objevuje v některých argumentech zastánců bezhotovostních plateb, ale návrh vychází z předpokladu, že většina občanů získává své finanční peníze zákonným způsobem, a není důvod je v platbě v hotovosti omezovat z důvodu jakési předběžné preventivní kontroly občanů, zda náhodou nečiní něco nekalého. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP