(0.20 hodin)
(pokračuje Hubert Lang)

A jenom abyste věděli, čeho se ve své podstatě Ukrajinci na našem území dopouští, tak je to ohrožení pod vlivem návykové látky a opilství. To znamená, je tam jízda pod vlivem alkoholu zejména, potom je tam maření výkonu úředního rozhodnutí, to znamená nerespektování ukončování pobytu nebo nějakých víz, padělání a pozměňování veřejné listiny, kdy vesměs Ukrajinci si padělají zejména řidičské průkazy, protože se tady snaží pracovat třeba v nějakých firmách jako řidiči, ať už kamionové dopravy, nebo autobusové dopravy, a pořizují si totální padělky řidičských průkazů. Potom se jedná o dopravní nehody a další silniční nedbalost, potom je tam úmyslné ublížení na zdraví a potom násilné trestné činy, kdy tam bylo spácháno i 16 vražd cizinců. Ne všechno samozřejmě spáchali Ukrajinci. Takže zase ono v kontextu všech cizinců, kterých je tady více než milion, samozřejmě i s počtem příchozích Ukrajinců nějaké trestné činnosti se dopouští. Je tam srovnávání mezi rokem 2019 a 2023, jsou tam i covidové roky, kdy to bylo všechno utlumeno, takže vlastně policejní prezident říkal, abychom získali nějaké přesnější informace, že si musíme počkat na příští rok, abychom to mohli zkomparovat s tím otevřeným rokem letošním.

Takže z té strany všechno. Chtěl bych vás opravdu požádat, abychom tento bod tady otevřeli, protože nemáme možnost interpelovat. Na bezpečnostním výboru, který byl zkrácen, jak říkal kolega Mašek, tam jsme se k tomu také nedostali, chceme se tomu věnovat, a považujeme to opravdu s kolegy z bezpečnostního výboru za velký problém. Bude to opravdu problém této vlády, takový ten morální problém, co s těmi muži dělat, jestli je opravdu do války poslat, nebo neposlat, ale naším společným zájmem by mělo být, aby Ukrajina Ruskou federaci porazila, a neporazíte ji bez vojáků. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Jenom pro informaci vás ostatních, někteří se chodí ptát, kolik je ještě přihlášených lidí - v tuto chvíli je to 27 příspěvků.

Poprosím dalšího, a to je pan poslanec Kobza. Máte slovo.

 

Poslanec Jiří Kobza: Děkuji, pane předsedající. Já se omlouvám, budu odkašlávat, protože mě trápila streptokoková infekce, a díky tomu, že není k sehnání penicilin, jsem se z ní ještě úplně nedostal.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já jsem zvyklý, že na mě lidi kašlou, bez problémů.

 

Poslanec Jiří Kobza: Takže se omlouvám tak nějak paušálně mimo program. Dámy a pánové, dobré ráno. Navrhuji na program této schůze zařadit bod Ohrožení svobody slova a svobody projevu v České republice. Nedávno jsem měl tu čest vystoupit v Senátu na semináři Svoboda projevu a po projevu, který pořádala paní senátorka doktorka Daniela Kovářová a kterému ústavně-právní výbor Senátu na poslední chvíli odebral záštitu, kterou předtím udělil. Důvodem byly nevyhovující kádrové profily jednotlivých panelistů, mezi které mimo jiné patřily poslankyně Nina Nováková, senátor Jiří Čunek, právník Ondřej Dostál, Daniel Vávra, Vlastimil Veselý ze Společnosti pro obranu svobody projevu, publicista a vydavatel Michal Semín a také moje maličkost. Pro mě je čest patřit do takové společnosti.

Předseda senátního ústavně-právního výboru senátor Tomáš Goláň si skutečně vyžádal - a prosím, poslouchejte pozorně - vypracování podrobných materiálů o politických a názorových profilech jednotlivých panelistů, tedy jakési jejich kádrové posudky, na jejichž základě následně rozhodl o zrušení záštity pro akci senátorky Kovářové. Dovolím si krátce citovat ze svého posudku, co si o mně vyžádal pan senátor Goláň: "Jiří Kobza je český politik, poslanec za SPD, člen zahraničního výboru. Evropské hodnoty" - to je ten spolek toho herce Jandy, nemluvím o tom, kde hraje - "jej řadí mezi aktivní šiřitele prokremelských dezinformačních narativů." Což je úžasný, to znamená, že jsem zodpovědný i za to, co jsem neřekl. "Dlouhodobě se staví do pozice proti Evropské unii, s čímž souvisí i jeho podpora přímé demokracie." Což je docela zajímavý konstrukt, protože Evropská unie a přímá demokracie, pokud vím, zatím na sebe nenarazily. "Kobza podporuje referendum o vystoupení z Evropské unie, přičemž se dovolává na argument, že pokud se hlasovalo o vstupu do EU, lze hlasovat i o výstupu z EU, a stejně jako proti EU se vymezuje proti přijetí eura." Pokračuji v citaci: "Zpochybňuje svobodu slova v České republice, přičemž tvrdí, že dochází k orwellizaci společnosti. Česká televize podle něj v oblasti zpravodajství a publicistiky je politicky a názorově nevyvážená a neobjektivní. Je proti vojenské podpoře Ukrajiny, ať už se jedná o dodávky zbraní, či jinou vojenskou pomoc, a vymezuje se proti LGBT." Což je blbost, protože to jsem nikdy se nevymezoval, jenom jsem říkal, ať mě vynechají.

Ano, jsem vinen, přiznávám, ale bez legrace: tato aktivita senátního ústavně-právního výboru, tedy oficiální instituce senátní zákonodárné moci, představuje flagrantní omezení a ohrožení svobody slova a svobody projevu, a to dokonce vůči jiným zákonodárcům, kteří reprezentují názory statisíců občanů. Co vše souvisí aktuálně se svobodou slova a jakou roli v tom hraje exekutivní moc? Mediální manipulace s fakty, které se smí šířit a které je nutné zamlčet, aby byl vytvořen ten správný ideologicky korektní obraz jakkoliv pokroucené reality. Cenzura mediální i cenzura na sociálních sítích, jejich vypínání či vypínání webů na pokyn Vojenského zpravodajství či nějakých dalších obskurních společností je dalším stupněm. Boj režimu s dezinformacemi bez ohledu na to, jak pravdivé mohou být, a další a další okolnosti. Dezinformační průmysl, takzvaný boj proti dezinformacím, je financovaný z veřejných rozpočtů a velmi dobře živí řadu organizací, pseudoexpertů a pseudoodborníků. Jeden z nich, František Vrábel ze společnosti Semantic Visions, který od státu inkasuje miliony korun, nedávno prohlásil: "Nejlepší dezinformace je ta, která je zcela pravdivá, a její síla spočívá v přetočení narativu na konci této informace." Opravdu to nenapsal ani Orwell, ani Huxley.

Ale posuňme se dál. Předseda ODS, která měla nominálně vždy v erbu svobodu slova, a předseda vlády Petr Fiala v rozhovoru pro regionální deníky poměrně nedávno pravil, cituji: "My musíme chránit za každou cenu, a na tom záleží osobně i mně, svobodu slova, projevu, všechny atributy, které ke svobodné společnosti patří, na druhé straně lidi mají právo na to, aby informace byly korigovány. My se soustředíme hlavně na pozitivní vyvracení dezinformací, ale neopustíme ani cestu nástrojů pro legální postih těch, kteří je šíří." Tak něco takového jsem neslyšel od roku tuším 1973, když probíhala normalizace u nás. Docela - že to slyším znovu - mi běhá mráz po zádech, protože co to znamená v překladu? Máme zde svobodu slova, ale běda, když vyslovíte něco, co se nám nelíbí a nehodí se do krámu, v tom okamžiku je vaše svoboda slova omezená, protože jste dezinformátor a my s vámi zatočíme. Po bolševicku!, chtělo by se dodat slovy jedné filmové klasiky. Prostě svoboda slova podle vlády platí jen pro jimi povolená slova.

Svoboda projevu je fajn, ale co takhle svoboda po projevu? A už se to také děje. Samotná zpráva o extremismu Ministerstva vnitra - což už samo o sobě je pochybný nástroj v demokratickém státě, neřkuli tehdy, je-li zneužíván k ostrakizaci politické a názorové opozice - přiznává, že v současné době je za veřejně verbálně projevené názory trestně stíháno víc než 70 osob, nehledě na četné profesní a existenční ostrakizace, což vidíme na aktuálním případu odstraňování Miroslava Ševčíka z pozice děkana Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické za hranou zákona, morálky, etiky i akademických svobod pouze proto, že se ve svém volném čase zastal člověka napadeného policistou na protivládní demonstraci. A to je dost hrozné. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP