(1.20 hodin)
(pokračuje Radovan Vích)

Důležitou otázkou do referenda by také bylo, zda si necháme českou korunu, nebo máme přijmout euro. Viděli jsme, jak dopadli Slováci, kteří si s vypětím sil utáhli opasky, až to u nich vyvolalo sociální nepokoje. Pak s velkou slávou vstoupili do eurozóny, přijali jako měnu euro, hned vzápětí se Řecko dostalo do problémů a Slovákům bylo řečeno, že si mají půjčit, aby půjčili peníze Řecku na jeho záchranu. Podobně Chorvatsko vstoupilo letos do eurozóny a už mají za sebou opravdu špatnou turistickou sezonu, protože se tam náhle tak zdražilo, že turisté odmítali přijet, nebo rychle odjeli, když zjistili, jaké tam jsou ceny. Takže euro versus česká koruna, to je také podle mého názoru velmi důležitá otázka pro referendum.

Ještě dalším tématem pro celostátní referendum by bylo, pokud by měla být učiněna zásadní změna v oblasti migrační politiky ve smyslu jakýchkoli kvót nebo alokací uprchlíků či migrantů z jiných evropských zemí. Tím mám na mysli současná jednání na úrovni Evropské unie, kdy k nám mají proudit migranti nebo bychom měli platit pokutu ve výši cirka půl milionu korun za jednoho odmítnutého migranta, tedy to, co bylo dříve nazýváno migračními kvótami a dnes povinnou solidaritou, přičemž hlavní princip se nijak nezměnil. To je přesně otázka, která by v jasné podobě měla být předložena českým občanům v celostátním referendu.

Jenom bych aktuálně doplnil, že jenom letos doposud nelegálně překročilo hranice EU včetně států, které nejsou členy Evropské unie, tedy Norsko, Švýcarsko, Velká Británie, půl milionu migrantů a předpokládá se, že do konce roku to bude jeden milion žadatelů o azyl, přičemž v roce 2015, kdy kulminovala migrační krize, to bylo 1,3 milionu, takže to jsou velice varující čísla.

Když díky vládě Petra Fialy řešíme takto podstatná témata schopná změnit náš život velmi zásadně, je třeba velmi zpozornět a zpomalit rozhodování až po konzultacích s občany v rámci referenda. Nejlepší formou demokratické konzultace je právě celostátní referendum. Tedy pokud se současná vláda cítí být tou demokratickou, jistě jí nebude vadit, že se co nejdříve ustaví institut celostátního referenda bez výrazného omezení okruhu možných otázek. Právě to nabízí sněmovní tisk číslo 8 návrh ústavního zákona o celostátním referendu. Tedy opakuji, navrhuji předřadit projednání bodu číslo 51, sněmovní tisk 8, jako bod číslo 10 stávajícího pořadu schůze Poslanecké sněmovny. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji, mám poznamenáno.

Dále se hlásil pan poslanec Koten a následuje pan poslanec Kettner.

Ještě načtu jednu omluvu, pan poslanec Horák Jiří se omlouvá od 24 hodin do 9 hodin ráno z rodinných důvodů. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, dámy a pánové, dovolte mi navrhnout nový bod jednání s názvem Migrační vlna ze Slovenska a zároveň prosím o zařazení tohoto bodu jako 11. bod tohoto jednání.

Je nyní veřejným tajemstvím, že na Slovensko denně přicházejí stovky nelegálních migrantů, mladí muži v produktivním věku, všichni jsou z Aleppa a všichni se narodili 1. ledna. Tyto informace prezentovala slovenská politická reprezentace, která navštívila odkladiště těchto migrantů, ale o tom budu hovořit později.

Vyzývám již od letošního dubna ministra vnitra Rakušana, aby obnovil ochranu státní hranice se Slovenskem tak, aby do České republiky nelegální migranti ze Slovenska neproudili. Bohužel dle ministra vnitra Rakušana to není na stole, protože se prý nic neděje a lidé na jižní Moravě mají tedy asi vidiny, když vidí početné skupinky nelegálních migrantů procházet jejich vinohrady. Dokonce se ozývají i místní starostové, kteří toho již mají dost a samozřejmě nechtějí vystavovat svoje občany zvýšenému riziku.

Nyní tedy přiblížím absurditu z doby nedávno minulé. Zhruba někdy před dvěma lety měli všichni obyvatelé České republiky poměrně velký problém dostat se z okresu do okresu. Proč? Protože údajně tady bylo nebezpečí nákazy covidem. Na to tehdejší ministr vnitra Hamáček prostředky a síly našel, a nynější ministr vnitra Vít Rakušan ze STANu na překrytí slovensko-české hranice tedy síly nemá? Je nebezpečí nákazy různými exotickými nemocemi nebo covidem od migrantů snad diametrálně odlišné nebo úplně jiné nebo neexistuje? Musíme si snad počkat zase na nějakou mediální masáž na podzim, nebo to nebezpečí už tady bude, ale pouze pro obyvatele v České republice? Zase budeme zavřeni doma? No, já si myslím, že tohleto pokrytectví vládní koalice a skrytá podpora nelegální migrace je až těžko uvěřitelná.

Na Slovensku se rozhodla dosluhující slovenská úřednická vláda, jejíž někteří členové dříve pracovali pro Open Society Foundations George Sorose, že stejně jako prezidentka Čaputová na rozloučenou podpoří zločinecké bandy pašeráků lidí z třetího světa a vytvoří podmínky pro migrační vlnu v řádu desítek tisíc ilegálních migrantů ze Slovenska přes Českou republiku až do západní Evropy, a to zejména Německa. Ty desítky tisíc ilegálů ze Slovenska, tím je myšleno za poslední měsíc, protože se tam vůbec nedodržují dublinské protokoly, nevyužívají se ani oficiální detenční centra, která Slovenská republika má, ale pro utajení se používají vnitrem pronajaté výrobní haly na jižním Slovensku bez jakéhokoli zázemí. Totiž v těch výrobních halách jsou třeba jenom dva nebo tři záchody a vzhledem k tomu, že současná situace, že je tam umístěno 700 uprchlíků z třetího světa, tak je to skutečně i nedůstojná situace pro ty lidi, kteří tam byli dopraveni. Bez jakéhokoli zázemí se tam rozdávají papíry o zaregistrování jak na běžícím pásu.

A já bych se chtěl tedy našeho ministra vnitra Víta Rakušana zeptat, proč tedy on nezavedl kontroly na našich hranicích dosud, i když jsme ho k tomu vyzývali, zda tedy nekoná účelově nebo zda tímto krokem nekoordinuje úsilí se Slovenskem, a to za účelem zaplavení obou zemí nelegálními migranty. Totiž podpora pašeráků lidí je evidentní, protože tato vláda nechtěla ani zvýšit tresty pro převaděče, pro pašeráky. Organizovaný zločin, který spočívá v podpoře lidí, kteří sem pašují migranty, tak bohužel za této koalice asi bude kvést, a může to dokonce prorůstat, podobně jako ještě kdysi dávno historicky z Kubiceho zprávy, do nejvyšších pater politiky, jak jsme to viděli v kauze Dozimetr.

Myslím si, že bezpečnost občanů České republiky je v popisu práce ministra vnitra a priorita takového opatření by měla být skutečně maximální, myslím tím prioritu opatření, že bude hlídána česko-slovenská hranice. Proto si myslím, že je opravdu důležité co nejdříve tuto záležitost projednat tady na plénu Poslanecké sněmovny, a doufám a žádám tedy poslance, kteří zde ještě zbývají v tak brzkou ranní hodinu, aby podpořili zařazení tohoto bodu na schůzi této Poslanecké sněmovny, tedy jak jsem říkal na začátku, jako 11. bod. Děkuji vám za pozornost. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP