(19.50 hodin)
(pokračuje Jiří Havránek)

A poslední věc, ke které bych se chtěl vyjádřit: zaznělo to tu, prostřednictvím pana předsedajícího, od pana předsedy Oklešťka, od kolegy Patrika Nachera to vlastně zaznělo už při tom, když jsme schvalovali program dnešní schůze nebo této schůze, a to je v podstatě fungování výborů a podávání pozměňujících návrhů na ně. Kolegyně a kolegové, kteří jsou členy hospodářského výboru, který neobdržel, přiznávám, tento náš pozměňující návrh, vědí, že já jsem po slovu pana předsedy Adamce vystoupil, řekl jsem, že se za tuto chybu omlouvám, představil jsem tento náš pozměňující návrh a ihned poté jsem jej prostřednictvím hospodářského výboru nechal rozeslat všem poslancům a dorazil vám do vašich schránek.

Co je za mě ale důležité v tomto říci, je to, že opravdu, a zaznělo to vlastně v posledním vystoupení pana poslance, pana předsedy Oklešťka, že bychom se měli zaměřit na to, jak vlastně poslanec má správně postupovat, jak vlastně postupují jednotlivé výbory, a metodicky zde dost možná sjednotit postup tak, aby pokud je tlak na to, abychom podávali pozměňující návrhy na výbory prostřednictvím sněmovního systému, nikoliv je zasílali elektronickou poštou, tak by mělo, a to je opravdu na širší diskusi, být umožněno nám poslancům podávat pozměňující návrhy takto přes systém i na výbory, jejichž nejsem členem. Vyřešilo by to podle mého názoru opravdu, opravdu, opravdu mnohé a o tom se pojďme bavit, a myslím, že to je i to, co zaznělo v posledním příspěvku ctěného kolegy Ladislava Oklešťka.

To je za mě v tuto chvíli, co se týče odůvodnění tohoto našeho návrhu, který, jak jsem již řekl, byl schválen rozpočtovým výborem, všechno, a pokud tady budou nějaké dotazy, tak se je opravdu budu snažit spolu s dalšími předkladateli zodpovědět. Děkuju moc za vaši pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a máme zde tři faktické poznámky, alespoň pro tuto chvíli. Jako první je paní poslankyně Balaštíková, poté paní poslankyně Fialová a poté pan ministr Stanjura.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Dobrý den, kolegyně a kolegové, já bych se jenom chtěla vyjádřit ke svému předřečníkovi, prostřednictvím vás, pane předsedající. Vy jste tady, kolego, řekl, že dáváte obcím možnost navyšovat určitými koeficienty daň z nemovitostí, co se týká půdy. Vy moc dobře víte, že jste vzali starostům z RUDu peníze, že oni, až budou mít obecní pokladny prázdné, to udělají. Takže vy jste svůj způsob, jak vybrat od lidí peníze, přesunuli na ně a říkáte tomu fér jednání. A to se nám opravdu nelíbí, protože naši zemědělci jsou pořád perzekvováni. Vy se tady zaklínáte, nebo váš člen vlády, jak budeme zvyšovat potravinovou soběstačnost, budeme všechno řešit, pan premiér nám říká, jak nenechá nikoho padnout. Vy normálním způsobem, docela neférovým přesunujete svoje způsoby vybírání peněz na jiné, abyste úplně neupadli v nemilost, a mně to vadí, že si berete hlavně v hodně věcech na paškál zemědělce, přestože víte a pořád řešíte ceny potravin, pořád se zaklínáte - váš ministr teď bude mít jednání s řetězci, předcházející ministr dělal kontroly. Vy jste ti, kteří pořád tu cenu potravin přes tyto věci zvedáte, a ještě ji zvednete. A mně to opravdu už začíná vadit, protože já opravdu vím, jak je to v jiných zemích. Pořád říkáme, co všechno pro ty lidi uděláme, vždyť to je normální loupež za bílého dne! A to mi opravdu vadí. A já si myslím, že férovost tohoto balíčku, a i to, že na některé výbory se to nedostalo, je právě proto, že vy jenom schováváte, jak to doopravdy s naším národem myslíte. To je všechno.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Poprosím paní poslankyni Fialovou.

Než dorazí, přečtu omluvu: paní ministryně Jana Černochová od 17 hodin z pracovních důvodů.

Máte slovo.

 

Poslankyně Eva Fialová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já mám dotaz buďto na pana předkladatele komplexního pozměňovacího návrhu, já tomu budu říkat komplexnímu nebo velkému, a nebudu zpochybňovat, že každý, i koalice, má právo poupravit některé věci, ale při prvním čtení jsme se tu bavili s panem ministrem. Já jsem se ho dotazovala, jak moc se bude některými těmi návrhy, které tady už zaznívaly v prvním čtení, zabývat, a padaly tady návrhy už od vašich koaličních partnerů, od KDU ohledně kojenecké vody, snížení DPH, ohledně snížení DPH na palivové dřevo, když teď nebudeme mít plyn a drahou elektřinu, a na dámské hygienické potřeby, tak se chci zeptat, zda jste o tom hovořili a proč případně tento balíček, když to šlo i z řad od vás, od vašich koaličních partnerů, již tyto změny v DPH neobsahuje? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pan ministr Stanjura s faktickou.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Odpověď na tu poslední otázku je jednoduchá. Změny jsme navrhli ty, na kterých se všech pět vládních stran domluvilo. Já nejsem ten, který by říkal stanoviska jednotlivých stran a říkal: tohle jsem prosadil, tohle jsem neprosadil, my jsme chtěli tohle a ti ostatní jsou zlí, ti mi to nedali.

Já mám také dvě otázky a nemusíte mi na ně odpovídat, ale jenom ať ta debata je korektní. Budu mluvit o dámských hygienických potřebách. Kolik let jste měli ministra financí a nechali jste to v základní sazbě? Já odpověď znám: osm. Tak si zkusme říct, co se změnilo s těmi osmi lety.

A druhá - chci se zeptat paní poslankyně Balaštíkové, prostřednictvím pana (Ohlíží se.) místopředsedy - nebyl jsem si jistý, kdo řídí, tak abych to řekl správně - kolik je republikový výnos daně z nemovitostí z té orné půdy a co to udělá s koeficientem 1,8 a s případnou možností obce to snížit až na 0,5, na 0,9 stávajícího stavu, případně to zcela osvobodit? Myslím si, že je fakt důležité, aby obec měla nástroj a sama si určovala. My v tom návrhu dáváme mnoho nových nástrojů, i jemnějších, než byly doposud. Nejsou takové plošné, a dokonce zastupitelstvo může rozhodnout, že třeba zvýší daň jenom některým, nemusí to být celé katastrální území. Takže dáváme větší možnosti a já jako bývalý dlouholetý komunální politik nemám obavu přenést tuto pravomoc na obecní zastupitelstva, protože to vědí mnohem lépe než centrální vláda, ať je jakákoliv, a mít centrální pravidla. Ale když se bavíme o té částce, kolik se vybere, a je to pozemek typu A u daně z nemovitostí, kolik - ať máme představu, kolik je to ročně - a co to 05 udělá, pokud to ty obce aplikují.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a poprosím pana poslance Havránka.

 

Poslanec Jiří Havránek: Já opravdu v rychlosti. Děkuji za slovo, pane předsedající.

Co se týče toho zatajování, přijal bych tuto tezi ve chvíli, pokud opravdu bychom nepodali náš souhrnný pozměňovací návrh k rozpočtovému výboru, s tím, že tedy bychom přišli sem, ve druhém čtení jej načetli a učinili pozměňující návrhy opozice nehlasovatelné. To potom bych tuhle tezi byl schopen přijmout a o ní diskutovat.

Ještě jsem se chtěl vyjádřit k tomu a vzpomenout to, co zde zaznělo, prostřednictvím pana předsedajícího, od ctěného kolegy Patrika Nachera při načítání pořadu schůze s tím, že vlastně tady ta naše snaha... ono to vlastně bylo dost podobné, že se tu snažíme něco zatajovat a že je to nový precedent. Tak já jenom za tu chvíli, co jsem tady v Poslanecké sněmovně, a předesílám, že ano, byl to návrh, u kterého byla nejenom koaliční, ale i opoziční shoda, stavební zákon, také jsme postupovali tak, že jsme souhrnný pozměňovací návrh nahráli jen na garanční výbor, také jsme postupovali tak, že následně se k němu dohrávaly další pozměňovací návrhy.

A poslední, co chci zmínit, je to, že opravdu pokud tady zaznělo už od mého ctěného kolegy Ivana Adamce, prostřednictvím pana předsedajícího, to, že ani toto nebyl první případ, ale já pamatuju opravdu tento, tak není to precedent, ale pojďme se opravdu bavit o tom, jak změnou tady našich jednacích procedur tomu jsme schopni předejít. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. S faktickou poznámkou paní poslankyně Balaštíková, poté pan poslanec Haas.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Ještě jednou pěkný večer, kolegyně, kolegové. Odpovídám na otázku pana ministra, prostřednictvím vás, pane předsedající. Pane ministře, já se na to nemohu dívat přece jenom z pohledu toho, o kolik, že to je možná marginální částka, o kolik se to zvýší, ale já se musím na to dívat, že společná zemědělská politika není společná, že naši zemědělci mají menší dotace než ti ostatní, a já se na každou částku, kterou jim jakkoliv berete nebo zvyšujete, musím dívat a spočítat to jako celek. A já, když to spočítám jako celek, a to bych od vás také jako od ministra financí čekala, ale hlavně - ani možná od vás ne, vy jste tu od toho, abyste našel ty peníze, abyste vlastně ušetřil, ale od ministra zemědělství, že se prostě on se svým poradním sborem poradí a řekne vám, o co přijdou naši zemědělci, o co se zvýší ceny potravin, když jim takhle po kousíčkách tyhle věci bereme. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP