(23.00 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času a s faktickou naváže pan poslanec Miloslav Janulík a poté pan poslanec Patrik Nacher. Prosím.

 

Poslanec Miloslav Janulík: Děkuji za slovo. Pane ministře, nemusím asi prostřednictvím, ale já bych na to tak hrdý nebyl, protože vy žijete tady, v té slonovinové věži, a pojďte se mnou si poslechnout ty vdovy, protože dva důchodci, to je paráda, jako že kvazi, ale tady pan docent Svoboda mně potvrdí, demografický strom je neúprosný, nad sedmdesát roků většina důchodců jsou vdovy, protože my chlapi umíráme, prostě my bohužel nemáme ty estrogeny, takže umírám, takže to jsou vdovy. Ty mají jeden důchod a ještě k tomu jakože něco vdovského, a žádná velká hitparáda to není! Já bych s tím byl velmi opatrný a není to něco, na co bych byl úplně dvakrát hrdý. A já bych přál - ne, nepřál, to neřeknu, ale zkuste si to někdo zažít, že žijete z toho jednoho vdovského důchodu, a máte nějaké očekávání, které vám vláda prostřednictvím vás, a teď to vidíte v médiích a v televizi a máte nějaké očekávání, že tolik a tolik dostanete, a teď najednou přijde jiná vláda, a ono to nebude. A do toho vám přijde vyúčtování plynu nebo elektriky, tak ono už to trošku skřípe. Takže já bych se tak v prsa nebouchal. Nejsme úplně na tom skvěle. Máte jednoho smolíčka, já žiju na hranici s Rakouskem celý život a vím, jak jsou na tom rakouští důchodci, jak se rakouská společnost stará o svoje důchodce. To jsou ti lidé, kteří vybudovali třeba ten Zwentendorf, který je zakonzervovaný a nefunguje. (Předsedající: Čas, pane poslanče!) Takže nebuďte tak hrdí!

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní pan poslanec Patrik Nacher a poté jsou s faktickými přihlášeni pan ministr Jurečka, paní poslankyně Eva Fialová. Prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji. Já musím reagovat, protože pan ministr vždycky neřekne celou tu pravdu. Tak za prvé, je potřeba říct kontext. Ten kontext je, že tady máme vysokou inflaci, jednu z nejvyšších v Evropě. Jednu z nejvyšších v Evropě! Na koho dopadá nejvíc ta inflace? Když se podíváte na spotřební koš, tak jsou to senioři, protože nejvíce rostly ceny základních potravin, ceny energií. To, že třeba - abych dal nějaký příklad, teď mě budete chytat za slovo - tolik nevzrostly, já nevím, ceny vozidel, tak asi senioři si nová auta nekupují. To znamená, to je vysvětlení pro to, že prostě každý má úplně jiný nákupní košík. Inflace u seniorů byla větší, než je ta průměrná. To je potřeba k tomu říct, a pak k tomu řekněte i, že se jim přidává. To je v pořádku. Ale když na někoho dolehne ta inflace víc než na někoho jiného, tak je v pořádku, že se mu přidává. Říkejte ty věci dohromady a já pak nebudu vystupovat. Ale vy, když tu inflaci zapřete, nemluvíte o ní, tak je to nefér. To je první.

A druhá věc - nevím, jestli to kolega Janulík takhle myslel, já to tedy takhle myslím. Problém je v tom, že vy ty změny, a to je to, co já tady vlastně kritizuji už od rána, vy ty změny vždycky připravujete jednak na poslední chvíli, a jednak už to měníte retroaktivně, u běžících věcí. Tady jsem říkal, že ten příklad je stavební spoření, ale to se přece týkalo všech změn - u mimořádné valorizace, u předčasných důchodů, že se to týká těch, kteří už mají nějaký plán, už s tím počítají, protože tam není žádná časová prodleva, že by se to změnilo někomu, kdo teprve do toho důchodu třeba půjde za deset let, za pět let, může si to nějak naplánovat. To je ten problém, že jsou tam nějaká legitimní očekávání, a to tedy ke kritice, to se na mě nezlobte, je, ne že není! Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A nyní pan ministr Jurečka se svou faktickou, poté paní poslankyně Fialová. Prosím, ujměte se slova.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Já bych tady rád opravil ctěného kolegu Patrika Nachera, protože on tady mluvil o tom, na koho nejvíce dopadala ta inflace, a je potřeba to opravdu potom rozebrat v té míře detailu. Nejvíc ohroženou skupinou byli senioři, pokud žijí sami v domácnosti a nemají ani vdovský, ani vdovecký důchod. To je tato část starobních důchodců. Hned tou druhou nejvíce ohroženou skupinou, na kterou dopadala inflace, jsou rodiče, kteří jsou sami, samoživitelé, a mají dvě a více dětí. Pak jsou to rodiče, kteří mají početné rodiny tří a více dětí, a až potom se vracíme zpátky k seniorům. A pokud se bavíme o kompenzaci nárůstu cen, tak se podívejme - teď když jsem v úterý mluvil o valorizaci důchodů k 1. lednu - tak jdeme cestou, kdy ještě se vybírá ten index životních nákladů běžných domácností, protože vyšel výhodněji. To znamená, realita těch dvou indexů, to znamená dopady inflace, kdy se vzal standardní spotřební koš, v položkách, které spotřebovávají domácnosti důchodců, ten dopad byl nižší, než je koš s indexem životních nákladů všeobecně ostatních domácností. Tak jenom to je pro korekci faktů, které tady říkáme, ať si je tedy říkáme úplně přesně, protože když se dneska podíváme na tu situaci, výše průměrných důchodů, o které jsem tady hovořil, odpovídá prakticky i mediánu, a zhruba 78 % lidí, kteří pobírají důchody v České republice - ne zhruba, přesně 78 % lidí má důchod nad 18 000 korun. V okamžiku, kdy domácnost starobních důchodců - jsou tam oba dva, ti starobní důchodci - tak je jejich situace mnohdy lepší (Předsedající: Čas.) než situace rodičů s dětmi.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a nyní vystoupí paní poslankyně Eva Fialová, připraví se zase s faktickou pan poslanec Jiří Mašek. Prosím.

 

Poslankyně Eva Fialová: Děkuji za slovo. Pane ministře Jurečko, já nevím, jestli je super se tady chlubit, že jsme dohnali víc rodin na sociální dávky. To se na mě nezlobte, tím se chlubit, to je troufalost. Řekl jste, že mnohem víc lidí dosáhne na sociální dávky. (Reakce ministra Jurečky.) Když si vezmu... Prosím, řekněte mi to na mikrofon, a když tak poprosím o prodloužení času, nemluvte mi za zády! Když jsme dohnali ty lidi na sociální dávky, tak jsou to pořád nějaké dva chlívečky, které vy máte na svém ministerstvu. Jeden je na starobní důchody a druhý je na sociální dávky. Já nevím, jaké číslo chcete víc zlepšovat nebo nezlepšovat, abyste vypadal lépe, ale když vezmu čistou jednoduchou matematiku, tak když přidám důchodcům mnohem víc na jejich starobních důchodech, nepoženu je na Úřad práce, ušetřím finance v chlívečku na výplatě sociálních dávek a ušetřím práci pro sociální pracovníky. To je normálně čistá a logická matematika. A posílat lidi na sociální dávky, kteří byli hrdí, že vždycky, celý život, pracovali a nemuseli si žádat o pomoc, mi prostě přijde od vás fakt troufalé a fakt smutné, že se tu tím chlubíte!

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Dále je s faktickou přihlášen pan poslanec Mašek a poté poměrně smršť faktických - ministerská pan ministr Jurečka, pan ministr Výborný. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážená paní předsedající, vážený pane ministře, kolegyně, kolegové, já bych také k panu ministrovi a k situaci důchodců. Pane ministře, vy se chystáte valorizovat průměrně 360 korunami, což je valorizace o 1,8 %, když to přepočteme na průměrný důchod, a jsme v období, kdy inflace v průměru je stále více než dvouciferná. Chtěl bych připomenout, že těch 360 korun se dostává do podobné relace, jako bylo 40korunové přidání za Kalouska, kdy inflace byla 1,5 %. Takže jenom bych nepřeceňoval to, že ti důchodci by byli z vaší strany nějakým způsobem nadstandardně zajištěni. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP