(9.10 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

Čili já se ptám - toto je totálně za hranou! Totálně za hranou! Je demokracie ohrožena v Británii, kde uvažují o zrušení koncesionářských poplatků? Je ohrožena v Německu, kde uvažují o jejich zrušení? Jděte říct paní prezidentce Čaputové, že Slovensko není demokratické, protože mají financování veřejnoprávních poplatků médií z rozpočtu. Je to přesně totiž naopak. Jakmile mají moc rozhodovat o poplatcích politici, nikdy nebude Česká televize úplně nezávislá, a rozhovor místopředsedy Poslanecké sněmovny Bartoška za KDU-ČSL byl toho jasným důkazem. Evidentně bylo vidět, že jak moderátor, tak pan místopředseda si očividně vyřizovali s Andrejem Babišem účty na dálku jen proto, že Andrej Babiš toto téma, se kterým přišla v roce 2019 ODS, znovu otevřel. A já se ptám, toto je v pořádku? Samozřejmě že není. Nikdy by si neměl moderátor veřejnoprávní televize dovolit takto si vyřizovat účty. Ale to není téma pro tuto Poslaneckou sněmovnu. Ale co je téma pro tuto Poslaneckou sněmovnu, jakým způsobem se chová místopředseda Poslanecké sněmovny za KDU-ČSL Bartošek. Tohle totiž je pro mě naprosté - a to slovo použiju teď na půdě Poslanecké sněmovny poprvé - tohle je pro mě naprosté chucpe. Děkuju. (Tleskají poslanci ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s přednostním právem se přihlásil pan místopředseda Bartošek, poté pan ministr Jurečka. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuju za slovo, paní místopředsedkyně. No, vaše vystoupení, paní předsedkyně, je více než úsměvné, prostřednictvím paní předsedající. Já si to skutečně myslím, to, co jsem řekl. Řekl jsem to zde na plénu, zopakoval jsem to v České televizi, neřekl jsem nic nového, není to pro vás překvapení. Můj názor je takový, že zrušení veřejnoprávních, respektive koncesionářských poplatků skutečně povede k ovládnutí veřejnoprávních médií, a já jsem proti zrušení. A dal jsem to do souvislosti, jestliže jezdí Andrej Babiš za Orbánem, a vidíme, jakým způsobem tam vypadají veřejnoprávní média a vše ostatní, tak se bezesporu jezdí inspirovat. (Nesouhlasné hlasy zleva.) Kolegové, budete-li chtít na mě reagovat, samozřejmě můžete, ale prosím, přes mikrofon, prostřednictvím předsedající. Až se otevře rozprava, určitě můžete.

Dvě věci: každý, kdo zde viděl vystoupení Andreje Babiše, si udělal jistě názor sám, tady není potřeba někomu nic vysvětlovat ani přesvědčovat. Myslím, že udělal vašemu hnutí tu nejlepší reklamu, jakou mohl, samozřejmě za to ho chválím.

A druhá věc: víte, vy jste třeba opomněla jednu pasáž, kterou jsem tam řekl, kdy jsem například oceňoval přístup opozice. Vybrala jste si z toho rozhovoru, co se vám hodí. Ptali se mě, zda probíhaly obstrukce nebo ne, a já jsem říkal, že bylo mylné očekávat, že takto zásadní věc, jako je ozdravný balíček, projde za půl dne. A já jsem řekl, že vystoupení vašich poslanců, nebo respektive opozice, jsem vnímal jako standardní práci opozice a oceňuji to, že jsme byli schopni nějakým způsobem najít řešení. Najděte si to, je to součástí toho, co jsem v té televizi říkal. Takže to nebylo o nějakém útoku, ale myslím si, že jsem objektivně zhodnotil, co se tady dělo.

A co se týká mého postoje, nebyl pro vás nový. Měla jste možnost ho slyšet v Poslanecké sněmovně a v televizi jsem ho zopakoval. Nikoho jsem nepřekvapil a za svým názorem si stojím. Děkuji. (Potlesk zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní pan ministr Jurečka s přednostním právem. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Dobré ráno, vážená paní místopředsedkyně, kolegyně, kolegové. Nebývalo zvykem, abychom tady u tohoto pultíku probírali jednotlivá mediální vystoupení různých politiků, ale když to paní předsedkyně Schillerová tady otevřela, tak si dovolím zareagovat.

Vy jste přišla a řekla jste tady některé věci, které vadí vám z pohledu hnutí ANO, ale já bych byl rád, abyste u takových vystoupení potom také zhodnotila rétorické výlevy vašeho pana předsedy, které jdou za hranu slušného chování, kdy on tady opakovaně nejenom tento týden, ale v minulosti urážel celou řadu politiků, lidí schopných, lidí, kteří ve svém životě udělali obrovský kus práce. On je častoval tím, že nepostavili ani psí boudu? On tady říká o někom, kdo je předsedkyní Sněmovny, že prodávala mobily? On tady uráží lidi, kteří jsou ministry vlády, a říká jim, že jsou parazité? Přijde vám to, paní předsedkyně Schillerová, normální? Jste na to hrdá? Vy s těmito výroky souhlasíte? Urážel tady členy Československé strany lidové, z nichž tisíce z nich byly tvrdě perzekvovány komunistickým režimem. On si tady dovolil říkat ty věty, které tady říkal! Jestli s tím souhlasíte, přijďte říct a řekněte, že za těmito výroky vašeho šéfa stojíte. Přijďte to sem říct! (Potlesk zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní paní předsedkyně Schillerová s přednostním právem.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Pane ministře Jurečko, až tady bude pan předseda, tak si to s ním rozdejte. Určitě to bude pro nás všechny poučné a zajímavé.

Já jsem tady otevřela jinou věc. Poslanecká sněmovna je plná emocí. Já bych vám mohla připomenout tisíce různých výroků, třeba i na mou adresu. Neberu si to osobně, dělat to nebudu. Tady padlo, že Andrej Babiš je bezpečnostní riziko, a to už je tedy za hranou. Jestli je bezpečnostní riziko, tak to snad bude řešit bezpečnostní výbor, budete se tím zaobírat. Je to něco prostě, co je velmi zásadní, a řekl to vysoký funkcionář Poslanecké sněmovny. A na dotaz moderátora, v čem je bezpečnostní riziko, tak v tom, že chce zrušit koncesionářské poplatky. On nemá právo toto navrhnout? Já znovu opakuji, to znamená, že je porušení demokracie, bezpečnostní riziko, ve Velké Británii, v Německu nebo na Slovensku? Takhle je to jednoduché, to jsem sem přišla zhodnotit, tato velmi tvrdá, velmi tvrdá, za mě naprosto nepodložená slova, která podle mě by neměla být vyřčena bez dalšího. Děkuju. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní opět paní předsedkyně s přednostním právem k návrhu, máte zde přihlášku k návrhu pořadu. (Poslankyně avizuje z lavice, že vystoupí později.) Později, dobře. Nyní zde máme přihlášku paní poslankyně Pokorné Jermanové k návrhu pořadu. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová: Dobré ráno, kolegyně, kolegové. Vy víte, že já tady vystupuji poměrně málo - možná pro někoho. Víte, že jsem člověk, který nerad nějakým způsobem se účastní vyhrocených situací a nějakých dialogů, o kterých jsem přesvědčená, že sem nepatří, ale i já po zhlédnutí včerejšího interview s panem místopředsedou Bartoškem, kterého znám dlouhá léta, se kterým jsem měla tu čest být součástí vedení Sněmovny, musím říct, že to, co tam zaznělo, je pro mě za hranou. A nebudu tady hájit svého pana předsedu, nebudu, ale řeknu vám to, co si myslím, a řeknu vám to naprosto od plic a řeknu to slušně.

To, co jsem včera zaslechla, jsem si vzala velmi osobně. Jestli mě tady někdo obviňuje z toho, že jsem já bezpečnostním rizikem, protože jsem přesvědčená o tom, že současné financování České televize, jak je nastavené, jak je vykomunikované bez opozice, jak se změnily Rady České televize, Českého rozhlasu, aniž by o tom někdo s námi diskutoval, na sílu, že já jsem bezpečnostní riziko, tak to tedy ani náhodou! ***




Přihlásit/registrovat se do ISP