Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(9.10 hodin)
(pokračuje Olga Richterová)

Další návrh na pevné zařazení zazněl na zítra, tedy čtvrtek, jako první bod.

Zahajuji hlasování o tomto návrhu na pevné zařazení. Kdo je pro? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 172 se účastnilo 155 poslankyň a poslanců, pro 66, proti 33. Návrh nebyl přijat.

 

A poslední návrh paní poslankyně Mračkové Vildumetzové na pevné zařazení je na pátek, opět jako první bod.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 173 hlasovalo 155 poslankyň a poslanců, pro 66, proti 30. Ani tento návrh na pevné zařazení nebyl přijat.

 

Tímto jsme se vypořádali se všemi návrhy na změnu pořadu a můžeme přikročit k prvnímu bodu programu tak, jak je nyní schválen.

 

Otevírám bod číslo

 

127.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 582/1991 Sb., o organizaci
a provádění sociálního zabezpečení, ve znění pozdějších předpisů,
zákon č. 589/1992 Sb., o pojistném na sociální zabezpečení a příspěvku
na státní politiku zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů,
zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, ve znění pozdějších předpisů,
a zákon č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 443/ - třetí čtení

Děkuji, že už se k pultíku přiblížil za navrhovatele pan místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Děkuji také, že je přítomna paní zpravodajka garančního výboru, paní poslankyně Lenka Dražilová. Ještě uvedu, že pozměňovací návrh je uveden ve sněmovním tisku 443/2, který byl doručen dne 29. srpna 2023. Usnesení garančního výboru pak bylo doručeno jako sněmovní tisk 443/3.

A nyní se táži pana vicepremiéra, zda chce vystoupit před otevřením rozpravy? A uděluji mu slovo. Prosím.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně, kolegové, dobré ráno, já si dovolím pouze stručně na úvod rozpravy a na úvod třetího čtení shrnout ty podstatné věci novely těchto zákonů, tedy tohoto sněmovního tisku 443.

My v těchto novelizacích řešíme několik řekněme spíše technických věcí, které souvisejí s tím, abychom zjednodušili a zefektivnili práci jak na České správě sociálního zabezpečení, tak také i pro klienty komunikaci s tímto úřadem. To znamená, zavádíme možnost podat žádost o důchod v elektronické podobě. Tato možnost doposud nebyla. Pokud to někdo i zkoušel případně přes datovou schránku, tak to podle zákona vlastně nebylo vůbec možné.

To znamená, v návaznosti na tuto online možnost podávání důchodů tak zároveň také rušíme místní příslušnost okresní správy sociální zabezpečení při sepisování žádosti o přiznání důchodu v listinné podobě. To znamená, klient bude moci nejenom na to svou v uvozovkách okresní správu, kterou znal doposud, tak vyřídit si případně tuto žádost i na kterékoliv jiné správě sociálního zabezpečení v rámci České republiky.

Pak také upravujeme termíny pro výplatu důchodů, ukončujeme tak zvaný klouzavý měsíc a stanovujeme tuto výplatu na kalendářní měsíc s tím, že tyto výplatní termíny budou do první poloviny měsíce tak, aby ty důchody opravdu v první polovině měsíce byly vyplaceny a těch současných 13 výplatních termínů snížíme na 5. Takže je to zase krok, který je ve prospěch klientů a těch, kteří dostávají výplaty důchodů v České republice.

Ta účinnost zákona je navržená od 1. 1. 2024 s výjimkou právě té možnosti podat žádost o důchod online, protože to souvisí také i s účinností nařízení Evropské unie o jednotné digitálně bráně, kde je tato účinnost nejpozději od 1. prosince 2023. Takže toto je část, která má účinnost dřívější.

K tomuto návrhu jsme v systému mohli zaregistrovat jeden pozměňující návrh, který podal kolega David Šimek, je to pod číslem sněmovního dokumentu 2993. Je to dokument, pozměňovací návrh, který se týká některých úprav, pokud jde o podporu táborníků, respektive lidí, kteří pracují s dětmi v rámci letních dětských táborů, kdy už z minulého volebního období tady vznikla určitá forma podpory, která je vůči těmto lidem a jejich zaměstnavatelům vlastně ze strany státu vytvořena. Takže u této záležitosti upravujeme a zpřesňujeme některé záležitosti tak, aby tato podpora mohla efektivně dále být realizovaná. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, a než otevřu rozpravu, načtu v mezičase došlé omluvy. Ještě se omlouvá pan poslanec Ondřej Benešík z celého jednacího dne z osobních důvodů, Jiří Hájek bere zpět svou omluvu do 9.30 hodin z pracovních důvodů, paní poslankyně Marie Pošarová do 9.30 hodin z pracovních důvodů a z členů vlády Jan Lipavský z celého jednacího dne z pracovních důvodů a Michal Šalomoun od 12 hodin z pracovních důvodů.

A nyní otevírám rozpravu, do které zatím nemám nikoho přihlášeného. Paní zpravodajka? Prosím, ujměte se slova.

 

Poslankyně Lenka Dražilová: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych velice v krátkosti shrnula, jak probíhal legislativní proces. To, o čem návrh zákona je, zde už shrnul pan ministr. Já se nechci opakovat, všichni jsme to slyšeli v prvním a v druhém čtení.

Takže velice krátce řeknu, že to druhé čtení proběhlo 29. srpna, byl tam podán jeden pozměňovací návrh, který máte vedený jako sněmovní dokument 2993 a byla zde také zkrácená lhůta na 7 dnů. Z tohoto důvodu hned následující den, tedy 30. srpna, proběhlo jednání na výboru pro sociální politiku, který tento návrh projednal. (Otáčí se s dotazem k předsedající.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Prosím? (Hovor mimo mikrofon.) Můžete.

 

Poslankyně Lenka Dražilová: Rovnou bych tedy přečetla usnesení výboru pro sociální politiku. Je to usnesení číslo 119 ze 36. schůze, která se konala 30. září 2023:

"Výbor pro sociální politiku

I. doporučuje Poslanecké sněmovně hlasovat ve třetím čtení o návrzích podaných k návrhu zákona v následujícím pořadí:

1. návrhy úprav podle § 95 odst. 2 jednacího řádu přednesené ve třetím čtení, budou-li samozřejmě předneseny,

2. sněmovní dokument 2993,

3. hlasovat o návrhu zákona jako celku;

II. zaujímá následující stanovisko ke sněmovnímu dokumentu" - je to k pozměňovacímu návrhu, je to stanovisko doporučující - "a pověřuje zpravodajku, aby přednesla stanovisko výboru na jednání Sněmovny."

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. Ještě jednou se rozhlédnu, zda se nikdo nehlásí, a protože tomu tak skutečně není, rozpravu končím.

Táži se pro pořádek, zda je zájem o závěrečná slova, byť to nepředpokládám? Není.

A my nyní přikročíme k hlasování o pozměňovacím návrhu, přivolám kolegyně a kolegy z předsálí.

A byť to je velmi jednoduché, poprosím vás, paní zpravodajko, abyste nás seznámila s tou procedurou a poté abyste přednesla pozměňovací návrh, a také samozřejmě vás poprosím o stanovisko výboru před hlasováním. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP