Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(9.40 hodin)
(pokračuje Marek Novák)

Vědí občané v okolních obcích, že gigafactory nemusí nebo možná nebude muset platit daně, nebo bude muset a oni ano, nebo jak to je? Bylo by fajn si to říct. Je to právě jeden z těch vládních strategických projektů. A vedle toho - skutečně přinese, pokud vůbec bude gigafactory, to, co od ní očekáváme? Ono je to možná jedno, protože podle toho, co se aktuálně děje, podle toho, že si firmy berou čas a říkají, máme čas do roku 2025, tak to spíš vypadá, že se rozhlíží jinde, protože my pro ně asi tak zajímaví nejsme. I když vláda dle jejích posledních slov věří.

Vláda v červnu zřídila vládní výbor pro strategické investice, což je rozhodně chvályhodné. A tento výbor je nově stálým koordinačním, iniciativním a poradním orgánem vlády České republiky pro oblast strategických investic. Výbor má ve své činnosti usilovat o vytvoření optimálních podmínek pro realizaci právě nadresortních strategických investic a souvisejících vládou zadaných úkolů, konkrétně v oblastech dopravy, bydlení, energetiky, vzdělávání a vědy, výzkumu a inovací. A také u investic vyžadujících pro udělení pobídky souhlas vlády.

Zní to úžasně a mně se myšlenka zřídit tento výbor také velmi líbila. Ale budou to tři měsíce od vzniku tohoto vládního výboru a ať jsem hledal, jak jsem hledal, možná jsem hledal špatně, zatím jsem žádný výstup neviděl. Možná jsou, ale nejsou veřejné. A třeba se je tady dozvíme.

Vláda by měla v rozvoji primárně podpořit naše české firmy s českým know-how, a ne národní korporace. Mnohokrát jsme se poučili, že investice do našich podniků se vyplatí mnohem více. Dnes bohužel naše podniky říkají: My už v České republice podnikat nechceme. A jsou to podniky, které sahají jejich činností v historii až do první republiky. A je to k pláči.

Dámy a pánové, v roce 2019 byl do postupu správního orgánu podle zákona o investičních podmínkách zcela nově vložen prvek rozhodování formou politického konsenzu. Závazného rozhodování o každé žádosti o podporu formou usnesení vlády, kterým se udělení investiční podmínky stvrzuje. A bylo to vždy právě s důrazem na přidanou hodnotu podporované investice. Zavedení tohoto politického kroku v závěrečné fázi schvalování o investiční pobídku se v praxi dle vaší současné vlády ukázalo údajně jako problematické a snížilo důvěryhodnost systému investičních pobídek vůči všem potenciálním žadatelům. A je pravda, že podnikatelé dnes říkají: Možná to bude super, možná ten proces bude rychlejší, splníme podmínky, pokud se vejdeme před čáru, dostaneme dotaci a budeme moct investovat a rozvíjet se. Tohle očekávání mají a já jim fandím a byl bych moc rád, kdyby to takhle dopadlo. Ale mně spíš přijde, že vláda zjistila, že má moc práce a nestíhá. A letos v březnu leželo na vládě 35 žádostí. No a vláda je ve stresu, že o nich nedokáže rozhodnout. Anebo také když žádost zamítne resort, nebude to vidět tolik, jako kdyby tuto žádost na svém zasedání zamítla vláda? Možná jo. Proto možná vznikla tato novela. Vláda si nechá jen tak zvané strategické rozhodnutí a podle informací a proklamací, které jsou, tak velké vize, ale zatím nic. No a ten zbytek si meziresortně vyřeší jednotlivá ministerstva. Ale ony nejsou peníze, takže asi taky nic.

Je tedy namístě stanovisko vlády a dotčených ministerstev, zda tuto novelu nezahrnou také do daňového balíčku mezi náklady, anebo potenciální výnosy třeba za deset let, kdoví?

Kolegyně, kolegové, osobně nejsem přesvědčen, že tato novela podpoří růst české ekonomiky nebo vznik pracovních míst s vyšší přidanou hodnotou, anebo vznik nových technologií a inovací. Možná se zrychlí proces řešení žádostí. Ovšem dle mého názoru ve velké většině případů se záporným stanoviskem z důvodu nedostatku prostředků. Osobně tuto novelu považuji za alibistickou a nadbytečnou. Ale budiž, vláda ji chce a vláda si ji nejspíše také prostřednictvím vládních poslanců schválí. Hodně štěstí hlavně našim podnikatelům! Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji panu poslanci Marku Novákovi a dále se hlásí pan poslanec Karel Sládeček.

Ještě v mezičase načtu, že se pan poslanec Ondřej Lochman omlouvá do 10.30 hodin bez udání důvodu, pan ministr Vlastimil Válek do 9.45 hodin z pracovních důvodů.

A nyní prosím, pane poslanče, ujměte se slova.

 

Poslanec Karel Sládeček: Děkuji, vážená paní předsedající, milé dámy a pánové, investiční pobídky jsou v České republice poskytovány od roku 1998. Zákonem jsou upraveny od roku 2000, konkrétně od 1. května 2000. Tento zákon stanovuje formy investiční pobídky, všeobecné podmínky pro jejich poskytování, postup při jejich poskytování a výkon státní správy s tím související. Tvoří tak základní právní normu celého systému investičních pobídek. Předmětem návrhu novely zákona je zkrácení, zjednodušení a především zefektivnění procesu schvalování žádostí o investiční pobídku. Můžu říct, že za SPD nebo SPD navrhnu, abychom hlasovali pro propuštění do třetího čtení. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Také děkuji.

Ještě se omlouvá pan ministr Martin Kupka do 9.30 hodin z pracovních důvodů.

Vnímám z místa přihlášku paní poslankyně Mračkové Vildumetzové. Prosím, ujměte se slova.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo, vážená paní místopředsedkyně. Vážený pane ministře, kolegové, kolegyně, i já bych se chtěla vyjádřit k novele zákona o investičních pobídkách a ministr průmyslu a obchodu je za hnutí STAN. Já jsem mnohokrát zaregistrovala, že Vít Rakušan mnohokrát řekl, a říkají to i Starostové a nezávislí, že musíme udělat všechno pro to, aby se rozdíly mezi regiony, které dnes jsou v souvislosti s Ústeckým a Karlovarským krajem, který si troufnu říct, že tyto dva regiony opravdu chudnou nejvíce, tak, aby ty rozdíly se prostě zmenšovaly. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP