Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(10.00 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A nyní paní poslankyně Renata Oulehlová. Prosím.

 

Poslankyně Renata Oulehlová: Dobrý den, vážené kolegyně, vážení kolegové. Děkuji za slovo, paní předsedající. Průměrná mzda je v Karlovarském kraji úplně nejnižší v celé České republice. Reálná mzda ještě klesla o 3,5 %. Opravdu se jak v Karlovarském, tak v Ústeckém kraji žije těžce, ale snažíme se to zvládat. My potřebujeme, prosím, pane ministře, my potřebujeme opravdu, aby k nám přišly firmy s vyšší přidanou hodnotou, aby se nám naše děti po studiu na vysoké škole vracely do regionu. My opravdu nejsme region ani Karlovarský ani Ústecký, kde by se měly odkládat problémy této republiky, myslím ve formě lidí, kteří k nám přicházejí, kteří nepracují, kteří se záměrně vyhýbají práci.

Opravdu se u nás žije těžce. A pokud, pane ministře, dokážeme k nám dostat firmy, které budou umět dát práci lidem, kteří jsou vzdělaní a kteří vlastně v tom našem nádherném kraji zůstanou, tak nám opravdu pomůžete. A já jsem to tady říkala už několikrát a znova to zopakuji. Každá země je tak silná, jak silný je její nejslabší region. A to si prosím, pamatujme. (Slabý potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji A na průběh debaty chce ještě jednou zareagovat paní poslankyně Berenika Peštová s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já bych ještě chtěla jenom doplnit paní poslankyni Oulehlovou. Samozřejmě že v těchto krajích my máme velkou nevýhodu oproti Moravskoslezskému kraji, protože ten přece jenom tu techniku má. Má tam vysokou školu technickou, ať je to ostravská, prostě oni tam ty lidi ve své podstatě si vychovávají. Kdežto v tom Ústeckém a v tom Karlovarském kraji toto není. Ano, jsou tam nějaké odnože ČVUT, ale to jsou jenom opravdu odnože. Takže ono jakmile by se s tím regionem chtělo něco dělat, tak by se mělo začít už tady tím, to, co řekla právě paní poslankyně přede mnou, to znamená vychovat si ty generace, které tam zůstanou.

My tam třeba máme, já nevím, Unipetrol, který si také vychovává, ale to jsou chemici. Ale my potřebujeme ještě další obory. To není jenom aby to bylo jednostranně zaměřené. Potom se divíme a potom samozřejmě tady spíláme a říkáme, že jsme montovna Evropy. Ale říkám, chce to opravdu, aby se to předělalo kompletně celý a ten se systém se trošku jinak nastavil.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: A pokračujeme ve faktických. Pan poslanec Michal Kučera zareaguje, prosím.

 

Poslanec Michal Kučera: Ještě jednou děkuji za slovo. Já si myslím, že nejsme v rozporu. Já si myslím, že na těch věcech se tady shodujeme, jenom hledáme způsob, jak to udělat co nejlépe. O to, aby se v Ústeckém kraji a v Karlovarském kraji žilo lépe, se snaží už celé dekády celá řada politiků a ne úplně se to daří. Prostě ten recept není jednoduchý a nemá to jednoduché řešení. Já si myslím, že tento zákon ani nijak nezhoršuje a možná má nějaký potenciál zlepšit tu situaci, která v našich krajích je.

Ale nemyslím si, že to je - a to jsem zde říkal na začátku, abychom se neupínali k tomu, že přijde jeden velký strategický investor a lusknutím prstu se ta situace v kraji zlepší. Prostě nezlepší. My teď tam máme velký potenciál, a to se týká Ústeckého kraje, to je těžba lithia. Ona samozřejmě ta samotná těžba jako taková zase žádným přínosem velkým nebude. Pokud se ale opravdu - a potvrzuji to, co tady zaznívalo, pokud si na to dokážeme navázat další obory, obory, které skutečně mají tu, jak říkáte, přidanou hodnotu, obory, které jsou i v té vědě, výzkumu a samozřejmě i směrem k vysokým školám, je tam vysoká škola báňská, má tam pobočku v Mostě, má velký potenciál rozvoje, prostě dá se na to navázat. Využijme těchto možností, ale nečekejme, že to lusknutím prstu tu situaci změní příchod jednoho strategického investora. Nezměnil v minulosti a myslím si, že ani nezmění v budoucnosti. Je to skutečně komplex celých opatření a pracujme na tom, prosím, všichni.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A nyní se dostáváme k panu ministrovi Síkelovi, který chce také vystoupit. Prosím, ujměte se slova.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Jozef Síkela: Děkuji, paní předsedající. Já budu velmi stručný a stručně se pokusím odpovědět na některé dotazy, které tady zazněly. Nejprve k paní poslankyni Vildumetzové, prostřednictvím paní předsedající. Na vaši otázku, jestli jsem byl v Ústeckém nebo Karlovarském kraji. Odpovídám ano, byl. Pokud to nebylo nedostatečně pokryto veřejnými médii, což si myslím, že nebylo, a nestačíte sledovat tempo mých cest, mohu vás s důvěrou odkázat na svůj Twitter, který to poměrně dobře pokrývá.

Pokud se jedná o otázku, jestli se intenzivně věnuji tomu, abychom do těchto regionů nejen přivedli zajímavé investory zajímavé výroby, ale také udrželi lidi v těchto regionech, mohu odpovědět opět stručně. Ano, opravdu se tomu intenzivně věnuji. A pevně věřím, že budu úspěšnější, než byla v této činnosti úspěšná vláda Andreje Babiše, anebo vy, jako hejtmanka Karlovarského kraje.

Co se týká těch ostatních věcí. Vy jste mluvila o drobném zvýhodnění mezi těmi takzvaně strukturálně postiženými kraji a těmi ostatními. Já dvojnásobnou možnost celkové dotace v porovnání s těmi běžnými kraji nepovažuji za drobný rozdíl. Jestliže v běžném kraji si může investor sáhnout maximálně na 20 % celkových nákladů a například v tom Karlovarském kraji by si mohl sáhnout až na 40 %, tak to nepovažuji, jestli dovolíte a omluvíte mě za tento názor, za drobný rozdíl. A pokud se jedná o tu gigafactory, vrátím se k té tezi, která už tady jednou zazněla. U těch strategických investorů je to holt tak, že oni nepřijmou každou nabídku, kterou jim uděláme, oni zkoumali celou řadu pozemků na území České republiky. A k tomu, abychom se dohodli, tak bude potřeba prostě souhlas obou stran. A oni prostě v tom Karlovarském kraji odpovídající lokalitu nenašli. To je vše z mé strany. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a na průběh debaty zareaguje paní poslankyně Mračková Vildumetzová se svojí faktickou poznámkou. Prosím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. No, pane ministře, tempo vašich cest, že jste byl v Karlovarském kraji, tak když tady velmi kritizujete bývalou vládu, tak já bych chtěla říct, že ta přivedla investora do Karlovarského kraje, je to společnost BMW, která tam vybudovala testovací okruh na autonomní vozidla. Nedávno se slavnostně otvíral, očekávala jsem, že při takové slavnostní příležitosti přijede ministr průmyslu a obchodu. Myslíte si, že přijel? No, nepřijel. Nebyl tam přítomen. Takže, pane ministře, nevím, jaké je vaše tempo. Říkáte, že se tomu intenzivně věnujete, tak mi řeknete, s jakým výsledkem, řekněte mi s nějakými konkrétními věcmi, které jste už vykonal, kde se blýská na lepší časy, že do Karlovarského a Ústeckého kraje přijde nějaký strategický investor s přidanou hodnotou. Já o žádném nevím.

Já pouze vím, že tady předkládáte zákon o investičních pobídkách, který jde ještě proti těmto krajům, a nemluvíte pravdu, protože v tom nařízení - ano, 40 % Karlovarský, Ústecký a ostatní 30 %. Já si nemyslím, a proto jsem vás slušně a věcně požádala, zda bychom si společně nemohli sednout ke kulatému stolu a řešit popřípadě novelu toho nařízení, aby tam mohlo to být ošetřené nějakým způsobem v rámci příchodů těchto investorů právě do těchto strukturálně postižených krajů. To bylo celé. Čeho jsem se dočkala? Samozřejmě toho, že Andrej Babiš nic nevykonal. Děkuju. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP