Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(9.30 hodin)
(pokračuje Petr Fiala)

Během letních měsíců byly dodány některé přípravky v nedostatečném množství, nepokryly plně potřeby pacientů v České republice. Jsou zde některá zbylá balení, která jsou na trhu v České republice dostupná, bohužel tady přetrvává ten problém, že jsou dostupná jenom v některých lékárnách. Tady je ta situace složitější, než v těch předcházejících případech, kde to řešení bylo rychle nalezeno, tady je ten problém komplikovanější o to, že výpadek těchto léčivých přípravků zasáhl minimálně patnáct zemí EU a proto ta cesta, kterou jsme šli v případě jiných, nebo šlo Ministerstvo zdravotnictví v případě jiných přípravků nebo jiných léků, to znamená umožnit dodávky ze zahraničí, nebyla v tomto případě možná.

Podle informace držitele rozhodnutí o registraci bude ale už v průběhu října do České republiky dodáno 27 000 balení přípravků Betaserc v jedné 16 miligramů a 35 000 balení přípravku Betaserc 24 miligramů dodávky tohoto objemu, tedy 27 000 balení, 35 000 balení Betasercu by měly nakonec i v této skupině přípravků vést k stabilizaci situace na našem trhu. Já jsem se tady pokusil popsat na základě odborných podkladů tu situaci z dostupnosti léků obecně i z dostupnosti u těch jednotlivých typů léků nebo skupin léků. Samozřejmě ta situace vyžaduje další kroky. Já věřím, že se dohodneme v Poslanecké sněmovně i na tom, že je potřeba upravit novelu zákona... je potřeba upravit zákon o léčivech. Věřím, i opoziční kluby tuto novelu, která zlepší dostupnost léků a komfort pacientů, ve výsledku nakonec podpoří a za vládu vás mohu ujistit, že ministr zdravotnictví a Ministerstvo zdravotnictví a všichni, kteří v tom mohou něco udělat, budou dělat další potřebné kroky, abychom všechny potřebné léky pro české občany zajistili.

Já myslím, že jsem velmi důkladně popsal i ty příčiny, které k této situaci vedou v případě jednotlivých léků, ony se mohou lišit. A také že jsem jasně ukázal ty kroky, které vláda, pan ministr Válek udělali proto, aby se situace zlepšila, zase u těch konkrétních skupin léků. Já myslím, že i to, co tady říkáme, by mělo vést k postupnému uklidnění nejenom situace na trhu s léky, to se pomalu děje, ale i jaksi pozitivnějšího vnímání té situace na straně jednotlivých lékáren a samozřejmě také u pacientů, protože určitá nervozita, která tu z pochopitelných důvodů panovala, vedla i k jakémusi předzásobování se léky, a to tu situaci ještě více zase zhoršovalo. Takže věřím, že toto už máme za sebou a že postupně, samozřejmě i v souvislosti s tím, co se děje kolem nás a co se děje na trhu s léky v Evropě a ve světě, takže se postupně ta situace bude zlepšovat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane premiére. Vaše vystoupení vyvolalo řadu faktických poznámek. Nejprve vystoupí paní poslankyně Berenika Peštová, připraví se paní poslankyně Jana Pastuchová, Aleš Juchelka a další. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já děkuji za slovo, pane předsedající. Pane premiére, vy jste mě tady tím monotónním hlasem skoro uspal a opravdu uklidnil. Ale ona ta realita je úplně někde jinde, jo? Já třeba vám můžu říct jeden případ, jeden případ, kdy se na mě obrátila má kamarádka, která shání pro svého tchána lék v Ústeckém kraji, název Noclaud, není ani generikum. Řekli jim, že mají přijít v září, přišli v září a řekli jim, že možná v říjnu, možná v říjnu. A to je lék, když jsem se tady informovala od svých kolegů, který prostě neexistuje, že byste ho nedostal. Prostě je to životně důležitý. Pan lékař, pan ministr Válek mně určitě řekne, že to je pravda.

V každém případě ty léky nejsou. To není jeden případ, těch případů je x, co se na nás obrací s tím, že potřebují léky a nejsou ani generika. To znamená nejsou ani jejich náhrady. Takže vy říkáte penicilin, to je ok, ten jste nevyřešili, ale teď už se vám to sype ještě i jinde. Já bych byla ráda, kdyby tato vláda to opravdu uchopila a začaly ty léky být, protože říkám, není to jeden případ, kdo se na nás obrací.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nyní paní poslankyně Jana Pastuchová a připraví se pan poslanec Aleš Juchelka. Máte slovo.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážení páni ministři, pane premiére. Ten váš projev, já vás nebudu osočovat z toho, že jste si to nepsal sám. Kdybyste si to psal sám, tak tohle nikdy nemůžete přečíst. To nemyslíte vážně, co jste nám tady říkal. Já jsem si dělala čárky, pak už jsem nestačila, že všechno funguje. Vždyť to není pravda. Vezměte si auto a jeďte do lékáren. Jeďte do lékárny i jako pan premiér osobně, ani se nemusíte převlékat za nějakou masku a jeďte pro recept si ho vyzvednout. Teď nemyslím to nic špatně s tou maskou, někdo se převléká, aby nebyl poznat, třeba v nějakých seriálech, když jde do restaurace zkontrolovat jídlo. Běžte normálně jako pan premiér a jeďte po lékárnách v České republice s receptem na penicilin, nebo na něco jiného, nebo si jeďte koupit endiaron, nebo něco jiného, ale jeďte do těch lékáren. Vy máte auto.

Ti senioři auto nemají. Ti musí jezdit třeba městskou hromadnou dopravou. Ten váš projev byly opravdu jenom prázdná slova statistik, čísel, ale ta realita je úplně jiná. Já nevím, jak to děláte vy, nebo jste dělal, když jste byl poslancem, já, když jsme řešili nějaký zákon, tak jsem na to konkrétní místo šla, podívala jsem se jak to tam chodí a teprve pak jsem něco dělala. Vy jste to zjevně neudělali, protože byste vyšli z té bubliny té Sněmovny a toho úřadu a šli do těch lékáren se podívat, že to tam prostě nefunguje. Nadměrná spotřeba penicilinu. Tak teď nevím, jsem zdravotníkem od roku 1986, a nevím, zeptám se tamhle svých kolegů na dálku, ať mi přikývnou, jestli antibiotika se dají u nás v České republice koupit jen tak bez receptu. (Předsedající: Váš čas.) (Poslanci reagují, že se nedají koupit.)To mluví za všechno.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Váš čas pro faktickou poznámku vypršel, kdyžtak se přihlaste znova. (Poslankyně Pastuchová: Já se přihlásím ještě jednou.) Prosím. Děkuji vám. Nyní pan poslanec Aleš Juchelka, připraví se pan poslanec Jiří Mašek, poté pan poslanec Kamal Farhan. Prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Já moc děkuji, pane předsedající. Tak já se, pane premiére, nevěřím svým vlastním uším tomu, co jste tady říkal, protože každé to vaše slovo, které jste tady přečetl na těch A4, je důvodem k tomu, abyste ihned odvolal pana ministra Válka, protože jste ho tady na místě usvědčil z toho, že to prostě nefunguje. (Potlesk poslanců hnutí ANO.) Krom toho jste nám tady v tom projevu lhal, protože i váš pan ministr Válek řekl například v pořadu Ptám se já Marie Bastlové, že výpadky léků - cituji. "Brutálně ohrozily životy lidí", říká Válek. A jaký jste dali recept? No, prozatím žádný. Prozatím jenom pořád plané sliby, ale od vládních politiků ty recepty slyšíme.

Takže například v tuto neděli jsme slyšeli: "Kdyby lidé více dbali na prevenci, třeba na spánek, bylo by dost léků pro potřebné", říkal pan předseda pirátského klubu Michálek. Poté tedy, když se z té nemoci člověk nevyspí, nebo je skutečně nadále nemocen, tak mu pan ministr Válek doporučí, aby obvolal asi sto lékáren, což udělal před několika měsíci. A když ani tam ty léky nebudou, tak pan ministr Válek řekne: Vyřeší to počasí. Takže toliko asi k tomu vašemu vystoupení. A moc vás prosím, abyste skutečně nemanipuloval tady s lidmi, abyste nebyl demagogický a populistický tak, jak jste tady předvedl, protože když se podíváte do lékáren, léky tam nejsou, každý praktický lékař dostane A4 jednou týdně, kde má seznam léků, které může předepisovat. A například ti pacienti slyší ty věty typu: No, já vám chci předepsat jiné antibiotika, tady ty se zrovna pro vás nehodí, ty jste je měla třeba před půl rokem, ale bohužel žádnou jinou možnost nemám, takže vám je musím předepsat. Toto je ta praxe, toto je ta realita. Nemalujte tady lidem nic narůžovo. (Potlesk poslanců hnutí ANO.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP