Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(10.00 hodin)
(pokračuje Kamal Farhan)

A teď bych chtěl zareagovat na pana ministra Válka. Já chci říct - bravo, pane ministře, hurá! Rok a půl už čekám, že konečně řeknete, že nemám pravdu. Tak já vám řeknu - a dohledám vás, protože já vás většinou cituji nebo to hledám ve zdrojích. Vy jste tu novelu už sliboval v loňském létě. To se dá dohledat na stenozáznamech nebo v tisku. Už jste sliboval i paragrafové znění - na podzim. Já vám to dohledám a budu vás citovat. Stejně jako jste řekl, že zdravotnictví není jako součást evropské politiky. Takže vy prostě nevíte už, co říkáte. Vy jste slíbil sektorovou analýzu - ne slíbil, vy jste řekl, že ji máte! Já vám to zase dohledám. Na minulé sněmovně jste řekl, že ji máte, a žádná neexistuje. Ona neexistuje! Podívejte se všichni do stenozáznamu, co pan ministr Válek řekl! Tak nám ji ukažte! Ukažte nám ji, kde je! A jak jsem to tady říkal, to je jak v tom dudákovi, prostě jitrnice, kterou nikdo neviděl. To je úplně to samý. Vy prostě furt něco slibujete. A já vám děkuju, že jste poprvé řekl, že nemám pravdu. Pojďme se bavit, pojďme hledat to, co kdy kdo řekl, protože vy nemáte pravdu, vy něco slibujete, říkáte, a není to pravda, co říkáte, není tam vůbec nic. Strašný jako. Děkuju. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní vystoupí paní poslankyně Berenika Peštová, připraví se paní poslankyně Jana Pastuchová, Aleš Juchelka a další. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já vám přece, pane premiére, nevyčítám, jestli máte monotónní hlas, nebo nemáte. V každém případě jsem řekla, že jste mě tady uspal, že jste mě ukonejšil tím, že vlastně všechno je v pořádku, protože jste říkal, jak je to krásné a zalité sluncem, jak děláte všechno a maximum. To je to jediný, co jsem řekla. Ano, já mám trošku sytější hlas, ale říkám, je to vaše, jak bych to řekla, vy se takhle prezentujete tím vaším hlasem, klidným, tak si v tom zůstaňte, já jsem trošku jiná, možná že jsem prudší povahy, ale tak to prostě je.

V každém případě to, co jste tady řekl, to lidi nezajímá. Je zajímá to, jak je možné, že když přijdou do lékárny, tak nedostanou svůj lék a nedostanou generikum. Mám kolegu, on v té farmacii dělal, já ne, v každém případě na nás se obrací, já odpověď nemám, protože ji neznám.

Další otázka je, jak je možné, že ty léky jsou v Polsku? Nevím, zda jsou stejně kvalitní, nebo nejsou, ale předpokládám, když jsme v Evropské unii, že by měly být stejně kvalitní, že jsou v Polsku, že jsou v Německu, že jsou v Rakousku a musí si pro ty léky jezdit? Proč? Já ten důvod furt neznám. Já jsem tady poslouchala bedlivě pana kolegu Maška, prostřednictvím pana předsedajícího, který říkal, že jsme nepřistoupili nebo nenabídli jsme těm dodavatelským firmám tu cenu, za kterou oni dodávají do těch ostatních zemí. Já se ptám, proč? Proč jsme teda nepřistoupili na stejné podmínky, jako jsou v těch ostatních zemích, aby tento problém tady nenastal? To jsou otázky, které mám já. A ano, kdyby vy jste byli v té opozici, jako jsme my, tak vy byste křičeli mnohem víc. Já si pamatuju ta vaše vystoupení v době covidové a podobně, když jste tady křičeli - dělejte víc, umírají vám lidi. Dneska už vás ty lidi jako nezajímají? Jako že umírají stejně, akorát že třeba ne na covid, ale mohou umřít úplně na jiné nemoci? (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Jako další vystoupí paní poslankyně Jana Pastuchová, připraví se pan poslanec Aleš Juchelka, paní poslankyně Věra Adámková. Prosím.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, pane místopředsedo. Ano, bože, bože, já jsem to slyšela, bože, bože, kam se hrneme s lékárnami a s léky, které nejsou... To je pravda, ale já bych trošku zareagovala, protože přijdu na řadu déle. To není tak aktuální. Ano, pane premiére, doufám, že se všichni dívají a vidí, co jste tady řekl, jaký jste tady měl projev, všichni si to můžou přečíst na stenozáznamu. A pak půjdou do té lékárny a zhodnotí ta vaše slova s tím, co jste tady řekl. Vy tady pořád, ale všude, i v debatách, všude chcete, abychom vám my z opozice radili a něco dělali. Paní předsedkyně, vaším předsednictvím, paní Schillerová řekla, co jsme dělali, řekla, jaké kroky, máme stínovou vládu, která se zabývá každý týden tím, co vy projednáváte na vládě, máme řešení. A my vám je nabízíme, ale vy všechno smetete ze stolu. A musíte se domluvit taky v té své koalici. Protože paní předsedkyně Pekarová Adamová nám řekne, ať sedíme, šoupeme nohama, pan ministr Síkela nám řekne, že žádné rady nepotřebuje, protože to všechno zvládne sám, a vy je po nás chcete. Takže se domluvte, jestli chcete, nechcete. My vám je dáváme, vy nás neposloucháte, všechno smetete ze stolu, takže nevíme. Teď my v tom taky tápeme, jestli po nás něco chcete. A řekl jste, že tady děláme nějakou show nebo v tom smyslu něco. Pane premiére, já si myslím, že vy tady tu show děláte už dva roky. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Nyní pan poslanec Aleš Juchelka, připraví se paní poslankyně Věra Adámková, potom Karla Maříková. Prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji. Já mám tady faktickou poznámku k mému ctěnému kolegovi, prostřednictvím vás, panu poslanci Fifkovi. Když tady mluví o korektní diskusi, tak korektní diskuse se musí vést s korektním premiérem a kompetentním ministrem. Bohužel pan premiér tady opakovaně lhal, když říkal, že jsme nepřišli s žádným návrhem. Pan Kamal Farhan, můj ctěný kolega, vaším prostřednictvím, pane předsedo, tady představil deset bodů, které byly vtisknuty částečně, jak říkal, do novely zákona, další body, které tam vtisknuty nebyly, tak už existují pozměňovací návrhy. Prostě a jednoduše tady ta korektní diskuse se vést nedá, protože nemáte k tomu žádné partnery, pane poslanče. A vidíme to i na těch jednotlivých výmluvách. Takže samozřejmě celá Evropa, všichni - ano, nemáme výrobu a tak dále. Ale tady to prostě vypadá tak, že za nic tato vláda nemůže, že není zodpovědná, ale přitom je ve vládě, ale za to může samozřejmě kdo? Opozice, protože nedala návrhy, což je lež, a nebo pacienti, kteří jsou bohužel nemocní a bohužel ty léky jim byly předepsány. Takže vláda za nic nemůže, přesto vládne, je odpovědná, ale všichni ostatní za to všechno můžou. Drahé energie, nedostatek léků, sociální věci, příspěvky na mobilitu, příspěvky na péči. Vy prostě a jednoduše tady od rána do večera lžete a ještě se u toho tváříte, že to je všechno v pořádku.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Jako další vystoupí s faktickou poznámkou paní poslankyně Věra Adámková, připraví se paní poslankyně Karla Maříková, pan poslanec Richard Brabec. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Dámy a pánové, pojďme k meritu věci. Víte, co je nejhorší v medicíně, když se staví diagnóza? Lhát si. Někdy v dobré víře. Stále si myslím, že všichni chceme to dobré. Protože jestliže nebudeme říkat ty věci tak, jak opravdu jsou, nemůžeme se domoci reálného řešení. Čili nemůžeme říkat, že léky jsou, protože nejsou, to víme všichni. Něco se zlepšilo, to je také pravda. A jestliže ta vláda rozhoduje jako celek, tak já prosím pana premiéra, aby naslouchali tedy ministrovi, který nemusí mít vždycky pravdu, ale samozřejmě je tam zodpovědný za rezort. A vy říkáte, pojďte nám říct, jak na to? Musím opakovat, že my jsme opozice snů, vážená, vládo, protože my nabízíme i řešení a pro ty kolegy, kteří tu nebyli minule, i pro kolegu, který tedy říkal, že se nic neděje. V této situaci si troufám tvrdit, že minulá vláda už by měla opoziční odbornou část, odbornou komisi, která by se pravidelně scházela. Viděli jsme to u covidu. A nic jiného se nevymyslelo. Čili to, prosím, nekritizujte, protože ani vy jste nic nevymysleli. A to vám nevyčítám, ono to nešlo asi, prostě se nic nevymyslelo.

V současné době je potřeba si přiznat, že některé léky nejsou, nejsou dlouhodobě, nejsou léky zásadní. Výměna antibiotik jenom proto, že chudák lékárník pak tam hledá taky, co by tak nabídl, je špatně. Přibývá nám dost streptokokových infekcí v dětském kolektivu a bohužel i u maminek v těhotenství. A tady je velmi špatné dávat náhražky a jak říkám, ten lékárník je tam zoufalý, on něco chce dát, doktor je zoufalý, něco chce dát, ale tu přírodu neobelstíme. Nelžeme si! Bakterie jsou citlivé pouze na některé typy antibiotik, měli bychom léčit podle citlivosti, což se teď neděje, a nemůžeme říkat, že budeme léčit ničím jiným. To je špatně. Je to špatně odborně. Bakterii je úplně jedno, kdo je u vlády, ta prostě je citlivá na to, co je, a my to nemůžeme nabídnout! (Předsedající: Váš čas.) Tak si to řekněme a pojďme hledat řešení. Děkuji. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní paní poslankyně Karla Maříková, připraví se pan poslanec Richard Brabec. Prosím.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážený pane premiére, vy strašně krásně mluvíte, já jsem včera poslouchala záznam třičtvrtěhodinový z té vaší konference Česko na křižovatce. On by tomu člověk i věřil, kdyby nežil v České republice. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP