Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(9.10 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Táži se, zda má ještě někdo nějaký návrh na změnu schváleného pořadu. Není tomu tak. (Poslanec Koten upozorňuje na to, že je ještě jedna přihláška.) Promiňte, prosím, pan poslanec Koten k návrhu pořadu. Máte slovo.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, dámy a pánové, vzhledem k té situaci, která... není to tedy úplně záležitost posledních dvou dní, ale v těch posledních dvou dnech ta situace, která je na Lampeduse, co se týká migrační krize, tak je opravdu velmi znepokojivá. A co se týká toho příchodu těch migrantů ze subsaharské Afriky, tak tam během jednoho dne dokonce přijelo více jak 5 000 migrantů na 112 lodích.

Co se s tím dá dělat? No, já si myslím, že bychom se tím tady měli zabývat, bohužel tady není přítomen pan ministr vnitra Rakušan, kterému jsme to tedy říkali i na výboru pro bezpečnost, že by bylo vhodné zavést hranice na slovensko-české... nebo kontroly na hranici České republiky se Slovenskem, ale bohužel nás nevyslyšel. Nicméně po (nesrozumitelné) událostí, které nyní probíhají na Slovensku, to znamená, že hranice slovensko-maďarská není absolutně vůbec hlídána díky úřednické vládě a ti lidé, kteří tam přicházejí už nějakou dobu, tak bohužel se hromadí na tom Slovensku, dostávají tedy nějaký papír na 90 dní pobytu s tím, že oni hodlají jít dále směrem na Německo.

Nicméně včera pronikla do veřejného prostoru informace, že Německo tyto migranty nebude přijímat a hrozí celkem reálné nebezpečí, že se nám dostanou do České republiky a pak budeme řešit tu klasickou otázku: "Co s nimi?" Takže abychom tady tomu předešli, tak mi dovolte, abych navrhl bod s názvem: Ochrana česko-slovenské hranice a zavedení kontrol na této hranici. Dovolte mi, abych to tedy zařadil za ten první pevně zařazený bod jako bod číslo dvě. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní je přihlášen ke změně návrhu programu pan poslanec Radek Vondráček. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já vás nezdržím dlouho, mám opět své zemské okénko. Minulý týden jsem navrhoval, aby tisk 400 byl symbolicky přeřazen na první místo v bloku prvních čtení. S největší pravděpodobností stejně není šance, aby se na něj v tomto, nebo v té frontě těch pevně zařazených bodů, dostalo. Ale nebylo mi vyhověno. Pak jsem navrhoval, aby ten tisk byl zařazen jako druhý v bloku prvních čtení, to už jsem viděl, že už je to opravdu symbolické. On celý ten tisk je symbolický a má připomínat nějaké historické souvislosti a tradice zemí Koruny české, Čech, Moravy a Slezska a navrhuje se zřízení symbolu, znaků, zemských znaků a zemských vlajek. Ten návrh podepsalo víc jak 70 poslanců ze všech politických stran. Ten tisk je jiný než ostatní a já si myslím, že je takový, kde bychom se mohli na spoustě věcí shodnout a nikoho nerozděluje, spíše spojuje. Tak já navrhuji, vidím, že je tady pan ministr, který ho také podepsal, určitě bude rád, že ho podpoří, je to čistě symbolické... V přeřazení na třetí místo v prvních čteních, jen aby nevymizelo z povědomí poslanců a poslankyň, že takový návrh tady je, že je jiný než ty ostatní návrhy, a i když se k němu možná nedostaneme na této schůzi, tak bych byl rád, aby už na té příští schůzi dostal nějaké důstojné místo. V tuto chvíli navrhuji symbolické zařazení jako třetí bod v rámci bloku prvních čtení. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Táži se, zda má ještě někdo nějaký návrh. Není tomu tak, přistoupíme tedy k hlasování. Já zagonguji a přivolám kolegy z předsálí.

 

Nyní bychom hlasovali o návrhu pana předsedy Bendy, který navrhuje zařadit bod 130, sněmovní tisk 403, což jsou krizové stavy, jako bod druhý za pevně již zařazený šestý bod.

Já zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro. Kdo je proti?

hlasování číslo 208 přihlášeno 142 poslanců a poslankyň, pro 105, proti jeden. Návrh byl přijat.

 

Dále pan předseda Benda navrhuje, aby bod číslo 134, sněmovní tisk 405, což je podnikání na kapitálovém trhu, byl zařazen jako bod tři.

Já zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro. Kdo je proti?

hlasování číslo 209 přihlášeno 142 poslanců a poslankyň, pro 114 a proti žádný. Návrh byl přijat.

 

Dále pan předseda Benda navrhuje zařadit bod číslo 136, sněmovní tisk 430, což je výkon o zajištění majetku, jako bod čtvrtý.

Já zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro. Kdo je proti?

hlasování číslo 210 přihlášeno 142 poslanců a poslankyň, pro 118, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

Dalším návrhem pana předsedy Bendy je předřadit bod číslo 19, sněmovní tisk 463, o státním zastupitelství, jako pátý bod.

Já zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro. Kdo je proti?

hlasování číslo 211 přihlášeno 142 poslanců a poslankyň, pro 124, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

Dalším návrhem pana předsedy Bendy je předřadit bod číslo 25, sněmovní tisk 509, výkon trestu, jako bod šestý.

Já zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro. Kdo je proti?

hlasování číslo 212 přihlášeno 142 poslanců a poslankyň, pro 127, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

Poté pan předseda Benda navrhl, abychom zařadili na program body číslo 9 a 10, sněmovní tisky 523, 524, za body 100 a 96 jako bod devátý a desátý. Je možné jedním hlasováním? Nebo? Je to možné jedním hlasováním? Pardon? Není to v pořádku? Prosím.

 

Poslanec Marek Benda: Paní místopředsedkyně, v prvním hlasování musí být, že je zařazujeme na program schůze a druhé hlasování, že jsou body devět a deset.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, tak to bylo avizováno. Čili nejprve budeme hlasovat o zařazení sněmovních tisků 523, 524 za bod 100 a 96. Pardon, pardon, na pořad schůze, samozřejmě.

 

Já zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro. Kdo je proti?

hlasování číslo 213 přihlášeno 142 poslanců a poslankyň, pro 127, proti žádný. Návrh byl přijat a zařadili jsme tyto sněmovní tisky do programu.***




Přihlásit/registrovat se do ISP