(9.30 hodin)
(pokračuje Klára Dostálová)

Děkuji, tolik asi ode mě z úvodu. Já se samozřejmě ještě přihlásím v rozpravě ke svým dvěma pozměňovacím návrhům. Jeden se bude týkat právě dočasného snížení sazby DPH na položky související s bydlením, abychom aspoň někde těm českým občanům pomohli. A druhá věc, která mě opravdu trápí, a znovu říkám, mám za sebou tu zkušenost, vím, kolik stojí vypravení pohřbu nebo svatby, a můžou to být řády tisíců, pokud se jim zdraží ještě ve finále květiny jako takové. Takže druhý pozměňovací návrh bude k tomuto. Děkuji. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Nyní je přihlášen s přednostním právem před návrhem pořadu pan předseda Andrej Babiš. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Andrej Babiš: Dobrý den, vážení spoluobčané, dámy a pánové, vážený pane premiére - vím, že nikdy tady nesedíte, když my mluvíme, nebo když já se snažím na vás mluvit. Vy jste, pane premiére, včera vystoupil, měl jste tiskovou konferenci, kde jste komentoval moje včerejší vystoupení. Říkal jste, že jste měl možnost slyšet moje vystoupení, které vyvolává otazníky, možná ale spíše nad tím, jestli předseda Babiš si je vědom toho, co říká. Předseda Babiš si je vědom toho, co říká. A ta moje reakce - vy tady říkáte, že soubor urážek, lží, útoků na jednotlivé osoby. A kdo tady koho urážel? Já jsem jenom reagoval na to, že ten vás zbytečný ministr, teď jsou tady dva, ten zbytečný, co tady sedí, ministr pro EU - vy žádného ministra pro EU nepotřebujete, ani toho ministra zahraničních věcí nepotřebujete, to všechno zvládne pan Pojar, to je jediná kompetentní osoba, s vámi. Máte tam šerpu. Takže ten váš zbytečný ministr, on mě urážel, on tady mluvil o tom de facto, že lžu, kradu, podvádím a dělám špinavou práci. A já jsem jenom reagoval. Protože já se nenechám urážet nějakou nulkou, jak říkal pan prezident Klaus. Který tady jenom sedí, abyste vykazovali, jako že když pan Výborný půjde jednat s řetězci a bude snižovat ty ceny, tak on tady bude dělat tu stafáž. Vy říkáte, že lidi mají šetřit, tak proč vy nešetříte, proč ho nedáte pryč? I s celým zbytečným kolektivem? Vy na Úřadě vlády můžete propustit okamžitě 100 lidí. Takže pane premiére, já jsem reagoval na urážky. A reagoval jsem, jak jsem reagoval.

Potom bylo téma, že vlastně můj táta byl nějaký komunistický pohlavár. A já si nenechám urážet moji rodinu, ani mého tátu, který je po smrti. Takže vy na mě útočíte, vy mě urážíte. Vy mě urážíte. A já jsem reagoval, tak jak jsem reagoval. Reagoval jsem jak Babiš v roce 2013.

Tady přišla mládež se na nás podívat. (Na galerii hostů.)

Takže zařiďte, pane premiére, aby mě vaši ministři a váš koaliční partner, který s námi seděl v Sobotkově vládě, neurážel! Neberte si do pusy moji rodinu, na to jsem fakt alergický. Strašně alergický. A moje tvrzení tady říkáte o nové totalitě, tak já jsem to tady včera vysvětloval, co je to nová totalita. Já jsem to tady četl, že to je Česká televize a Český rozhlas, kde ty rady volí politici, a vy je teď ovládáte a vy chcete navyšovat poplatky. Takže tady mládež - nevím, kolik je tady mladých lidí, asi 100 nebo 60, každý má mobil, a kdyby náhodou se chtěli dívat na Českou televizi na mobilu, tak budou za to platit poplatky. Tito mladí, kterým jste vzali slevu na jízdné! Kterým závidíte, nebo nechcete, aby pracovali jako brigádníci, proto je zdaníte! Proč my bychom měli zase platit České televizi? Dáváme 7 miliard, nikdo neví, kam ty peníze jdou. A my navrhujeme, aby Česká televize a Český rozhlas byly financované jiným způsobem. Tak jak se o tom mluví, BBC, jak to financují na Slovensku, v Německu, je ta debata.

A já jsem to včera četl, co je ta nová totalita. Takže vy jste zase reagoval, protože vy nejste schopen tady reagovat. Říkáte, že jsme agresivní, nervózní. Já jsem úplně v pohodě, mně se to tu celkem líbí. Já jsem sem moc nechodil, teď jsem chodím (se smíchem), mluvím tady, nečtu nějaké projevy jalové, jako vy jste četl na Zemi živitelce projev, kde vás vypískali. A ani jste nevěděl, co čtete vůbec. Protože vy o tom zemědělství a potravinářství, které se snažíte dále destruovat, nic nevíte. Ne, my jsme v pohodě. A pravdu má Karel Havlíček, že vy dneska skutečně mluvíte jak ten Milouš Jakeš.

Takže, pane premiére, prosím, zařiďte, aby mě ten váš zbytečný ministr neurážel. Vám nevadí, že napadá hejtmana Královéhradeckého kraje, pana Červíčka, který se zachoval skandálně, protože naše stínová vláda přijela do Hradce Králové a on nás přivítal? No co si to dovolil? A tady ta nula ze STANu ho kritizuje. Pan Červíček - dostane asi další polibek smrti - je zodpovědný politik, který se snaží pro Královéhradecký kraj udělat maximum. A když my jsme byli ve vládě, já jsem byl premiér, tak on byl tak urputný a tu nemocnici v Rýmařově jsme řešili tolikrát, že nakonec mě udolali a přesvědčili, i když původně ta nemocnice měla stát, nevím, heliport, a nevím, co všechno si tam vymýšleli, tak nakonec jsme společně odsouhlasili 300 milionů pro tu nemocnici a jsem rád, že se začne stavět.

Ano, pan Kuba, pan hejtman, ten nás nevítal na Zemi živitelce, protože po tom, co jsem navrhoval, aby pan premiér šel do Bruselu nebo byl prezidentem, a pan Kuba by byl určitě skvělý premiér, tak ten radši nepřišel nás vítat v Českých Budějovicích. Takže to jsou ty spolupráce. My když jsme byli ve vládě, tak jsme spolupracovali s opozicí.

Takže pane premiére, měl byste bránit svého hejtmana proti té nulce, tady co sedí. A já jsem reagoval na lži a urážky. A reagoval jsem způsobem roku 2013. Potom jsem byl obviňován, že jsem ohrožení demokracie, tady všichni tleskali. A můžete mi vysvětlit, jak já ohrožuji tu demokracii? Co to vlastně ta demokracie pro vás je? Ten váš polistopadový kartel? To je ta demokracie, že nikdo nemůže kritizovat?

My jsme za doby našeho vládnutí vytvořili jasná pravidla hry. My jsme prosadili nominační a služební zákon. Sice blbě, protože jsme tehdy nevěděli, že vlastně státní tajemník, který spadá pod náměstka ministra vnitra - tehdy si to Chovanec uzurpoval, mělo to být pod vládou - bude víc než ministr. Ano, řídit stát jako firmu. Vím, že stát není firma, ale řídit stát jako firmu jde. Protože ve firmě jsou jasné strategie, jasná pravidla, jasné úkoly, jména, termíny. No, ale to nešlo. Takže aspoň jsme prosadili ten nominační služební zákon, abyste si tam nedodávali stovky těch vašich spolustraníků. A my jsme dělali výběr kandidátů na všechny funkce. Jak vy vybíráte teď šéfa GIBSu nebo...? Paní ministryně Černochová byla dokonce ve výběrové komisi, myslím že na NÚKIB, kde byl pan Řehka. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP