(10.10 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Takže když to porovnám, to období naše a to období vaše, protože vy tam budete až do roku 2025, protože jste na vrcholu kariéry, protože ajťáci a učitelé by nikdy nevydělali tolik peněz jako ministr, tak to bude o 100 %. Tak to bude o 100 %! A přitom jste slibovali, jak to všechno zvládnete a jak to bude všechno skvělé.

Daně navyšujete všem živnostníkům. My jsme je snižovali. Kadeřnice a další služby budou... My jsme to snížili na 10 %. A vy to dáváte na 21 %. Neuvěřitelné! Všechno navyšujete. Ale marketing médií a váš marketing je, že používáte vlastně název snížená sazba, aby lidi měli pocit, že jste něco snížili. Ne. Vy jste nic nesnížili. Vy tady tvrdíte, že to něco zjednoduší a že budou dvě sazby. Ne. Vy navyšujete všechny daně de facto z 10 % na 12, některé z 10 % na 21. Ano?

Daňový balíček je zbytečný. A potom se nedivte, že my tady vystupujeme a děláme obstrukce, protože nechceme, aby tenhle daňový balíček byl přijat, a nechceme, aby občané platili více daní. My to nechceme.

Berete rodinám školkovné a další věci, slevy. Útočíte na firmy. Navyšujete korporátní daň z 19 na 21. Pane premiére, kdo tady bude investovat? Kdo bude investovat v zemi, když čte nějaký program vašich politických stran, který se totálně liší od reality? Takže jste lhali a teď vlastně místo toho, abyste to přiznal a řekl, ano, ta realita je jiná, tak stále lžete, že nic nenavyšujete. Tak si ti lidi z toho dělají srandu. Ty vize... A na sítích... Je to fakt jako komické. A vůbec vám nerozumím, pane premiére, že vám to nikdo neřekne, nebo kdo vám tam radí, proč to děláte. Proč děláte z lidí pitomce? Nechápu to. Nechápu to. Ale jediný problém je to lhaní. Nijak jinak si to neumím vysvětlit.

A teď samozřejmě to nejhorší, co mohlo potkat naši zemi, je ten ministr zdravotnictví. To je skutečně peklo. A teď ráno tady vyšel ten článek o penicilinu: Penicilin? Zavolejte si Válkovi, odpovídá lékárnice. Ministr před dotazy utekl. Já kdybych měl takového ministra, tak bych ho okamžitě vyrazil. Okamžitě! Jo? Na podzim přijdou desítky tisíc balení penicilinu, opakuje ministr zdravotnictví. Ale on to říká od ledna! Většina lékárníků ale zatím jen rozhazuje rukama: Nemáme. A pacientům nezbývá než hrát si na detektivy. Vlastimil Válek před otázkami utekl. Zavolejte si panu ministrovi Válkovi, kde ho sehnat, říká lékárnice paní Dítě z Příbrami, která neskrývá rozladěnost.

Vždyť jak začal pan ministr? 14 miliard vzali zdravotnictví. Řekl, že čekat u lékaře šest hodin je normálka. Normálně já jako nenacházím slovo... (Obrací se k předsedající:) Máte ten seznam těch slov, co jste říkala? Ne. To byl pokus o vtip. Ne, dneska budu slušný.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: No to doufám. (Smích v sále.) Doufám, že se budete držet jednacího řádu a nebudete vybočovat svým projevem z mezí slušnosti.

 

Poslanec Andrej Babiš: Já jsem si dokonce poprvé za mé politické kariéry včera studoval jednací řád, protože já mám právo tady mluvit. A ptal jsem se tady jednoho pána, který je tady desítky let, a on mi potvrdil, že moje přednostní právo má stejnou hodnotu jako přednostní právo paní ministryně Langšádlové (jediná přítomná ve vládní lavici) nebo prezidenta. Takže aspoň v tomhle jsme si rovni, když už jsme v té nové totalitě.

Takže ten ministr, to je totální peklo. Totální peklo. Ne? Nejsou léky. Tak netituluju ho. On je závislý na těch počítačových hrách. Naši sedí nahoře, tak to vidí. A samozřejmě v Praze se nic neutají. Takže on přijde ráno do práce a hraje ty hry. On je závislý. On je nemocný. Chápete to? Tak já bych vám doporučoval ho okamžitě vyměnit. Ale pan premiér na to neslyší. Není tady. Tak bych pokračoval. Děti šly do školy.

Paní Dítě z Příbrami, která neskrývá rozladěnost. Ani v další lékárně v jedné z menších středočeských obcí nemají penicilin, který jí lékař předepsal na angínu. Konzultovala jste předpis s lékařem? Většinou nám volají, jestli máme tyto nedostatkové léky skladem, vyslechla si předtím v příbramské lékárně. S velkými bolestmi v krku obešla všechny ve městě, nepořídila nikde. O pomoc tedy požádala příbuzné v Praze. Ze dvou lékáren na Smíchově odešli také s prázdnou, neuspěli ani v jedné z nemocničních lékáren. Měli něco dovézt už minulý týden, ale zatím nic, reagovala lékárnice na dotaz, jestli mají penicilin. Až v jednom velkém řetězci lékáren operátor na lince poradil, v jakých dvou pobočkách je penicilin dostupný. Jedno balení penicilinu nakonec sehnala nemocná žena v Metropoli. Připadám si jako ve středověku.

Pane premiére, poslouchejte, tady říkají, že jsme jako ve středověku. Vy máte své vize. Ale řešte penicilin! Kdybych já byl premiér, a někteří to psali a se mi smáli, tak bych ho osobně dovezl. Osobně! A tak to bylo za covidu.

Připadám si jako ve středověku. Antibiotika se podařilo sehnat až na několikátý pokus v Praze, popsala svůj příběh pro Seznam Zprávy. Redakce pacientku zná, nepřála si ale uvádět jméno, proto jsme jej pozměnili. Tak není to paní Dítě, ale nějaká jiná paní.

Na naštvané pacienty je už zvyklá i Kristýna Pilátová, vedoucí lékárnice lékárny ve Voticích. Natiskla dokonce vizitky s kontakty na Ministerstvo zdravotnictví a Úřad vlády, které jim rozdává. Vysvětluje jim tak, že ona za chybějící léky nemůže.

Pane premiére, lékárnice rozdává... Měl byste tam dodat vizitky. Prosím vás, okamžitě odvolejte toho člověka! Vždyť ten likviduje naše zdravotnictví. A když už tedy neřídíte tu vládu a necháváte to na ministrech... Já jsem to řídil. Já jsem byl v první linii. A to už jsem tady vykládal. Oxygenátory, bamlanivimab a tak dále.

Není penicilin a pan premiér nám vykládá, že jsme na křižovatce. Jo? A teď mi někdo psal, že to není křižovatka, ale kruhák, že jezdíte do kruhu, a ještě máte zablokované auto. (Potlesk z lavic ANO.) A psal mi to jeden významný podnikatel, který zaměstnává na Moravě stovky lidí. Kruhák! Kruhák. Peklo.

Lékárna v sousedním Neveklově nedostala ani jeden kus penicilinu v tabletové formě ani v sirupu v posledních několika měsících. Naše lékárna ve Voticích dostala omezené množství penicilinu v tabletové formě i v sirupu. Zásoba je dostačující zhruba na několik dní, popisuje realitu. Jak budeme léčit pacienty se spálovou angínou, pokud další léčiva nedorazí, je ve hvězdách. Děsí mě představa, že mamince malého miminka říkám, že pro něj nemám adekvátní léčbu, uvedla pro Seznam Zprávy. A dodala, že především pro menší lékárny je obtížné získat léky do prodeje. Stát rezignoval na kontrolní mechanismy a léky jsou z distribucí zasílány pouze některým lékárnám, dodává vedoucí lékárnice.

A my jsme to samozřejmě řešili. Když byl covid a nebyl nějaký lék, tak jsme šli na Zentivu, SÚKL dal na to povolení a začali to vyrábět. Já kdybych byl premiér, obtelefonuju celou zeměkouli. Když nebyly vakcíny, tak jsem telefonoval i s guvernérem Texasu, protože Spojené státy měly ty léky. I ten regeneron koktejl i bamlanivimab. Ano. Báli jsme se o životy lidí a byl jsem v první linii. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP