(10.30 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Údajně by to měla změnit novela o léčivech, která se projednává právě ve Sněmovně. Ministerstvo a Státní ústav pro kontrolu léčiv by měly takto mít daleko podrobnější informace o skladových zásobách, když není... Seznam Zprávy se ptal ústavu na nedostatek penicilinu, ten je odkázal na ministerskou pracovní skupinu... Takže máme pracovní skupinu, která řeší penicilin. To je to řízení. Řídit stát jako firmu, ano, to mají dělat! A pokud zaměstnanec té firmy - stát - pan Válek je neschopnej, tak má dostat nějakou lhůtu. Tady máš termín a měl jsi to zařídit, a když ne, tak máš padáka.

Takže pane premiére, udělejte s tím něco a neřešte už ty křižovatky a ty vize a zařiďte to, aby občané měli léky. Protože pan ministr nám řekl, že ani ten Endiaron nebude, to nebudu komentovat, na co to je, myslím, že strašně moc lidí z této vlády má průjem. Ale dobrý, to se dá řešit i bez Endiaronu.

Tady se říká, že ceny léčiv jsou nastavené velmi nízko. Ano, ale když jde o zdraví občanů, tak snad se nebudeme dohadovat na nějakých cenách, ano? Takže taková je situace. A já už jsem včera tady navrhoval bod, aby konečně už pana ministra vyměnili a aby konečně i pan premiér pochopil, co je důležité.

Já bych tady strašně rád projednával ty naše projekty. Kde jsou ty investice za 14 miliard, které my jsme schválili? Kde je ta nová porodnice u Apolináře? Kde je ten spáleninový pavilon na Královských Vinohradech? Kde je ten projekt Bulovky? Nebo koncentrace Karláku, centrální urgentní příjmy? To všechno jsme vám připravili. A připravili jsme, že aspoň na Žluťáku v Brně se má stavět pavilon prevence za miliardu. A představte si, že v rámci té nenávisti vůči Babišovi, i když Válek je z Brna, tak normálně tam šel a měl řeči, že proč to vlastně je? Chápete to? Jenom proto, že naše vláda tohle prosadila. A co ta porodnice v Brně? Vždyť ten Válek je z Brna. Neumí nést střet zájmů. To neřeší taky. Všechny tyhle projekty zdravotnictví. Bylo by dobré, kdyby pan ministr nám to řekl. A taky kam zašantročil ty peníze z toho projektu Národní boj proti rakovině, jak je to s vědou a výzkumem, jak podporuje výzkum, zdravotnictví a další věci. Takže zdravotnictví pro naši vládu byla priorita, pro tuto vládu to není priorita. Máme tady úplně šíleného ministra, který nic nedělá, teda je na rotopedu a na basketbale, kašle na to. Vede na svém twitteru politické... Řeší tam, zase tam dával nějaké věci proti mně nebo stále řeší Ukrajinu. Tak bylo by dobré, kdyby už konečně řešil problémy občanů České republiky.

Takže ještě jednou: Daňový balíček je zbytečný. Daňový balíček je namířen proti všem občanům České republiky. Navyšují se daně, je to všechno špatně. Vláda nemá žádnou strategii. Já jsem zvědav, kdy konečně pan premiér místo té vize z křižovatky nám ukáže programové prohlášení vlády na léta 2024 a 2025. Vždyť to je absurdní. Umíte si představit, že naše vláda by neměla programové prohlášení? Že bychom nevykazovali, jak ho plníme? To by bylo neuvěřitelné. A oni žádné nemají. Protože programové prohlášení vlády, které bylo napsáno a neplněno a potom přepsáno a znovu je neplněno, se totálně liší od předvolebních slibů a bylo by dobré, kdyby napsali teď nové programové prohlášení.

Takže pane premiére, ne vize na deset let. To je jako fajn mít ty vize, vy je tam máte od nás, stačí si to přečíst, ale řekněte lidem, co nás ještě čeká v roce 2024 a 2025. Zkuste to. Když jste to nezvládli na celé období, tak aspoň na tyhle dva roky. Protože to, co děláte, nemá s vaším programovým prohlášení, vylhaným programovým prohlášením, nic společného.

Takže zase tady budeme diskutovat o tom, co všechno je špatně, a zkrátka, někdo vám blbě radí. Když teda Václav Klaus, zakladatel ODS a zakladatel béčka ODS TOP 09 vás kritizují, že nerozumíte ekonomice a že nemáte ve vládě vlastně ani jednoho pořádného ekonoma, tak proboha, tak si tam někoho už najděte. Máte tam NERV. Tak ten NERV nevím, ten vám něco navrhoval, teďka tam máte zase expertní skupinu, tak fakt je to horor. Je to úplně peklo.

A chci znovu říct, že my jsme připraveni s vámi diskutovat, my tady dáváme ty návrhy, ale vy samozřejmě nás ignorujete a politika, se kterou jste vyhráli volby v roce 2021, to znamená politika antibabiš a stále a od rána a do večera a stále, vám skutečně nevydrží, protože už vám, pane premiére, nikdo nevěří. Takže prosím vás, pokud chcete něco udělat pro naše lidi, občany České republiky, okamžitě odvolejte ministra zdravotnictví a zkuste se s námi začít bavit o té vizi, pokud máte zájem. My jsme připraveni. A my samozřejmě, pokud mě osobně tady, a proto jsem i včera tak reagoval, místo urážek a ponižování a vykládání o tom, že ohrožuju demokracii, pojďte se normálně bavit. Ale vy to nedokážete, protože zkrátka nechcete. Nechcete, máte své představy. A my jako opozice v rámci této nové totality máme jednu z mála možností mluvit, i když tady byly pokusy, abych nemohl mluvit, a znásilňovat jednací řád... Ano, toto je to místo, kde můžeme aspoň nepřerušovaně říct lidem tu pravdu, protože vy jim stále lijete do hlavy nesmysly. Tak s tím přestaňte a zkuste konečně něco dělat pro Českou republiku! Já vám za to děkuju. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Táži se, zda se ještě někdo hlásí s přednostním právem? Ano, pan předseda Benda. Prosím.

 

Poslanec Marek Benda: Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, protože jsme nevěděli, jak dlouhý bude projev předsedy opozičního hnutí, tak bych poprosil o deset minut přestávky na to, abychom zkonsolidovali řady.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano. Já tedy vyhlašuji přestávku do 10.48 na deset minut na žádost pana předsedy klubu ODS Marka Bendy. Sejdeme se v 10.48. Děkuji.

 

(Jednání přerušeno v 10.38 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP