(18.30 hodin)
(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

Další pozměňovací návrh je pod číslem 3105, také jsem ho představila v obecné rozpravě a dotýká se zrušení daňové výjimky na dary pro politické strany a hnutí. Tento pozměňovací návrh předkládá Jana Mračková Vildumetzová, Karel Havlíček, Richard Brabec, Renata Oulehlová, Aleš Juchelka, Jan Volný, Jiří Mašek a opět mnoho dalších poslanců.

Další pozměňovací návrh je pod číslem 3106. Tento pozměňovací návrh se dotýká měst, obcí a krajů, aby měly RUD, rozpočtové určení daní, v té podobě, v které ho mají dnes, to znamená, že u obcí je to 25,84 % a u krajů je to 9,78 %. Tento pozměňovací návrh předkládá Jana Mračková Vildumetzová, Alena Schillerová, Renata Oulehlová, Martin Kukla, Ladislav Okleštěk, Patrik Nacher, Ivana Mádlová, Tomáš Helebrant a mnoho dalších poslanců.

Další pozměňovací návrh je pod číslem 3141. Ten se dotýká rozpočtového určení daní krajů, který jsem dnes již také představovala v obecné rozpravě, kde se navyšuje podíl na 10,8135 % s tím, že jsou tam započítány - jsou tam kritéria a jsou tam v tom i silnice II. a III. tříd. Tento pozměňovací návrh předkládám opět já a zároveň Ladislav Okleštěk, Martin Kukla, Tomáš Helebrant, Renata Oulehlová, Radek Vondráček, Jaroslava Pokorná Jermanová, Marek Novák, Jan Volný, Robert Stržínek, Martin Kolovratník, Taťána Malá a Jana Pastuchová.

Poslední dva pozměňovací návrhy. Ten první je pod číslem 3147 a ten se dotýká pouze rozpočtového určení daní krajů. Je to z toho důvodu, kdyby byl ten jeden pozměňovací návrh přijat, tak abychom jej ještě rozdělili. To znamená, že pod tímto číslem se dává rozpočtové určení daní krajů tak, jako ho mají doposud, to je na 9,78 %.

A poslední pozměňovací návrh je pod číslem 3148 a ten se dotýká rozpočtového určení daní obcí, aby ho měly tak jako doposud, a to je 25,84. Tyto dva pozměňovací návrhy - 3147 a 3148 - opět předkládám já s paní Schillerovou, s paní Oulehlovou, Martinem Kuklou, Ladislavem Oklešťkem, Patrikem Nacherem, Ivanou Mádlovou a dalšími poslanci.

Takže to za nás vše z pozměňovacích návrhů. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Já také děkuji a požádám paní poslankyni Válkovou. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji, paní místopředsedkyně. Já se hlásím k pozměňovacímu návrhu číslo 3129, který se týká sněmovního tisku číslo 488/4, ve znění komplexního pozměňovacího návrhu přijatého rozpočtovým výborem k tomu vládnímu návrhu zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s konsolidací veřejných rozpočtů. Ten můj pozměňovací návrh byl myslím dostatečně zdůvodněn v obecné rozpravě. Upřesňuji jenom, že se týká zachování koeficientu výpočtu platů soudců ve výši trojnásobku průměrné hrubé měsíční nominální mzdy na přepočtené počty zaměstnanců v národním hospodářství a současně se navrhuje snížení pevně stanoveného poměru platu představitelů státní moci k platu soudců z vládou navrhovaných 83,3 % na 78,3. Abych to přeložila, aby ve výsledku to bylo tak, jak vláda navrhuje, čili aby ty platy se snížily - těch představitelů státní moci.

K tomu ještě jedna poznámka. Myslím si, že pokud by nebyl tento pozměňovací návrh přijat, dopustili bychom se postupu, který považuji nejen já za neústavní, viz ustálená judikatura Ústavního soudu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Já také děkuji. Dále je přihlášena paní poslankyně Schillerová, jejíž návrhy už byly načteny. Dále prosím paní poslankyni Balaštíkovou. Nevidím ji v sále. Prosím paní poslankyni Mádlovou. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Ivana Mádlová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Dobrý večer, kolegyně a kolegové. Já bych se chtěla přihlásit k pozměňovacímu návrhu, který je v systému pod číslem 3088. K němu se připojilo 51 kolegů. Jedná se o přeřazení dámských hygienických pomůcek, konkrétně hygienické vložky, tampony, menstruační kalhotky a menstruační kalíšky, z daňové sazby 21 % do 12% sazby. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Následuje pan poslanec Nacher. Jeho pozměňovací návrhy byly načteny. Pan poslanec Juchelka - taktéž již byly načteny. A prosím tedy pana poslance Havránka. Také. Pana poslance Raise. (Je překvapen.) Pozměňovací návrh. Jste přihlášen do podrobné rozpravy, tak není pozměňovací...?

 

Poslanec Karel Rais: Já se domnívám, že to je chyba v systému, protože já už jsem byl přihlášen. Ano, dva informační systémy dohromady. Čili pro jistotu 3086 a už jsem to jednou hlásil. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Ano, děkuji. Takže asi se to bude opakovat, protože paní poslankyně Maříková taktéž již načítala, pan poslanec Kott také již načítal, pan poslanec Ryba také načítal, pan poslanec Farhan taktéž, paní poslankyně Mádlová taktéž, pan poslanec Kobza také. Pan poslanec Sládeček.

 

Poslanec Karel Sládeček: Dobrý večer. Já se hlásím k pozměňovacímu návrhu, který je odůvodněn a uveden v systému pod číslem 3108. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní prosím paní poslankyni Peštovou.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Tak já to nebudu zdržovat, protože rozprava k těmto pozměňovacím návrhům proběhla v obecné rozpravě, a já se hlásím k pozměňovacímu návrhu 3133, 3139, 3140. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Prosím pana poslance Kettnera. Nevidím pana poslance. Prosím pana poslance Brože.

 

Poslanec Lubomír Brož: Děkuji, paní předsedající. Já si dovolím se přihlásit k svému pozměňovacímu návrhu a dalších poslanců číslo 3074 a taktéž k pozměňovacímu návrhu 3075.

A dále prostřednictvím pana Igora Hendrycha a dalších poslanců k pozměňovacímu návrhu číslo 3071 a taktéž jménem pana poslance Hendrycha a dalších poslanců k pozměňovacímu návrhu 3072. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Takže za pana poslance Hendrycha byly načteny. Nyní tedy znovu vyzývám, jestli je přítomna paní poslankyně Balaštíková. Už bylo načteno. A pan poslanec Kettner - mám informaci, že taktéž jeho pozměňovací návrhy byly načteny.

Zeptám se tedy, jestli ještě někdo má zájem do podrobné rozpravy? Ano, prosím, pan předseda Benda. Prosím.

 

Poslanec Marek Benda: Vážená paní místopředsedkyně, vážené dámy, vážení pánové, já bych chtěl navrhnout podle § 95 odst. 1, abychom zkrátili lhůtu mezi druhým a třetím čtením na 9 dní. V případě, že by tento návrh vámi nebyl schválen, pak navrhuji, abychom ji zkrátili na 10 dní. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Já také děkuji. Znova se ptám kolegyň a kolegů, jestli někdo má ještě zájem o vystoupení v podrobné rozpravě? Nikoho dalšího nevidím, podrobnou rozpravu tedy končím.

Zeptám se, jestli je zájem o závěrečná slova? Ano, je zájem. Požádám tedy pana ministra. Prosím. Prosím, pane ministře. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP