(14.10 hodin)
(pokračuje Olga Richterová)

A zítra, tedy ve středu 27. září, pak budeme v 9 hodin pokračovat v přerušené 77. schůzi, a sice sněmovním tiskem 488, což je konsolidace veřejných rozpočtů. Čtvrtek 28. září je státním svátkem a v pátek dle dohody z grémia Poslanecká sněmovna nejedná.

Na závěr mi dovolte vás informovat o tom, že ve dnech 14. a 15. září byly na 74. schůzi Poslanecké sněmovny projednány body návrhu pořadu 76. schůze číslo 139, 140, 141, 103, 104 až 111, 113 až 117 a 119, bod 2, 125, 126 a 128, 12, 16, 23, 24, 89 a 93. Tyto si prosím škrtněte. O tomto není potřeba hlasovat, ty nebudou součástí schváleného pořadu 76. schůze.

To je z mé strany vše a nyní poprosím, paní poslankyně a páni poslanci, abyste se k návrhu pořadu vyjádřili i vy, a jako prvního mám přihlášeného pana předsedu Marka Bendu. Prosím.

 

Poslanec Marek Benda: Vážená paní místopředsedkyně, vážené dámy, vážení pánové, já bych chtěl, jak jsem avizoval již na politickém grémiu, navrhnout, abychom podle § 53 stanovili, že dnes je možné jednat i po 19., 21. a 24. hodině, včetně meritorního projednávání zákonů. Činím tak na návrh pěti koaličních klubů. Pevně doufám, že těch devět bodů, které byly domluveny na grémiu, budou ukončeny dříve, ale kdyby náhodou se nám protáhlo jednání o programu, tak abychom věděli, že těch devět bodů chceme dnes dodělat.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Už jsem přivolala kolegyně a kolegy z předsálí.

 

Budeme tedy hlasovat o procedurálním návrhu, abychom dnes jednali i hlasovali po 19., 21. i 24. hodině, bude-li to třeba.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento návrh? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 2 se účastnilo 143 poslankyň a poslanců, pro 74, proti 63. Konstatuji, že tento návrh byl přijat.

 

My tedy můžeme jednat i hlasovat po 19., 21., popřípadě i 24. hodině. (Hluk v jednacím sále.)

A nyní - zrekapituluji seznam nyní přihlášených... (Připomínky k hlasování konzultuje předsedkyně Schillerová s dalšími poslanci.) K hlasování? Paní předsedkyně zkontroluje hlasování, tak posečkám. (Vyčkávání na kontrolu hlasování.) Prosím, pan poslanec k hlasování. Prosím.

 

Poslanec Milan Feranec: Děkuji, vážená předsedající. Jenom k hlasování. Záznam hlasování neodpovídá mojí vůli, takže zpochybňuji hlasování o programu. (Výkřiky z místa: O prodloužení.) O prodloužení, omlouvám se.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Takže zazněl návrh na zpochybnění hlasování.

 

Budeme tedy hlasovat nejprve o zpochybnění. Bude-li přijato, poté opětovně o procedurálním návrhu.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro zpochybnění tohoto hlasování? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Přednesl ho pan poslanec Feranec. Kdo je proti?

hlasování číslo 3 bylo přihlášeno 143 hlasujících, pro 134, proti 0, čili zpochybnění bylo přijato.

 

Nyní všechny odhlásím. Prosím, opět se přihlaste svými identifikačními kartami. Ještě jednou přivolám případně kolegy a kolegy z předsálí. Tak, již se počty začínají ustalovat.

 

A my přistoupíme k opětovnému hlasování o procedurálním návrhu pana předsedy Bendy o tom, že dnes můžeme jednat i hlasovat i po 19., 21. i 24. hodině.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento návrh? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 4 bylo přihlášeno 142 hlasujících, pro 76, proti 66. Konstatuji tedy, že i tento podruhé hlasovaný návrh byl přijat.

 

Budeme tedy jednat i hlasovat, bude-li třeba, i po 19., 21. i 24. hodině večerní. (Hluk v jednacím sále.)

 

Nyní se vracíme tedy k rekapitulaci přihlášek, kdy jako první se s přednostním právem hlásí pan předseda Andrej Babiš a jako druhý je přihlášen pan místopředseda Karel Havlíček. (Předseda Babiš přichází k řečnickému pultíku s objemnou taškou.) Prosím, ujměte se slova. Ještě poprosím kolegyně a kolegy, kteří chtějí něco řešit, prosím, debatujte v předsálí. Děkuji. Prosím.

 

Poslanec Andrej Babiš: Takže dobrý den, vážená paní předsedající, kolegyně, kolegové, vážení spoluobčané, máme tady začátek nového týdne a další kauzu významného člena vlády a nejedná se o nikoho jiného než o ministra vnitra Víta Rakušana.

Já už jsem v minulosti tady navrhoval, abychom konečně projednali tady na plénu kauzu Dozimetr. My jsme historicky měli od revoluce x kauz. Byli tady různí politici a podnikatelé a úředníci, který zkrátka rozkrádali veřejné finance, a ty kauzy potom nějakým způsobem skončily. Ale ještě nikdy v historii naší země jsme neměli tak pečlivě a dlouho budovaný organizovaný zločin, mafiánskou strukturu, která tady vlastně působí už dvacet let. Začínali v Zlínském kraji, kde postupně získali vliv na tamní politiky a dělali kšefty. Oni se přesunuli do Prahy, Středočeský kraj, a finále bylo v tom, že získali post ministra vnitra. Teď se ukázalo, že pan ministr vnitra, stejně jako jeho spolustraník Gazdík, vlastnil šifrovaný telefon, který běžně využívají mafiáni, jako například hlavní hrdina kauzy Dozimetr Michal Redl. Gazdík, poslanec Gazdík, kvůli této skutečnosti a stykům s Redlem rezignoval na post ministra vlády a z vedení STAN. No a co teď pan ministr Rakušan, co tehdy říkal: 22. června 2022 tvrdil, že jako ministr vnitra šifrovaný telefon má a nikdy ho nepoužil, že Gazdíkovi řekl, že ho má rozšlapat a vyhodit z okna. Přitom měl stejný telefon, stejný, a ne ten ministerský, ne od Národního bezpečnostního úřadu, ne, ale od soukromé firmy. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP