(16.20 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

To povede nejen ke zdražování základních životních potřeb, ale i k dalšímu snížení energetické a potravinové soběstačnosti, a to všechno přitom s velmi nejistým přínosem pro klima. Vývoj globálních emisí v posledních letech jasně ukazuje, že Evropa sama klimatickou změnu nezastaví, a ostatní největší globální původci emisí toho pro blaho planety zdaleka tolik nedělají. Takže Čína otvírá elektrárny na hnědé uhlí a my je budeme zavírat, ano? Samozřejmě, my potřebujeme u nás jádro - o tom jsem tady mluvil x-krát, to jsme vybojovali taxonomii, prosadili jsme to a doufejme, že i tato vláda v tom bude pokračovat.

Green Deal ve své současné podobě povede pouze k přesunu emisí skleníkových plynů do jiných částí světa, navíc s vyššími emisemi, a na globální klima to ale bude mít jen zanedbatelný pozitivní vliv, pokud vůbec nějaký, zatímco dopad na konkurenceschopnost, zaměstnanost a životní úroveň obyvatel zemí EU bude velmi negativní. Už dnes je jasné vidět na elektromobilitě, kdy americká Tesla, a hlavně čínské automobilky začínají drtit evropský automobilový průmysl, tu donedávna evropskou chloubu. To je úplně na hlavu. Takže my tady - Evropa - propaguje elektroauta, dotace, dotace, a potom se zjistí, že Číňan je největší dodavatel elektroaut do Švédska, do Evropy, takže my dáme dotaci na to, aby naše automobilky to nevyráběly a dodává to Číňan. To je úplně na hlavu, úplně na hlavu.

Řešení existuje. Aby tedy postoj hnutí zazněl jasně a jednou provždy, se snahou chránit životní prostředí a svět, ve kterém žijeme, naprosto souhlasíme, je třeba ale dát ideologii stranou a dělat to se zdravým rozumem. Taková cesta také existuje, ale mám pocit, že se o ní téměř nesmí mluvit. Ta cesta znamená, že si nezničíme průmysl, ekonomiku a nestaneme se zcela závislými na zemích, které ochranu životního prostředí neřeší vůbec. Takže nás čekají evropské volby a já pevně doufám, že naši voliči přijdou a že budou volit hnutí ANO, které bude bojovat za české zájmy, za české zájmy! Já jsem na Evropské radě x-krát řešil soběstačnost Evropy. Emmanuel Macron teď navštívil v červnu výrobce léků a domluvil se s ním, že Francie bude vyrábět padesát různých druhů léků. Ano, celá Evropa měla problém, celá Evropa. My jsme tady zprivatizovali léčiva za hubičku, za 2 miliardy, dneska to má hodnotu 100 miliard. Včera skončila paní Storová, protože ta není jejich - ale ani Babiše, nebyla nikoho, byla to poctivá úřednice, a vymlouvat se na ni, že nejsou léky kvůli ní, to je fakt chucpe, to je neskutečné. Šlo jenom o to, kdyby pan ministr pochopil, že ten koš, nákupní cena těch léků, se nemá dělat na základě sedmi nejlevnějších zemí v Evropě, ale když nejsou, no tak zkrátka musíme zaplatit, aby naši lidé měli penicilin. A teď pan Válek slíbil penicilin, ale on už toho nasliboval tolik, že já myslím, že mu nevěří už nikdo.

Abych to ukončil. S panem premiérem je to marné, on o Green Dealu bude stále mluvit, takže proto jeden z bodů chci navrhnout, abychom se o tom pobavili, abychom měli nějakou racionální debatu, racionální debatu. Já nevím, jestli skutečně tady tahle vláda o to stojí. Minule jsem viděl, že pan Michálek si stěžoval, že vlastně, že za nás - ano, my jsme byli menšinová vláda, že jsme nějakým způsobem komunikovali, ale s námi nikdo nemluví, s námi nikdo nechce mluvit. Tahle vláda slibovala, že všechno umí, že všechno zvládnou - nezvládají vůbec nic. Je to totální katastrofa, totální katastrofa.

A co se děje ve zdravotnictví? Tady to mám. "Děti závislé na alkoholu a prášcích nemá kdo léčit. Adiktologické služby pro tuto věkovou skupinu u nás zcela chybějí." Proč tedy ministr zdravotnictví nepodpoří studenty, kteří chtějí studovat na psychiatrii? Nadace Agrofertu tam vypsala 5 milionů. Minulý rok dostalo 70 studentů peníze na tento obor. Proč stát nepodporuje obory, které mu chybí - pediatr, internista a tak dále? (Poslanec Bohuslav Svoboda reaguje z lavice.) Dělal by to proto, aby naši lékaři neodcházeli, pane primátore. Takže proč by to nedělal? My jsme to s Adamem Vojtěchem udělali v září. Zjistili jsme, že 2 500 studentů udělá přijímačky na lékařskou fakultu a je nevzali. Tak jsem se ptal, proč? Protože zkrátka nebyli pedagogové, tak jsme jim dali peníze, 7 miliard na deset let, takže stoupla úspěšnost přijímaček o 30 %. A také jsme chtěli řešit sestřičky, které studují 4+3. Proč studují 4+3? Proč sestřičky nemají výsluhy, například, a tak dále. Ale dneska skončí 1 700 vysokoškoláků lékařské fakulty a 500 jde pryč, a teď je ještě vyženete tím zákoníkem práce. Takže klidně si o tom můžeme popovídat, pane primátore. Je vidět, že v Praze nemáte co řešit, tak možná byste se mohl podívat na ten Dopravní podnik, jak vybírají tam (Se smíchem.) o 2 miliardy dražšího dodavatele. 200 000 dětí nemá vlastního lékaře, to je problém. Já to vidím jako problém. Situace ve zdravotnictví - samozřejmě máme smůlu. My máme dvě hlavní smůly, že tedy je tam ten ministr, jaký je, který škodí tomu zdravotnictví, a máme toho ministra vnitra, který škodí naší bezpečnosti.

Takže abych tady už dlouho nezdržoval, znovu to nějak zrekapituluji. Za prvé, první bod, je návrh, abychom projednali, aby neplatili důchodci, studenti a zdravotně postižení poplatky. My jako hnutí nechceme navyšovat poplatky. Tato koalice korumpuje Českou televizi o tom, jak se vysílá, co se vysílá, je jasné. Potom bych byl rád, kdybychom si tady konečně řekli k tomu Green Dealu, aby to všichni slyšeli, a samozřejmě zneužívání prostředků daňových poplatníků na kampaň pana ministra vnitra, která je úplně zbytečná, a ten hlavní bod je samozřejmě, že chceme tady řešit kauzu Dozimetr. Já si myslím, že to je tak důležitá věc, že je potřeba, abychom konečně si tady k tomu - já jsem opakovaně navrhoval, aby tahle kauza tady byla diskutována. Sami Piráti to kritizují, tak v čem je problém? V čem je problém, abychom to tady společně probrali?

Takže děkuji za vaši pozornost a těším se na to hlasování, že ty návrhy podpoříte. Děkuju. (Potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Mám poznamenané ty čtyři body a nyní prosím dalšího s přednostním právem, a to je pan poslanec a předseda Fiala. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. Já nebudu tak dlouhý jako pan kolega Babiš, nicméně v tom svém prvním bodu se musím přidat k tomu, co se děje s kauzou Dozimetr, kdy ministr vnitra Rakušan, stejně jako exministr školství Gazdík a europoslanec Polčák, všichni z hnutí STAN, vlastnili stejný šifrovaný telefon jako Michal Redl z korupční kauzy Dozimetr. My máme za to, že pan ministr Rakušan je bezpečnostním rizikem pro tuto zemi.

Když jsem poslouchal tady pana kolegu Babiše, tak jsem měl pocit, že hnutí STAN má na Kypru nějakou pobočku, a já si myslím, že to jsou věci, o kterých bychom měli vážně debatovat. Ministr vnitra Vít Rakušan ze STAN, stejně jako straničtí kolegové - poslanec a bývalý ministr školství Petr Gazdík a europoslanec Stanislav Polčák - vlastnili šifrovaný telefon s aplikací CryptoCult, stejné zařízení používali pro komunikaci i lidé obvinění v kauze Dozimetr a ústřední postava kauzy, kontroverzní podnikatel Michal Redl pro volání právě s Gazdíkem či Polčákem. Tyto informace mám z veřejných zdrojů, přinesl je portál iDNES. Ministr Rakušan vlastnictví tohoto šifrovaného telefonu přiznal. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP