(17.50 hodin)
(pokračuje Věra Kovářová)

Děkuji, pane poslanče, a nyní vystoupí pan poslanec Kolovratník, připraví se pan poslanec Helebrant. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Dobrý podvečer, děkuji za slovo. Já bych, kolegyně, kolegové, rád navrhl jeden bod, u kterého si vlastně troufám doufat, že bych mohl získat podporu i některých z vás z vládních koaličních lavic, protože já v tom bodě chci pomoci nejenom občanům České republiky, ale chci pomoci také našim firmám, společnostem, průmyslu, a teď možná překvapím, já bych rád pomohl - to bude hodně překvapivé - i ministrovi průmyslu a obchodu panu Jozefu Síkelovi. Mrzí mě - on tu byl - že už odešel.

A hned vysvětlím, jak to s tou svojí pomocí mám na mysli. Téma mého bodu, toho navrženého bodu, se týká toho, co jste jistě zaznamenali dnes v médiích, a to, že bohužel stát, naše vláda nakonec otočila a proti svým slibům - což není nic překvapivého, na to jsme zvyklí dnes a denně, ale v tomto případě je to také velmi vážné, týká se to opravdu potenciálně všech domácností, firem malých i velkých - protože vláda, konkrétně dvě ministerstva, průmysl a finance, otočila proti svým původním slibům ve věci takzvané platby za obnovitelné zdroje.

Zjednodušeně připomenu, je to ta relativně malá částka, ale ne nevýznamná, která se nám objevovala na složenkách za elektriku, ať nám doma, nebo firmám, podnikatelům a samozřejmě taky velkým společnostem. Připomenu, že po určité dočasné období, bylo to chystáno ještě za nás a běželo to teď během energetické krize, tady ty obnovitelné zdroje, je to ten takzvaný dotační byznys solárníků, ke kterému se bohužel stát historicky kdysi zavázal - a nechci se tomu vracet, kdy, za koho a proč - tak ty poplatky, příspěvky na obnovitelné zdroje, dočasně místo tedy domácností, firem a velkých společností platil stát. Byly hrazeny, ulevili jsme - aby stát ulevil z vysokých cen energií, tak na to přispíval. Vládní koalice se letos na jaře, bylo to konkrétně 12. května 2023, velmi chlubila, byla velmi silná prohlášení, konkrétně právě ministrů Stanjury a Síkely, o tom, že Ministerstvo průmyslu a obchodu připravuje, má to být součást toho vašeho slavného daňového balíčku, úspory za 20 miliard korun a hlavní úsporou na MPO bude změna plateb za podporované zdroje energie. A teď pozor, přátelé. Ministr financí Stanjura už na jaře říkal: Já se arbitráží nebojím, klidně to těm solárníkům nebudeme platit, my to zvládneme. A přispěchal kolega Síkela a pokračoval: MPO má připravený soubor opatření, díky kterému uspoří až 20 miliard korun. A teď pozor, dámy a pánové: základem těchto úspor podle pana ministra Síkely bude změna mechanismu proplácení provozní podpory za podporované zdroje energie, který upravíme tak, aby se platby za POZE nepřenesly na domácnosti - opakuji, "nepřenesly na domácnosti", říkal ministr Síkela v první půlce května letošního roku.

No a ejhle, co vidíme dnes? Na povrch vyplouvá další porušení vládních slibů a vládních prohlášení a čteme z médií a čteme z eKLEPu - přátelé, to je klíčové, nejen z médií - že to budeme platit my všichni, že to budou mít občané na svých složenkách a fakturách, že to budou mít malí podnikatelé na svých fakturách a že to budou mít taky velké průmyslové podniky. A co se stalo, ptám se? Když jsme se podívali s kolegy a s analytiky ne do médií, ale do eKLEPu, tedy do analytických materiálů, ministr Síkela se opravdu snažil ten svůj slib dodržet. A teď pozor, to je pozoruhodné: ještě ve středu 20. září, tedy minulý týden, Ministerstvo průmyslu a obchodu skutečně vložilo do eKLEPu, do vládní databáze, návrh takzvaného prováděcího materiálu, tedy vládní vyhlášky, vládního nařízení, jak tedy s těmi obnovitelnými zdroji od 1. ledna pracovat, a navrhovalo poměrně velmi ambiciózní rozdělení, ať stát z celkové částky, to je necelých 40 miliard korun, platí pouze - pardon - ať stát platí pouze 9,35 miliardy... teď se omlouvám, teď jsem přeskočil ve svých podkladech jeden řádek - ať stát platí většinu ze svého rozpočtu, anebo ať to Ministerstvo financí tedy zařídí těmi arbitrážemi, kterých se ministr Stanjura podle vlastních slov nebojí. To bylo ve středu 20. září, minulý týden. Omlouvám se teď za to svoje malé zaváhání ve vystoupení, čtu to z toho eKLEPu online v rychlosti. No, a teď se podržte - za dva dny a dvě hodiny, dva dny a dvě hodiny, v pátek 22. září odpoledne, se v eKLEPu objevil úplně jiný návrh, úplně odlišný, a najednou Ministerstvo průmyslu říká: To je to nové správné číslo, ať stát hradí pouze 9,35 miliardy a zbývajících 27 miliard se má rozpočítat mezi všechny spotřebitele elektrické energie. A znovu opakuji, mezi občany, domácnosti, mezi podnikatele, malé firmy i mezi velké průmyslové podniky.

Pro pobavení můžu dodat mlžení pana premiéra, který v jednom z dalších vystoupení v těchto dnech řekl, že už ty zdroje přece nejsou a že to vlastně není potřeba a že energie vlastně klesají. Ne, neklesají, a budou, pánové, kvůli vám opět stoupat! Slíbili jste v květnu, že to na domácnosti a firmy nedopadne, a teď dáváte do eKLEPu úplně jiný návrh.

Takže já dávám návrh na zařazení nového bodu. Já jsem tam, paní předsedající, původně měl název Lži ministra průmyslu a ministra financí. Dovolil bych si to opravit - věřím, že pan Síkela je v tom nevinně, že on za to nemůže, takže bych modifikoval název toho bodu, nazval bych to Omyl pana ministra Síkely a lež pana ministra Stanjury. A prosím o zařazení tohoto bodu - věřím, že vládní poslanci mi v něm pomohou. Chceme pomoct našim domácnostem, firmám a chceme pomoct i panu ministrovi Síkelovi s napravením toho omylu. Ten bod by mohl být krátký, já bych v závěru toho bodu po podrobnějším vysvětlení navrhl usnesení, že Sněmovna žádá ministra financí, aby dodržel svůj slib z května tohoto roku, aby dodržel slib, že ušetří 20 miliard na obnovitelných zdrojích tak, že to nedopadne na občany a na naše firmy, protože přece pan Stanjura nelže a rozumí tomu, co dělá, takže určitě to nemohl v květnu říkat jen tak do vzduchu. Tomu já bych určitě nevěřil.

Prosím tedy o zařazení nového bodu Omyl pana ministra Síkely a lež pana ministra Stanjury ve věci poplatků za obnovitelné zdroje. Mohl by být krátký ten bod a prosím, abychom ho zařadili jako první bod po všech dosud tedy do této chvíle zařazených bodech podle toho, jak budou úspěšní moji předřečníci. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji a nyní vystoupí pan poslanec Tomáš Helebrant, připraví se pan poslanec Radek Vondráček. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Tomáš Helebrant: Děkuji za slovo, vážená paní předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, vzhledem k informacím z médií, že někteří vrcholní představitelé hnutí STAN jsou možná zapleteni do kauzy Dozimetr, a podle dostupných informací například hejtmanka Středočeského kraje paní Pecková zřejmě ladila strukturu organizovaného zločinu u středočeských silničářů, což vyplývá z policejních odposlechů, pan Polčák jako místopředseda hnutí STAN distribuoval telefony používané aktéry Dozimetru mezi špičky hnutí STAN a šifrovaný telefon používal i předseda hnutí a ministr vnitra pan Rakušan, navrhuji zařazení bodu Propojení hnutí STAN s kauzou Dozimetr.

Jsme bohužel země, kde bývalý ministr spravedlnosti šifrované telefony, které může využívat podsvětí, vyrábí, a je s podivem, že současný ministr vnitra a další špičky hnutí STAN takové telefony používají. Všechny tyto informace jsou natolik závažné, že je musíme projednat a hnutí STAN by je mělo okamžitě vysvětlit. Ještě jednou proto zopakuji název bodu: Propojení hnutí STAN s kauzou Dozimetr. Prosím zařadit tento bod po pevně zařazených bodech jako první bod. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Vondráček a připraví se pan poslanec Metnar. Ano, máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já začnu slovy: je to pořád dokola, pořád nám tato vláda říká, jak musíme šetřit, snižují se reálné mzdy, berou se peníze důchodcům, berou se slevy na jízdném, ale já mám pocit, že samotná vláda a ministerstva se tak vůbec nechovají. Asi nejsem první, kdo o tom v dnešním jednání mluví, ale jde nám o těch 42 milionů, které se mají vynaložit na propagaci dobrých výsledků této vlády. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP