(18.10 hodin)
(pokračuje Lubomír Metnar)

Ale co je na té věci nejvíce zarážející? Že se jedná o vládní kauzu Dozimetr, se kterou nemám já ani hnutí ANO vůbec nic společného. Česká televize i přesto, že jde o odnož kauzy Dozimetr, se snaží do této kauzy zatáhnout hnutí ANO a odvést pozornost od vládních stran, které Dozimetr stvořily. V této reportáži byla dále manipulativně uvedena zakázka na kulomety Minimi, která byla de facto otevřenou soutěží a cena ověřena, současná vláda na rámcovou smlouvu navázala a navýšila její objem. V reportáži toto nezazní, tedy opět tendenční reportáž, která má za účel odklonit pozornost od kauzy Dozimetr a snaží se mě a hnutí ANO do tohoto zatáhnout.

Ptám se vás, takto má vypadat práce veřejnoprávní televize? Takto to má vypadat? Proto vás žádám o podporu zařazení tohoto bodu do programu.

Na závěr mi dovolte poděkovat policii za jejich práci a doufám, že se jí celou záležitost podaří vyšetřit a dotáhnout do konce. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Patrik Nacher, připraví se pan poslanec Juchelka. Prosím, máte slovo.

A než vám slovo udělím, přečtu omluvy. Adámková Věra se omlouvá od 18.30 do 20.45 z pracovních důvodů, Pokorná Jermanová Jaroslava od 18 hodin z rodinných důvodů, Wenzl Milan od 19.20 ze zdravotních důvodů a z členů vlády Martin Kupka od 17.45 z pracovních důvodů.

Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Patrik Nacher: Paní místopředsedkyně, děkuji za slovo. Vážený pane ministře, dámy a pánové, původně jsem chtěl navrhnout posunout dopředu tisk číslo 428, což je zákon, novela zákona o ochraně spotřebitele, kupodivu návrh poslanců koalice Michala Rataje, Jana Bauera, Miloše Nového, Olgy Richterové, Antonína Tesaříka, ale to si nechám na jindy, protože se chci také vyjádřit k tomu Dozimetru.

Trochu mě tady nadzvedla slova pana ministra Dvořáka. Koneckonců, ten Dozimetr vychází z Prahy. Myslím si a troufám si říct, že o tom vím mnohé, nechci se tady chlubit, ale asi díky tomu, že jsme to probírali na Zastupitelstvu hlavního města Prahy opakovaně, tak jeden - myslím si, že jeden z nejvíc, jsem v největším detailu, tady s panem primátorem Svobodou, předpokládám. Je to pražská kauza, která se dostává evidentně i do celostátní působnosti, tak proto jsem takhle nazval i ten bod. Je to pražská kauza, zejména STANu. To tak je, je to pražská kauza STANu, to si pojďme prostě říct. A teď se ukazuje, a my jsme to měli před čtrnácti dny na zastupitelstvu, že i částečně tedy TOP 09. Jde tam o podezřelé financování volebních kampaní, různých aktivit, tajné byty, šifrovací telefony, různí kamarádi v dozorčích radách, pro které hlasovali vaši spolustraníci. To tak je, jo? Je to pražská věc zejména, teď se ukazuje, že to má celostátní rozměr, a vy se nějakým způsobem snažíte do toho namočit hnutí ANO. A já tady proto musím vystoupit, protože jsem pražský poslanec a vlastně jediný pražský zastupitel, takže jsem v tom detailu, pane ministře, jo? A v tomhletom musím říct, že to je naprosto nehorázné.

Hnutí ANO je v opozici v této chvíli v Praze na radnici a byla i v minulém, kde byla v opozici i s ODS. Touto optikou s Dozimetrem nemá pranic společného, protože když se tady nějací šíbrové domlouvají na tom, koho umístí do dozorčích rad a jak ovlivní některé zakázky, asi těžko se na tom budou domlouvat s opozicí, která vůbec ten prostor v dozorčích radách, poprvé za posledních dvacet let - a to doufám, že pan primátor tady potvrdí (Poslanec Svoboda souhlasně přikyvuje.) - neměla. Minulá koalice nás válcovala, nepustila opozici do dozorčích rad výrazných městských firem, jako je Pražská plynárenská nebo Dopravní podnik. Ano, zválcovali nás, ale tudíž logicky mají 100%odpovědnost, ne 99, 99,5, 100%! Opozice tam vůbec nebyla. A teď mluvím: opozice jako ANO, a férově - opozice i ODS. A vy se to tady snažíte tak jako rozředit, že i někdo z ANO se v tom angažoval. Ne, ne, ne! To jde čistě, tohleto jde čistě za vámi. To, že vy to necháte jenom na Petrovi Hlubučkovi, je váš alibismus a srabáctví. A já doufám a věřím, že on někdy přijde na pražské zastupitelstvo a řekne, jak to bylo, kdo v tom všechno jel, jede.

Tady byla zmíněna opakovaně moje kolegyně Jana Mračková Vildumetzová, která tady odstoupila z pozice místopředsedkyně Poslanecké sněmovny jenom proto, že na svatbě byl jeden z obviněných. Na svatbě - připomenu - v roce 2018, ta kauza se rozjela v roce 2022 a běžela tuším rok a půl, kdy tam bylo podáno trestní oznámení, které jsme mimochodem dodneška tedy neviděli, od pana radního, náměstka Scheinherra. Takže se bavíme tady o roce řekněme 2021 leden až 2022 květen, ale ten svědek byl na svatbě Jany Mračkové Vildumetzové v roce 2018. Ona odstoupila proto, že jeden z podezřelých z roku 2021, 2022 byl na svatbě v roce 2018. Vy z toho děláte Minority Report normálně, že ona má předvídat? A navíc to byl svědek jejího manžela, ne její, když už jsme tedy u toho.

Pan ministr (Míněn ministr Dvořák.) se chytá jako za hlavu, ale je to tak. Připomenu tedy, když už jsme u toho, když tady probíráte tyhlety rodinné vazby, mně to přijde nedůstojné, že vy to tímhletím jako rozptýlíte. Mně je to úplně jedno, kdo je komu na svatbě, kdo se s kým vyfotil, já jsem to nikdy neřešil. Tady se má řešit ta kauza, kdo koho ovlivňoval, kdo koho někam zařadil, kdo komu připinkl nějakou zakázku, to je ta podstata. Ale vy to rozředíte a začnete tam do toho tahat rodinné vazby. Tak jenom připomenu, ať tedy máme ty informace, že manžel byl člen ODS, a pokud vím, v roce 2018 byl ve výkonné radě ODS, manžel Jany Mračkové, jo? Abychom... (Reakce ministra Dvořáka.) No, vy nevíte, tak to je přesně ono, takhle to přesně funguje. A ona i přes to odstoupila. Ona s pražskou politikou nemá vůbec nic společného, je z Karlových Varů, a odstoupila. A jak jsem řekl, Dozimetr začal v Praze, v Praze to začalo. To, že se to teď rozšiřuje, to je věc druhá. Vy máte za to převzít zodpovědnost, ale vy to vždycky jako přepinknete částečně i na hnutí ANO. Takže Jana Mračková, ač za mě neměla důvod - a jsem rád, že Jiří Pospíšil na pražském mimořádném zastupitelstvu na mikrofon řekl, že by se zachoval jinak, že by neodstoupil, protože k tomu neměla důvod. Doufám, že mi to pan primátor potvrdí. Můžete se podívat do stenozáznamu. (Poslanec Svoboda souhlasně přikyvuje.) Protože já jsem se ho ptal na ten dvojí metr, proč se po ní chtělo, aby odstoupila, a Jiří Pospíšil odstoupit nemá, když s těmi lidmi byl v kontaktu v té době? Ne tři roky před tím, ale v té době! Jestli nechápete ten rozdíl, být s někým v kontaktu v momentě, kdy se něco děje, a být s někým v kontaktu před nějakou dobou, tak je mi vás fakt líto. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP