(18.30 hodin)
(pokračuje Karel Havlíček)

Tady nejde o telefon vůbec. Každý si může používat telefon, jaký chce. Dokonce bych možná i pochopil, kdyby někdo používal nějaký šifrovaný telefon, může používat Signal, může používat Facebook, a tak dále. To všichni víme. Já si dovedu představit, že na tom ministerstvu dostane pan ministr Rakušan nějaký speciální telefon, aby ho nikdo neodposlouchával. V tom není ten problém. Problém je v tom, že pokud se někdo někoho zbaví, jako pan ministr Rakušan jakožto předseda hnutí STAN, konkrétně pana Gazdíka proto, že využíval speciální šifrovaný telefon, který mu dodala určitá skupina na komunikaci se zločinci, a na dotaz novináře, jestli ho on používá nebo ne, řekne, že ho nepoužívá, a pak se ukáže, že ten telefon nejenom nerozšlapal, ale že ho i používal, tak to je celá ta podstata, to se nedá zamluvit, to prostě nelze. To je realita a toto musí vysvětlovat pan ministr vnitra Rakušan, pod kterým je policie. To je všechno. Díky.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní přichází konečně na řadu pan poslanec Aleš Juchelka, poté pan poslanec Mašek. Prosím, máte slovo, a já předávám řízení schůze.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já tady nevěřím svým vlastním uším, co říká tady pan ministr Dvořák. Například řekl, že hnutí STAN si nezaložilo žádnou mafiánskou strukturu. To samozřejmě nebylo ani možné, protože to bylo naopak, ta mafiánská struktura si založila hnutí STAN pro svůj vlastní byznys. To přece víme (Slabý potlesk zleva.), a čekali pouze na to, až se hnutí STAN dostane k moci. Proto dostali všichni ten šifrovaný telefon až poté, co vyhráli volby, a bylo skoro jasné, že pan ministr Rakušan - který ale tady by měl sedět a obhajovat si to - že bude pravděpodobně ministr vnitra. Jaké indicie mě k tomu vedou, to řeknu za malý okamžik. Jenom mě tak napadá, že ten, kdo přece dostane po volbách, a je jasné, že bude se podílet na té vládní moci jako ministr, dárek za 70 000 korun, není to, vážené kolegyně a vážení kolegové, úplatek? Není to nějaké hezké všimné, že - budete u moci, takže já vám teď dám dárek za 70 000 korun?

To, že se čekalo, až bude hnutí STAN u moci, k tomu mě vedou dvě indicie - možná že mi to pan ministr, protože je tady jediný obhájce této velké kauzy, že mě vyvede z omylu. Četli jsme to ještě předtím, než byla ustavena vláda: šéf pošty se sešel se spolupracovníkem Krejčíře. Špagáty moci, vysvětlil tenkrát pan generální ředitel České pošty, který ani nevěděl, že se s ním sejde ten, který hnutí STAN založil, a to je pan Redl. A najednou tam kouká, sedí někde spolu ve vinárně a vůbec neví, která bije, a potom se musí takovýmto způsobem vymlouvat proto, aby ho za pár měsíců Vít Rakušan vyhodil jako generálního ředitele České pošty. To není samozřejmě všechno, protože my jsme, co jsme četli? Policejní prezident Švejdar končí. Rozhodl se údajně po schůzce s Rakušanem. Takže ještě předtím, než byl Vít Rakušan jmenován ministrem vnitra, se sejde s policejním prezidentem, který potom náhodou odstoupí. A ještě si pamatujeme, jak na sociální sítě napsal takový podivný vzkaz, že to právě bylo po setkání s panem budoucím ministrem. Toto jsou všechno indicie, které mě vedou k tomu, že my se prostě nacházíme uprostřed velikánské mafiánské kauzy.

Nyní dovolte, abych přešel k tomu, o čem chci mluvit skutečně ve Sněmovně, a to je mnohem nudnější, to jsou sociální služby, takže děkuji, že nevstanete a nejdete do bufetu. My jsme měli s mojí kolegyní Schillerovou velikánský seminář, na který přišlo až 150 poskytovatelů sociálních služeb, který se jmenoval Budoucnost financování sociálních služeb. A já bych to tady rád otevřel jako jeden ze dvou bodů, protože začíná být skutečně problém nejen ve financování sociálních služeb v tuto chvíli, ale samozřejmě v budoucnu, hlavně u těch, které se přes jeden rok potýkají s nejistotou financování, a to jsou nadregionální, takzvané béčkové sociální služby. Je jasné, že prostě bude naše populace stárnout, že čím dál tím větší důraz bude právě na to, abychom ty sociální služby financovali. V tuto chvíli je to něco přes 26 miliard korun.

Poněvadž se pravděpodobně na Ministerstvu práce a sociálních věcí připravuje nový zákon o sociálních službách, tak bychom moc rádi byli součástí diskuse, protože v tuto chvíli nejsme na všech platformách, které se chystají na MPSV, v těch diskusních fórech. Uvedu příklad. Pouze po opravdu jakoby nátlaku máme svou zástupkyni, která se zabývá důchodovou reformou, jinak například ministr práce a sociálních věcí pan Marian Jurečka nás nebyl schopen pozvat ani na Fórum rodinné politiky, což je letitá dvoudenní konference, kterou organizuje MPSV. Ano, nikdo z opozice tam není, přitom vždycky v historii to bylo napříč politickým spektrem. Hlavně že v hlavním panelu o neformální péči o neformálních pečujících vystupuje paní Danuše Nerudová, kterou pravděpodobně tato vláda tlačí horem dolem na všechny různé platformy, aby se tu vyjadřovala k pěstování něčeho až po neformální pečující, kterým dle mého názoru vůbec nerozumí, ale nikdo z opozice, z výboru pro sociální politiku, pozván do žádného z těchto dvaceti panelů nebyl. Takže já žádám, aby byl zařazen tady tento bod, protože nikde jinde diskutovat nemůžeme o sociálních službách, jenom tady. A ten průšvih ve financování béčkových nadregionálních sociálních služeb jsme slyšeli zhruba půl dne právě tady na půdě Sněmovny, kde nebyl přítomen ani pan ministr ani žádný politický náměstek, pouze tam prostě přikázali chudáku panu vrchnímu řediteli Kocandovi, aby přišel, a ten to od těch sociálních služeb slízl všechno z první řady. Takže chtěl bych zařadit tady tento první bod.

Ten druhý, ten je mnohem bych řekl závažnější. My máme neustále rostoucí samozřejmě náklady na život. V tuto chvíli u handicapovaných jsme se dozvěděli, že jim nebude kompenzován právě tady tento řekl bych inflační tlak na jejich peněženky ani zvýšením příspěvku na péči. Bohužel, od 1. 1. 2024 je v rámci konsolidačního balíčku čeká zdražení úplně všeho. I v rámci Evropské unie máme jednu z nejvyšších nejnižších sazeb DPH. To všechno se odrazí v peněženkách hlavně těch, kteří mají kartičku ZPP/P, nemluvě o tom, že mám v rámci konsolidačního balíčku pozměňovací návrh se svými ctěnými kolegy z výboru pro sociální politiku ohledně toho, aby to zastropování benefitu pro partnera a partnerku bylo odpuštěno těm, kteří mají doma někoho s kartičkou ZTP/P a starají se buď o postižené dítě, nebo partnera, nebo ten sám je postižený. Proč jsme to udělali? Z toho prostého důvodu, že tato vláda jenom deklaruje, že bude zvyšovat příspěvek na péči, který je úplně prostě fatálním příjmem pro všechny, kteří se starají o handicapované. Pokud to bude, tak to bude nejdříve od poloviny příštího roku. Vůbec ještě nevíme o kolik, ale v tuto chvíli víme, jak se jim zdražil život z hlediska inflace, konsolidačního balíčku a samozřejmě také úhradové vyhlášky, která byla před půl rokem navýšena o 20 korun na hodinu. To znamená, že všichni handicapovaní si mohou dovolit o něco méně péče na hodinu měsíčně, než mohli. Takže já prostě apeluji skutečně, abychom zařadili tady tento bod a abychom se domluvili na tom, že ještě do konce tohoto roku navýšíme příspěvek na péči.

V této souvislosti se svými kolegy chystám novelu tohoto zákona - úplně jednoduše, že navýšíme prostě ty částky o nějakých pár procent. Bude to ve sněmovním eKLEPu do konce září nebo do konce prvního týdne v říjnu a prosíme, abychom to klidně, když se na tom domluvíme napříč politickým spektrem, mohli klidně odhlasovat v devadesátce, protože ti lidé jsou skutečně zoufalí, a ta zoufalost bude narůstat právě poté, když jim zdražíme ještě život skrze konsolidační balíček. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP