(18.50 hodin)

 

Poslanec Jan Volný: Krásné odpoledne nebo večer, kolegové, kolegyně. To, co tady řekli mí kolegové a kolegyně ke kauze Dozimetr, bych podepsal, a nechtěl jsem k tomu vystupovat, protože to říkali velice odborně, nicméně mě k tomu přiměl trošičku projev pana kolegy Nachera a včerejší Reportéři. Proto bych chtěl načíst bod Konkrétní a věrohodné pojmenování politické zodpovědnosti aktérů kauzy Dozimetr. (Předsedající: Konkrétní a...?) Věrohodné pojmenování politické zodpovědnosti aktérů kauzy Dozimetr.

Co mě k tomu vede? Já jsem si vzpomněl při projevu pana kolegy Nachera na jednu krásnou anekdotu - kraťounká, nebudu vás zdržovat - z dob předrevolučních, kdy po tragédii jaderné elektrárny na Ukrajině soudili stavební materiál. Pozvali cihlu. Cihlo, tys to byla! Ne, já jsem červená, vždyť já jsem držela dobře. To je pravda. Tak, písku, tys to byl, tys to zavinil! A písek říká: Já? Vždyť já jsem byl třikrát kádrovanej, já jsem to přece nemohl bejt! Tak komise říkala: Ano, to je pravda. Tak cement. Cemente, tys to byl! A cement se na ně podívá a říká: Pánové, vždyť já jsem u toho vůbec nebyl! (Pobavení.) Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: A poslední se ještě přihlásila z místa paní poslankyně Válková.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji, pane místopředsedo. Milé kolegyně, milí kolegové, celý průběh dnešního odpoledne mě utvrzuje v tom, že je namístě zvážit zařazení, je to opakovaná moje žádost na vás, ale tentokrát dvojnásobně podložená tím, co tady probíhalo - návrh ústavního zákona o celostátním referendu. Myslím si, že všichni víme, že část minimálně, nebudu říkat teď jaká, ale podstatná část české veřejnosti není spokojena s řešeními, která se jim předkládají v oblasti ekonomické, sociální, nebudu všechny vyjmenovávat, ale rozhodně i v oblasti bezpečnostní je zde mnoho pochybností, do jaké míry je tedy naše obranná schopnost například garantována tím, když budeme nakupovat předražené zbraně v situaci, kdy nevíme, jak se budou dál v oblasti třeba válečné, válečného konfliktu Ukrajina-Rusko věci vyvíjet. I proto si myslím, že bychom měli slyšet hlas naší veřejnosti, že bychom se ho neměli bát. Zdůrazňuji, že právě poslední konflikty i v oblasti bezpečnostní, a nemluvím o kauze Dozimetru, protože na to se přímo konkrétně v rámci celostátního referenda není možné ptát, nicméně lze se zeptat jistě, a když si přečtete návrh ústavního zákona, na některé otázky, které by nám mohly minimálně nabídnout odpověď na to, jak zareagovat jako zákonodárci tak, aby ti, kteří nás volili, byli ve své většině spokojeni. Možná, troufnu si říci, by se divili i ti, kteří byli zvoleni a tvoří nyní vládnoucí koalici.

Proto navrhuji jako bod nově zařadit projednání návrhu na vydání ústavního zákona o celostátním referendu, který vám byl doručen již 6. dubna 2023, o kterém jsem informovala i v rámci schváleného programu stálou komisi pro Ústavu České republiky 12. dubna 2023, a myslím si, že bylo dost času se s ním seznámit, a pokud nikoliv, tak ta situace, kde jsem se nezdráhala tady i jmenovat některá velmi citlivá témata, kterými je v současné době Česká republika konfrontována, nazrála natolik, že opravdu je namístě přinejmenším se zamyslet nad tím, kdy ten návrh ústavního zákona na pořad programu naší schůze zařadit. A já navrhuji, aby tento návrh byl zařazen na příští - ne na příští, na páteční - jednání po projednání všech zařazených bodů do třetího čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Paní poslankyně, musím vás zastavit ještě. Za prvé, tento návrh ústavního zákona je součástí programu, takže jde o to, ho jenom zařadit? Vy ho zařazujete na pátek, nicméně pátek nejednáme.

 

Poslankyně Helena Válková: Aha! Takže aspoň teď všichni víme, že stoprocentně v pátek nejednáme. Děkuji, pane místopředsedo. V tom případě na začátek příští - ne, jako první - navrhuji zařadit na první jednací den příští sněmovní schůze.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: To ale není možné v tuto chvíli udělat. To musíte vyčkat na schůzi, až bude svolána.

 

Poslankyně Helena Válková: To není možné vlastně, aha, děkuji. V tom případě mně nezbývá, než až po všech bodech zítřejších... a to také nejde. Takže v tom případě na dnešek jako na závěr všech bodů...

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, na dnešek jako poslední bod.

 

Poslankyně Helena Válková: Nechtěla jsem vzhledem k tomu, že jsme si odsouhlasili jednání i po 24. hodině - tak ano, jako poslední bod.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ne, dnes po pevně zařazených bodech.

 

Poslankyně Helena Válková: Dnes po pevně zařazených bodech.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, že jsme to spolu dotáhli.

 

Poslankyně Helena Válková: Je to návrh ústavního zákona. Děkuji vám, pane místopředsedo, za pomoc.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ještě tady je z rána přihláška k přednostnímu právu ze strany pana předsedy Okamury, tak se zeptám, jestli tady pan předseda Okamura...? Ne, vzdává se. Tím jsme vyčerpali všechny přihlášky k programu schůze. Ptám se, zda se někdo k pořadu schůze hlásí z místa?

Není tomu tak, přistoupíme tedy hlasování o jednotlivých návrzích v pořadí, v jakém byly podány. Nejprve budeme hlasovat návrhy z grémia. Zagonguji. Zeptám se, jestli není námitek, abychom návrhy z grémia hlasovali najednou?

Ano, eviduji zájem vás odhlásit. Všechny vás odhlásím a poprosím, abyste se svými identifikačními kartami přihlásili znovu.

Nicméně můj dotaz trvá. Je někdo proti, abychom hlasovali návrhy grémia najednou, společně? Není tomu tak.

Počkáme, než se ustálí počet přihlášených. Počet přihlášených se pomalu ustálil.

 

Zopakuji, že v prvním hlasování budeme hlasovat návrhy z grémia, a to, budeme hlasovat tyto návrhy vcelku, poté přistoupíme k hlasování o jednotlivých dalších přednesených návrzích.

Čili já zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh z grémia? Ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Hlasování číslo 5, bylo přihlášeno 154 poslanců, pro hlasovalo 154, proti nebyl nikdo. Návrhy z grémia jsme schválili.

 

Nyní budeme hlasovat o dalších přednesených návrzích v pořadí tak, jak byly předneseny. Prvním bodem je Zrušení poplatků za TV a rozhlas pro důchodce, předkladatel Andrej Babiš.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 6, bylo přihlášeno 156 poslanců, pro bylo 73, proti 80. Návrh nebyl přijat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP