(19.30 hodin)
(pokračuje Vít Rakušan)

Já jsem chtěl ráno reagovat na pana předsedu hnutí ANO Babiše. Uznávám, byly tady permanentně - dlouho - přihlášky s přednostním právem. Já jsem svého předsedu poslaneckého klubu požádal, aby se pokusil vyjednat to, že bych mohl bezprostředně jako druhý, třetí reagovat na pana předsedu Babiše. To se mi úplně nepovedlo, nevyšli jste mně vstříc, což je samozřejmě vaše plné právo. Byl to jenom dotaz. Bohužel potom jsem tady zahlédl pana předsedu Babiše s velkou brašnou, jak říká panu Havlíčkovi: Na shledanou. Takže na něj už nemá úplně cenu v téhle chvíli reagovat.

Vy jste byl, pane předsedo, prostřednictvím pana předsedajícího, přihlášen s přednostním právem, to přednostní právo jste nevyužil. Tady jsem také na předsedu jiné strany čekal, že bych případně zareagoval, nestalo se tak.

Nyní jsme u projednávání konkrétního bodu, který už se otevřel. Vy jste avizovali, že pravděpodobně bude mnoho možností se k tomuto tématu jistě vyjádřit. Já jsem si dělal, pokud jsem zrovna nebyl na jednání K5, která probíhala tady v Poslanecké sněmovně, velmi pečlivé poznámky a budu samozřejmě reagovat rád, ale v téhle chvíli vám pouze mohu říci, že odpověď na ty otázky maximálně budu dávat panu předsedovi Michálkovi, nikoliv teď vám tady na plénu.

Já bych byl rád, kdybychom se vrátili k tomu projednávanému bodu. Znovu říkám, byl jsem připraven reagovat na pana kolegu Babiše, nebylo mi umožněno. Chápu, byli jste přihlášeni, chtěli jste rychle mluvit. Posléze už opustil své pracoviště. Vy jste nevyužil přednostního práva. Nyní bych se rád vrátil k projednávanému bodu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Kolegyně, kolegové, pouze uvedu jednu věc, než vám udělím slovo. V současné době jsme otevřeli bod, a přestože jsou přednostní práva, mělo by se mluvit k věci. To znamená, v současné době já osobně říkám, že je-li otevřen bod, mělo by se mluvit k věci. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: No, tak já bych uvedl na pravou míru, já jsem přihlášen byl, ale protože jsem předem avizoval, že od 16 do 17 hodin natáčím televizi Barrandov, tak mě zastoupil místopředseda Radim Fiala se stejným obsahem. Takže samozřejmě teď tady jsem, ale to není možné, pane ministře vnitra, abyste si to vyříkávali s panem předsedou Michálkem mezi čtyřma očima. Já znovu poukazuji na to, znovu zopakuji, že pan předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek řekl, že vaše volební kampaň, to znamená, na základě čeho vy jste dostali hlasy občanů, jste se zúčastnili voleb, byla placena z černých peněz, které jste ukradli Dopravním podniku a tak platili nelegální kampaň. Cituji pana Michálka. To není na vyříkání mezi vámi. Vy jste takto dělali kampaň vůči občanům České republiky a získali jste na základě toho hlasy ve volbách. Kdyby ti občané věděli, že - cituji znovu pana Michálka, já jsem si přehrál pečlivě to, co řekl, tak kdybyste si to... (Přehrává několik vět poslance Michálka ze záznamu. Levá část sálu tleská.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Pane poslanče, pro pořádek, v jednacím řádu máte mluvit vy sám, a ne pouštět záznamy. Pane poslanče!

 

Poslanec Tomio Okamura: Takže jenom, aby to bylo jasné, jestli to slyšíme všichni, co řekl pan předseda poslanců Michálek před několika dny v České televizi. Je to jasné, pane ministře vnitra Rakušane. Není to na to, vyříkávat si to s panem Michálkem. To je závažný kriminální čin nejtěžšího kalibru, jestli vy jste, STAN, financoval kampaň z černých peněz, které jste ukradli Dopravnímu podniku, což je kauza Dozimetr. Podle policie je to kauza organizovaného zločinu a z toho jste platili nelegální kampaň. Pane ministře, vyjádřete se na mikrofon, jak to bylo, před občany České republiky, protože to byla volební kampaň, vám říkám! Vysvětlete to teď, jestli máte čisté svědomí, tak se nepotřebujete připravovat a něco zjišťovat, a řekněte, jak to bylo! To byla volební kampaň vůči občanům České republiky. To byly volby! (Potlesk zleva.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní s přednostním právem pan předseda Michálek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já jsem to sledoval i na tiskové konferenci pana Okamury a musím říct, že ta jeho vyjádření byla opravdu velmi urážlivá, nekorektní a neodpovídala tomu, o čem jsem mluvil. Vy jste prostě pomotal páté přes deváté a vypouštěl jste úplné nehoráznosti. Já jsem se v srpnu tohoto roku dozvěděl z médií, tak jako asi všichni, kteří čtete Deník N a další média - vy se smějete, tak možná nečtete, pardon, možná nečtete, ale ti, kteří čtou (Předsedající: Oslovujte, prosím, prostřednictvím předsedajícího.), prostřednictvím pana předsedajícího, omlouvám se, tak ti, kteří čtou, si to přečetli a je to v rovině nějakého podezření, které vyšetřuje policie. To je všechno, co já k tomu můžu uvést, a týkalo se to pana Redla a pana Hlubučka.

A zase nevím, jestli sledujete realitu mediální, ale pan Hlubuček už je vyloučený ze STANu, takže tam proběhly nějaké kroky, takže držme to, prosím, v korektní rovině. My nevíme, kdo o tom věděl, my nevíme, s kým se o to dělil pan Redl, a tohleto je věc, která se musí nějakým způsobem vyřešit, a já věřím, že se dořeší. A ten záznam, který jste tady přehrával, byl samozřejmě zkrácený, nepřehrál jste ho tady celý, aby bylo slyšet, že jsem tam mluvil o tom, jakým způsobem se lidi kolem pana Redla snažili zneužít tu situaci tak, aby to byla jedna z věcí, které potom přispěly k tomu překroužkování. Takže to je to, o čem jsem mluvil, to, jakým způsobem jste to tady, a zejména na své tiskové konferenci, prezentoval, že z toho byla placená naše kampaň, naše společná kampaň, tak to určitě nebyla a určitě jsme o ničem takovém nevěděli. A naopak podstatou té výhrady je, že právě to nebyla společná kampaň a nebyla placena tak, jak jsme se později dozvěděli. Takže vy jste to úplně pomotal, prostřednictvím pana předsedajícího, tak si to, prosím vás, prostřednictvím pana předsedajícího, taky rozmotejte. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Tak já vám děkuji a nyní tedy budeme pokračovat. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Já už nebudu komentovat nic dalšího. Pan Okamura mě vyzývá k jedné větě, tak já tu jednu větu řeknu: Samozřejmě jsme nic neukradli. Děkuji. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní budeme pokračovat v tomto bodu. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání ústavně-právnímu výboru jako výboru garančnímu a dále byl tisk přikázán výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj a stálé komisi Poslanecké sněmovny pro Ústavu České republiky. Usnesení výborů byla doručena jako sněmovní tisky 378/1 a 2, usnesení stálé komise Poslanecké sněmovny pro Ústavu České republiky bylo doručeno jako sněmovní tisk 378/3. Prosím, aby se ujal slova zpravodaj ústavně-právního výboru, poslanec Radek Vondráček, informoval nás o projednání návrhu ve výboru a případné pozměňující návrhy odůvodnil. Prosím.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji, pane místopředsedo. Vážené, paní poslankyně, vážení páni poslanci, prosím vás o pozornost, protože je to novela ústavy, ačkoliv to pan ministr uvedl relativně stručně, protože se jedná o konsenzuální novelu ústavy, tak kolikrát se vám v životě podaří, že hlasujete o změně ústavy? Tak já vás poprosím o zvýšenou pozornost. Doufám, že nevybočím z role zpravodaje, když řeknu, že mě mrzí, že to projednáváme v 19.38, že by si to zasloužilo úplně jinou atmosféru. Mě mrzí, že jsme neřešili tu kauzu, o které teď mluvil pan ministr a místopředseda Okamura. Bylo nejlepší to nějak probrat a potom případně se k tomu vrátit. Nejlépe by bylo vyřadit všechny body této schůze a bavit se opravdu o tom, co tuhle republiku trápí. Ale vraťme se zpátky.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vraťme se zpátky, pane předsedo, ano, prosím, abyste odůvodnil usnesení výboru.

 

Poslanec Radek Vondráček: Vraťme se k tomu, že tady měníme Ústavu České republiky, a jedná se o věc, kterou řešíme dlouhodobě, řešila to už vláda předchozí, je to věc, která je věcná, která asi nevzbuzuje nějaké širší diskuse. Ze strany senátorů dlouhodobě zaznívala nespokojenost se systémem, podle kterého se volební obvody mění každé dva roky. Tyto změny se z velké části týkaly opakovaně stejných volebních obvodů, zejména v rámci Středočeského kraje, ale i dalších velkých měst, kde migrace obyvatel způsobuje, že dochází k takovým změnám počtu obyvatel, jež byly podle zákona o volbách do Parlamentu důvodem ke změně vymezení senátního obvodu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP