(22.30 hodin)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Máme zde dvě faktické, nejdříve paní poslankyně Maříková.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já určitě souhlasím s Markem Novákem, že to je legislativně paskvil, nicméně přece jenom bych tomu zákonu dala šanci, aby ve druhém čtení se to zlepšilo pozměňovacími návrhy, pan ministr mluvil i o komplexním pozměňovacím návrhu. A pokud by to nebylo podle našich představ, máme možnost to ve třetím čtení zamítnout. Ale myslím si, že dobré tomu dát šanci, protože všichni chceme, aby kratom a podobné látky nebyly dostupné dětem a mládeži, a tím, že to zavrhneme už nyní, tu lhůtu zase protáhneme. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan poslanec Farhan.

 

Poslanec Kamal Farhan: Já bych se jenom krátce vyjádřil. Jak jsem řekl, souhlasím s tím, že je třeba regulovat návykové látky, o tom tady není žádná diskuse. Ale tak, jak je ten zákon dneska předložen, tak si myslím, že tam je velký korupční potenciál, povede to k liberalizaci trhu a nejedná se - tady nesouhlasím se svým ctěným kolegou Davidem Kasalem - nejedná se jenom o kratom. Pokud si dobře vzpomínám, tak si myslím, že i vláda jednala o kratomu na návrh ministra zdravotnictví - a víme, jak to dopadlo. Jak to dopadlo? Tak tady někdo vystupte za vládu a řekněte, jak to dopadlo a jak jste se postavili ke kratomu, a to jsou věci, které nelze takto zužovat. A pokud tady odhlasujeme, že se to prodlouží o 20 dní, jedině dobře, pokud o 30 dní, ještě lépe, ale já si myslím, že za 90 dní už by se to dalo přepsat celé.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. S faktickou pan poslanec Novák.

 

Poslanec Marek Novák: Děkuji. Já to určitě stihnu rychleji, je to tak. My tady si můžeme prodlužovat jednání na výborech s tím, že nám to tady bude trvat půl roku, a přitom víme moc dobře, že ten problém tady je tři roky, na této půdě se o něm bavíme rok a půl a rok a půl vlastně čekáme na kvalitní návrh - a přišlo tohle. A znovu opakuji: my jsme přece schopni se domluvit na tom, že pokud bude kvalitní návrh, který budeme schopni projednat podle § 90, tak jsme vlastně schopni ten návrh Sněmovnou nechat projít ještě rychleji než tenhle s prodlužováním lhůt s přetahováním, co tam patří a co tam nepatří. Tak to rozhodně je. Vzpomeňte si na nikotinové sáčky. Když je předložil Novák, leželo to rok. Když to opsali Piráti s ODS, no, tak to šlo, domluvili jsme se, všichni jsme byli pro, a je vyřešeno. Tak pojďme se takhle domluvit, protože chceme vyřešit problém, ne se přetahovat.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Máme zde ještě faktickou paní místopředsedkyně Richterové a poté se s přednostním hlásí ještě pan ministr Válek.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Vážené kolegyně, kolegové, doba je pokročilá, ale stejně tak je, myslím, třeba říct jméno, které náleží k nikotinovým sáčkům, a to paní poslankyně Martiny Ochodnické. Takže díky.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. A pan ministr Válek.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Děkuji, pane předsedající. Já, vaším prostřednictvím, velmi rozumím tomu, co říká pan poslanec Novák, ani netuší, jak moc tomu rozumím. Nicméně tady garantuji, že ministerstvo opravdu předá předkladatelům komplexní pozměňovací návrh, který bude v duchu anebo je v duchu těchto připomínek. Opravdu je dobře nachystaný, předpokládám, že o něm bude muset být velmi intenzivní debata i o tom komplexním pozměňováku na zdravotním výboru, protože tady je řada míst, o kterých musíme diskutovat.

Já si nemyslím, že jakákoliv organizace nebo jakýkoliv úřad, jakékoliv ministerstvo je schopno bez opravdu pečlivé diskuse v Poslanecké sněmovně tu legislativu nachystat tak, aby byla akceptovatelná napříč politickým spektrem, jinak nemá smysl o ní hlasovat, pokud projde jenom těsnou většinou, pak je to nesmysl. Musí projít drtivou většinou a musí být na ní konsenzus.

Znovu upozorňuji, že současná legislativa nám dává jenom další řešení zařadit jakoukoliv takhle riskantní látku na seznam návykových látek, což WHO úplně nedoporučuje, byť to některé země udělaly, a není to řešení, a to řešení navíc většinou nefunguje. Z toho důvodu já podporuji to, co řekl, vaším prostřednictvím, vám poslanec Kasal, stahuji svůj návrh na 20 dnů, souhlasím se 30 dny a za Ministerstvo zdravotnictví tento návrh podporuji. A pokud nebudeme a nedospějeme k nějakému konsenzu na zdravotním výboru, tak tady na tento mikrofon říkám, že zase znovu na vládě předložím návrh na zařazení těchto látek na seznam.

Opravdu chci mít kvalitní legislativu, která zabrání prodeji dětem, která zabrání vyvážení, která zabrání prodeji v různých automatech nebo na internetu nebo kdoví jak, a kdy budou nějakým kontrolním orgánem, nějakou kontrolní seriózní autoritou, která na to má pouvoir, kontrolováni prodejci těchto látek. Samozřejmě že vždycky je možnost ty látky zařadit na seznam a já si myslím, že já či jakýkoliv další ministr nebo ministryně zdravotnictví, pokud budou mít jakoukoliv pochybnost anebo pokud WHO k tomu vyzve, tak toto okamžitě udělá. Já opravdu - buď mně věříte, nebo nevěříte, ale to, co říkám, opravdu myslím smrtelně vážně. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, a protože nevidím nikoho dalšího, tak tímto končím rozpravu.

Máte zájem o závěrečná slova? Není.

V tomto případě se pustíme do hlasování, nejdříve na vrácení předloženého návrhu navrhovateli k dopracování. Chviličku ještě počkáme, než nám dorazí kolegyně a kolegové.

Mezitím přečtu dvě omluvy. Paní poslankyně Mračková Vildumetzová od 21.57 z rodinných důvodů a paní poslankyně Ochodnická bere zpět svou omluvu po celý jednací den.

 

V tuto chvíli se můžeme tedy pustit do hlasování na vrácení předloženého návrhu navrhovateli k dopracování.

Zahajuji hlasování. Táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 43, přihlášeno bylo 136, pro bylo 41, proti 69. Výsledek je tedy: zamítnuto.

 

Nyní se budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání a rozhodneme o přikázání garančnímu výboru. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro zdravotnictví jakožto výboru garančnímu. Navrhuje ještě někdo přikázání jinému výboru jako garančnímu? Nevidím nikoho. Přistoupíme tedy k hlasování.

 

Kdo souhlasí s tím, aby byl tento návrh předložen výboru pro zdravotnictví jakožto garančnímu?

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Máme zde hlasování číslo 44, přihlášeno bylo 136, pro bylo 130, nikdo proti. Přijato.

 

Tímto tedy konstatuji, že byl návrh přikázán k projednání výboru pro zdravotnictví jakožto garančnímu výboru. Organizační výbor nenavrhl přikázat tento návrh dalšímu výboru. Má někdo návrh, přikázání nějakému dalšímu výboru? Nemá. V tom případě ještě musíme... Pardon, je zde....

 

Poslankyně Karla Maříková: Já bych navrhla, aby to projednal i ústavně-právní výbor, vzhledem k tomu, v jakém je to stavu legislativním. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP