(9.10 hodin)
(pokračuje Olga Richterová)

Nyní zde mám přihlášky s přednostním právem napsané tak... K hlasování? K hlasování. Pan poslanec Janda, prosím.

 

Poslanec Jakub Janda: Dámy a pánové, na sjetině mám proti, ale hlasoval jsem pro. Nezpochybňuji hlasování.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Takže to je pro záznam. Předtím než přistoupíme k jedinému bodu pořadu, kterým je takzvaný konsolidační balíček, tak mám zde řadu přihlášek s přednostním právem. Vnímám i přihlášku pana předsedy Babiše. (Hlásil se z pléna.) Nicméně v tom pořadí se nejprve táži pana předsedy Bendy, jestli stahuje svoji... Pan předseda Benda stahuje patrně? Tak. A potom - jenom konstatuji, aby bylo známo pořadí. Mám zde přihlášky pana předsedy Tomia Okamury, Radima Fialy a potom tedy pana předsedy Andreje Babiše.

Nyní můžeme přistoupit k těmto přihláškám s přednostním právem. Jako první pan předseda Okamura, posléze Radim Fiala a Andrej Babiš. Jsme před otevřením bodu a já poprosím pana předsedu o jeho vystoupení. Prosím, ujměte se slova.

 

Poslanec Tomio Okamura: Tak já bych poprosil o klid.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Kolegyně, kolegové, prosím, opusťte sál, kteří... (Pobavení v sále.) kteří chcete hovořit. Ano. Kdo chce hovořit, prosím v předsálí. (Poslanec Tomio Okamura vstupuje do řeči: To by bylo ideální, potom bychom mohli hned hlasovat. A máme to.) Sál se zklidňuje, pane předsedo, již budete mít důstojné prostředí pro svůj projev.

 

Poslanec Tomio Okamura: Předpokládám, že ta vaše výzva platila hlavně pro koalici, což by skutečně bylo ideální. Potom bychom si to tady odmítli, ten konsolidační balíček. Ale... Vážené dámy a pánové, já vás ještě jednou poprosím o klid.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Ještě jednou - kdo prosím chce hovořit, opusťte sál. Děkuji. Myslím, že nyní je atmosféra významně ztišena. Prosím.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, Fialova vláda chce během následujících dvou let zvýšit lidem daně o 100 miliard korun. Hnutí SPD s tím zásadně nesouhlasí. To není žádný konsolidační balíček, to je obludná změť nesmyslných změn v daních a odvodech, které v celku zvyšují ve všech rovinách náklady na život lidem a firmám a současně jim reálně snižují příjmy. Takzvaný v uvozovkách konsolidační balíček není nic jiného než soubor návrhů přinášejících nejrozsáhlejší zvýšení daní a pojistných odvodů v historii samostatné České republiky.

Poslanci hnutí SPD podali více než 30 vlastních pozměňovacích návrhů, jejichž cílem je zabránit masivnímu zvýšení všech přímých i nepřímých daní a ochránit příjmy českých občanů, existenci a prosperitu českých firem i příjmy samospráv obcí a krajů, které zajišťují klíčové veřejné služby. Fialova vláda ničí systém veřejných financí i životní úroveň občanů, kteří oprávněně demonstrují. Konsolidace financí, příjmů a výdajů v jakékoliv firmě nebo v rodině probíhá úplně jinak, alespoň tam, kde to myslí vážně a zachovali si selský rozum. Dám příklad z byznysu. Pokud to někdo myslí vážně, v prvé řadě musí analyzovat výdaje a škrtat zbytné výdaje. Tedy ty skutečně zbytné. Tam, kde to nepoškodí běh firmy. Cílem ovšem není účetní závěrka, tedy snížit... Může jenom poprosit o klid ještě jednou? (Předsedající: Ano. - Sál se zklidňuje.)

Cílem ovšem není účetní závěrka, tedy snížit za každou cenu například dluh nebo mechanicky seškrtat výdaje bez ohledu na to, zda škrtám třeba v něčem, co mi může přinést peníze v budoucnu, naopak u konsolidace je to snížit dluh. Ale dluh sám o sobě není zdravý nebo nezdravý, vždy záleží na tom, za co půjčené peníze utrácím. Dám aktuální konkrétní příklad. Česká pošta právě prodává nemovitosti, prodává i lukrativní nemovitosti v Praze. Ty koupí soukromé firmy a budou na nich vydělávat, dokonce někde budou prostory zpětně za drahé peníze České poště pronajímat. Je nesporné, že investoři na nákupu nemovitostí České pošty vydělají. Pošta bude mít jednorázové příjmy a pak už jen vyšší náklady. Je to tak pitomé, až to bolí.

Zkusme si hypoteticky představit, co by v situaci České pošty udělal třeba Baťa. Nemovitosti by určitě neprodal, ale zhodnotil by je, ať už tím, že by je pronajal, nebo v nich provozoval nějakou výdělečnou činnost. Většina z vás zná Baťu jako obuvníka. Ano, šil boty, ale když přišla krize a válka, tak měl volbu: buď redukovat firmu, propouštět, anebo něco vymyslet. Jeho dělníci měli hlad, a tak Baťa začala chovat prasata, chtěli bydlet, stavěl jim domy, chtěli se učit, stavěl jim školky a školy a skončilo to tím, že se pustil i do výroby letadel. Zjistil, že když dělníkům postaví a pronajme domy, tak jeho dělníci budou bydlet levněji, budou mu věrní a vděční a on na tom ještě vydělá. Dopracoval se k velké míře firemní soběstačnosti. A to je přesný opak toho, co tato Fialova vláda diletantů, tedy nekompetentních laiků, v krizi dělá.

Vláda nám tu říká, že na té falešné konsolidaci se musíme podílet všichni. Občané kvůli vládě platí. A tvrdě. Reálné mzdy klesají dokonce nejvíce v celé Evropské unii a média píšou o největším propadu životní úrovně v historii moderní České republiky. Jak je to možné? Kam se poděly ty vyšší obraty? Analytik České národní banky Martin Kábrt přinesl vysvětlení. Cituji: Odpověď nabízí nedávno zveřejněné sektorové národní účty. Jeden klín mezi HDP a životní úroveň obyvatelstva zasazují nerezidenti, kteří si ve výnosech z investic v roce 2022 ukrojili významnou část růstu české ekonomiky. Další část vysvětlení spočívá v meziročně vyšším podílu zisků na HDP a naopak nižším podílu mezd. Konec citátu. Přeloženo do češtiny: Nerezidenti jsou zahraniční firmy - a buďme spravedliví. Viděli jsme, že na vyšším HDP si ukrojila i Fialova vláda, například na dividendách ČEZ. Jeho vysoké zisky přitom uměle vytvořila tím, že Fialova vláda nijak neřešila a neomezila vražedný růst cen energií, který sice vládě a dalším akcionářům energetických firem přinesl stovky milionů, ale ožebračil desetitisíce živnostníků a statisíce domácností, protože ty rekordní zisky jsou z peněz, o které logicky někdo musel přijít. Takže ano, čeští občané platí či doplácejí na svůj stát vedený špatnou vládou jak mourovatí, asi nejvíc v Evropě. A jak se na nějaké konsolidaci podílí vláda? V této Sněmovně zazněly desítky příkladů, kdy vláda vytváří trafiky a utrácí politické trafiky pro své spolustraníky. A utrácí horem dolem, posílá miliardy americkým zbrojařům a také ukrajinským oligarchům.

Navíc si poslanci vládní pětikoalice letos sami sobě zvýšili platy. Poslanci SPD samozřejmě hlasovali proti. To znamená, poslanci vládní koalice si sami sobě zvýšili platy, ale občany, kteří jim ty platy platí z daní občanů, tak ty sdíráte z kůže. Samozřejmě úplně neuvěřitelné jsou ty další zprávy, kdy jste rozdali vašim politickým náměstkům jako odměny 15 milionů korun. A za co? Za to, že jste uvrhli - ministři Fialovy vlády spolu s vašimi politickými náměstky - uvrhli Českou republiku na nejhorší příčku v Evropské unii?***




Přihlásit/registrovat se do ISP