(12.30 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Teď si představte, tahle vláda, která likviduje všechny tady, a kvůli ceně elektřiny. Takže ano, lidi se báli, že nebudou mít vůbec na zaplacení elektřiny. Takže šetří. A v momentě, když oni ušetří a mají přeplatek ze záloh, tak mají příjem a ten příjem jde do toho kritéria na příspěvek na bydlení a mají zase smůlu. Takže oni ušetří, za to jsou penalizováni, nadace jim dá peníze jednorázově, aby jim pomohla na začátek, za to jsou penalizováni a nikdo neví, jak se vypočítá ten příspěvek na bydlení. Nikdo neví. A toto pan ministr inzeruje. Normálně, to je neuvěřitelné. Provokace. Normálně provokace. Za toto utrácí peníze v momentě, kdy tato vláda všechny chce zdanit. Všechny. Všechny. Tahle vláda devastuje naši zemi. Devastuje. Takže bylo by dobré, kdybychom se dozvěděli, jak se to vůbec vypočítá. Jak se to vypočítá.

Takže pan ministr Rakušan, hlava Dozimetru, ano, a můžou stokrát říkat, co chtějí. Tady paní redaktorka říkala, že to vysílá. Tak ať to vysílají komplexně, ať ukážou celé financování STANu, ať ukážou celou historii, jak to vznikalo, jak se oni chovají, jak rozdělují dotace ve středních Čechách, co se tam děje vůbec, jo? Tak to je na takový thriller sedmkrát po hodině. Sedmkrát po hodině. A ta neuvěřitelná drzost místo toho, aby zkrátka ta média to hrála, no, tak tady přijde provokatérka z České televize a mluví o nějaké politické zodpovědnosti. To je neuvěřitelné.

Takže vnitro rozjede velkou vládní plakátovou kampaň. Takže získala, obě zakázky získala společnost Omnimedia, s. r. o. V životě jsem neslyšel o tom, jo. A ona, představte si, taková náhodička, že tahle společnost zajišťuje také mediální prostor pro informační kampaň MPSV v penzijní novele. Takže jaká to bude kampaň? Že možná dostaneme důchody? Nebo že nás okradli? A že vlastně celá strategie této vlády je jaká? Jak nastoupili, vzali slevy na jízdné? A teď samozřejmě budou navyšovat i DPH na léky, a že na zdravotnictví kašlou a že důchodci jsou vlastně nepřítel. Ne, oni jsou hospodářská škoda - říkal pan ministr Stanjura. Hospodářská škoda jsou. Naši důchodci, kteří vybudovali tuto zemi.

Takže Omnimedia, s. r. o. Mě by strašně zajímalo, co BISka píše premiérovi. To by mě strašně zajímalo, co tam píše. Mně když psali, že někdo krade, tak jsem to okamžitě postoupil ministrovi, aby to okamžitě řešil, ano? Nejlépe odchod, ne? A já nevím, co BISka píše panu premiérovi. Že by nepsali nic? Vždyť podle zahraničního tisku my jsme druhá nejhorší země v klientelismu. Tady se nepokrytě dělají kšefty! Nepokrytě! Dopravní podnik, 2 miliardy, sem, tam, neuvěřitelné. Stále něco soutěží. Stále. Místo toho, aby to někdo zarazil a řekl konec, ne, teď šetříme, tak stále něco se připravuje.

Líně, ne? Žádná gigafactory tady nikdy nebude, když pan premiér si osvojil to, že to lithium, jako že to je jeho projekt, ano. To lithium chtěl někdo ukrást. Já myslím, že ten pán, který tady vytuneloval OKD a chtěl na to dělat IPO. Tehdy dělali také IPO, že jsou někdy nějaké zásoby. No a možná si někdo ty akcie koupí. A my jsme to zachránili a dali pod ČEZ. Pan premiér teď tam byl, mluví o tom, to je úplně skvělé. A ČEZ, který to investuje - otázka je, proč neudělali tu gigafactory v Prunéřově? Proč to cpou do Plzně? Proč chtějí zničit tu dráhu? Proč ta paní Černochová už neřekla - to je dráha certifikovaná na to, já to chci, dejte mi pokoj. V Plzni i tak nejsou lidi. Tady nejsou lidi a nebudou. Nebudou, ano?

Takže pan premiér má ty vize, jako kdyby přiletěl z Marsu teď, jako kdyby nebyl ministr 2012 a 2013 ve vládě, no. Takže co je absolutně neuvěřitelné, je, jak oni komunikují. No, já bych to nedokázal. Jákdyž jsem mluvil o rekonstrukci D1... (Hlasy z pléna: Třináct.) tak jsem uznal, že první dva úseky byly připravovány za ministra dopravy Stanjury, ano? No, pan premiér byl teď otvírat obchvat kolem Loun, jo? A tady říká, že se mu to podařilo, po 24 letech. Ano. My jsme nastupovali do vlády... pan premiér asi zapomněl, jak byla ta vláda s Topolánkem, jak tam byl Řebíček, který si údajně koupil ten post ministerský údajně za nějaké peníze, a chudák Bendl, který se na to těšil, se nestal ministrem. A byl majitelem Viamontu! Když stály dálnice 500 milionů! A za nás stály 250 milionů! A pan premiér bude stříhat ty pásky. Koukám na Kubíčka. No, tak 2025, před volbami, pan premiér si střihne pásku - otevření dálnice na rakouskou hranici, kde kvůli ODS a tomu komunálnímu politikovi se to prodražilo o miliardu. Žádný tunel tam neměl být! Mohlo to jít po povrchu. On tam měl pozemky. To jsou oni! To jsou oni.

Takže pan premiér - kdyby aspoň mlčel, ale on nás stále provokuje, jo? Takže tady on tweetuje: Doháníme tím dluh, který vznikl nečinností a nerozhodností předcházejících vlád. Chápete to? On mluví o té vládě ODS? Nebo mluví o vládě Topolánka? O kom mluví? Jaká nerozhodnost! Kolik postavili, rozestavěli dálnic? Osm set metrů? Kolik?

Víte o tom, že dálnice se připravuje deset let? Protože máme tady ty zelené fanatiky a tady zase Děti země někde vylezly na D11 nebo kde, kolik let blokovaly obchvat Přerova? Kolik let blokují obchvat Břeclavi? A Znojma? A všude! A místo toho, abychom se všichni spojili a zametli s nimi, protože my potřebujeme mít moderní dopravní infrastrukturu. Ale to je jejich dílo. Měli to udělat. Doháníme tím dluh, který vznikl nečinností a nerozhodností předcházejících vlád, jo? A příští rok zprovozníme 114 kilometrů nových dálnic. Ano. Naše dílo, pane premiére! My!

A proč o tom mluvím? Ti úředníci, který jsou vyděšení k smrti, jo, že by někde... jsou úplně konsternováni z toho, že my, když jsme otvírali například úsek karlovarské dálnice, tak jsme je pozvali, i hejtmana, i opozici, tam byli, normálně. Nás oni nejenom že nezvou, nejenom nezvou, ale zakazují to. Zakazují to. A Karel Havlíček jako místopředseda Sněmovny, tak si dovolil někam jít na nějaké otevření něčeho. No a pan ministr Kupka neměl čas. Tak tam byl sám. No, tak pan Kupka se strašně rozčílil, jak je to možné. Tak potom Karel šel na nějaké otevření v Brně. Zakázali mu vystoupit. Normálně brutálně mu zakázali vystoupit. Nemohl nic, ani popel. Paní Kovářová... (Otáčí se.) ta tu není, ale když mně roku 2013 řekla, že tedy by bylo dobré peníze na ty školy - a za ní neudělali vůbec nic - no tak vždycky, když jsme otvírali, ne? Drahelčice, mateřská školka, no, tak tam přišla a byla tam, aspoň se propagovala, že byla u toho, i když nic neudělala.

Oni nás nejenom že nezvou, lžou. Jak může říct Černochová v neděli na NATO, a s panem premiérem, že my jsme pro armádu nic neudělali? Jak je to možné? V roce 2009 by rozpočet obrany 56 miliard. A když byla krize, no tak Topolánek a Kalousek vyškrtali to. Takže jak jsme začínali? 42 miliard a dotáhli jsme to na 90. Proč to říkají? Proč nás stále napadají? Oni žijí z naší práce! Oni se chlubí naši prací. Chlubí.

Včera jsem byl v Pardubicích, jo? Za ministra Ťoka jsme schválili největší projekt, který už se realizuje - Pardubice, nádraží, historická budova - a je tam ta lávka, vážení Pardubičáci, lávka, o které mluvili desítky let, která propojuje jednu část města k druhé. A v květnu, v květnu tam přijde pan premiér a bude to stříhat s Kupkou. Budou říkat - my jsme to udělali. Neuvěřitelné. Neuvěřitelné. Samozřejmě že nás nepozvou. Proč by nás pozvali? Takže já bych rád věděl, co oni udělali sami. Nějaký nový projekt. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP