(13.00 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Takže ten balíček je o ničem, nic to nepřinese, budete stále mluvit o deficitu a inflaci. Nic jiného vás nezajímá! Jsme stále jedna z málo zadlužených zemí. Nikdo to neřeší v Evropě. Vy se vůbec nezajímáte o lidi. Vás nezajímá, jaký mají život? Vy jenom tady budete papouškovat stále deficit a inflaci. No. No tak já jsem zvědav na tu inflaci, když teda budou explodovat ty pohonné hmoty, jaký vy na to máte vliv. Tak já nevím, co bude teď říkat pan premiér, jestli tedy se zasadí o tu inflaci a zase nám to sníží. Já myslím, že ty lidi, který jsou z branže a to vidí, tak musí být úplně konsternováni. Úplně konsternováni.

Byla za námi Hospodářská komora, pan Zajíček, jo, myslím si, že bývalý politik ODS, který vlastně nám řekl, jestli bychom byli ochotní jít do té komise pana premiéra. No samozřejmě že jsme byli schopni. Tak za naší vlády menšinové tak tam bylo plno lidí za opozici. My jsme se chovali slušně, když byly interpelace, někdo mě interpeloval, a kolikrát jsem reagoval, jo, to je dobrý nápad, když přece neumíme všechno a jsme to spolu řešili i uznali vlastně, že je to správně. Nedělali jsme z toho politiku. No, ale zkrátka, takže nás pozvali, no ale pan premiér je proti. Pan premiér totiž všude zakazuje všechno. On zakazuje ODS vůbec jako s námi nic. Však dobře, tak já jen říkám... Takže ale proč potom říká v těch médiích, že chce s námi komunikovat? Nemluví s námi, stále nás uráží, stále si přisvojuje naši práci, jo, a vůbec to nechápu, proč takhle to dělá a jestli je vůbec o tom přesvědčený. Protože já nevím, to už je tak evidentní a ti úředníci jsou úplně vyděšení. Říkají - no, to tady jsme neměli za 25 let, že by místopředseda Sněmovny Karel Havlíček šel na otvírání, já nevím, začátek nějaké investice, a zakázali mu tam mluvit. No zakázali mu mluvit. To je neuvěřitelné. A potom se divíte, že mluvím o nové totalitě? Divíte se? Tak se nedivte. Tak to je.

Takže žádné zdanění nepotřebujeme. Žádné zdanění skutečně nepotřebujeme, aby fakt, když navyšujete dokonce i, nevím, tu kojenecku vodu a zvyšujete daně všem. A slibovali jste že ne.

Já myslím, že na těch sítích ty lidi už tolik videí, co jsem viděl, jo, samozřejmě, na mě bylo plno videí ohledně toho, jak mluvím a nevím co všechno. Jasně. Ale to porovnání těch vyjádření pana premiéra s tou současností z roku například dva čtrnáct, jak mluvil o Evropské unii, a teď se z něho stal eurohujer a má tam toho zbytečného ministra, který teď znovu bere nějakou novou kolegyni od 15. 9. Už má 19 lidí ten člověk. Úplně zbytečně. Na Úřadě vlády pod panem premiérem je to původní EU oddělení a teď je tam ten zbytečnej ministr. Já nevím, co dělá ten člověk? Je zbytečnej a utrácí. Utrácí. Ale pan premiér říká ne, vy musíte všichni šetřit, a oni nešetří. Oni hlavně stále lžou.

On pan premiér říká, že dotace. Jo? Že vezmou dotace. No fajn, ale však žádné dotace nejsou. Ne, Margit? Nejsou žádné dotace. Všechno vzali. Ještě ta drzost, že říká, že oni pomohli potravinářům. A kam pomohli? S čím? Nejdražší elektřinou? S čím pomohli? S ničím nepomohli.

Takže je to úplné peklo pro lidi z branže, když slyší, co vlastně členové vlády vlastně nám tady vykládají. A to všechno proto, aby zkrátka se vlastně to překrylo, jak jsem říkal, tady mám Deník, Redlovu skupinu zajímal i Kupka. Sešel se s Nemrahem, vypovídal o tom policii. No tak já jsem zvědav. Když bylo Čapí hnízdo, teď samozřejmě se to vrací, tak média vždycky zveřejnila nějaký úkon policie nebo státního zastupitelství. Vždycky jsme se to dozvěděli z médií. Teď nevíme nic. Nevíme nic, jak to je a jak to bude.

No, takže aby toho nebylo málo, a já jsem prosil paní ministryni, aby zkrátka ten Řehka mluvil někde v tom bunkru. Ať už nemluví na nás. Tady je titulek Musíme se chystat na válku s Ruskem, říká náčelník generálního štábu Karel Řehka. Toho jsme vybrali za šéfa NÚKIBu. Paní Černochová byla v komisi. Ano? Fajn člověk, já nevím, jestli mu přeskočilo. F-35 za 400 miliard? Fakt? A proč tam máte ty gripeny pronajaté dvacet sedm? A můžete to prodloužit do dvacet devět.

Já jsem ráno našel jako poslanec tady nějaký prospekt, který pojednává o těch gripenech. Takže v čase, když tato vláda říká důchodcům, dostanete 360 korun měsíčně příští rok, a zároveň říká, že dá 400 miliard na letadla, která nikdo nepotřebuje. Vždyť NATO je obranný pakt. Ne? Asi souhlasíme. Nebo to jsou ta letadla, která poletí na Moskvu a budou svrchu řídit bévépéčka? My fakt tady - pan Řehka říká, titulek, to je šílené: Musíme se chystat na válku s Ruskem, říká náčelník generálního štábu. Jo? On je přesvědčen, že musíme udělat všechno pro to, aby válka na našem území nebyla. Takže já nevím, tak buď se chystáme na válku, anebo - zajímá pana Řehku osud našich občanů? Ví pan Řehka, co je to Iron Dome v Izraeli? Kde tam posílají stále rakety? Ví to vůbec? Vždyť ti Ukrajinci mají skvělý systém protiraketový. Jo? Takže Rusáci pošlou rakety a Ukrajinci je sestřelí. My nemáme takový systém? Proč ho nemáme? Proč ho nemáme, když teda někdo straší s tou válkou? Já nechci tu válku.

Ze mě udělali úplného pitomce v rámci předvolební debaty, ne, pan Řezníček, provládní, který tam zastupoval toho času pana prezidenta. Tak proč? Co my tady máme? Proč neplníme závazky NATO na tu nějakou brigádu? Jaká je to brigáda? Jaká? (Nápověda ze sálu.) Těžká. Těžká brigáda. To je náš závazek NATO. NATO nám neříká, že máme mít třicetpětky. My máme gripeny. No a teďka vyšel článek, že Slováci říkají, no tak my nemáme peníze na gripeny, my máme ty F-16, na to čekají. Ne? A my máme peníze? Vždyť nám vláda stále říká, že nemá peníze! Tak není možné jako mít peníze jenom pro armádu. A nikdo mi nemůže vyčítat. Já jsem pro armádu osobně se angažoval a navštívil jsem všechny ty posádky a byl jsem, nevím kde jsme to byli, v Táboře, co tam měli ty UAZy techničák 1. ledna 1980! A všechny ty staré mašiny.

Co tam dělal symbol korupce, když tam byl náměstek za KDU-ČSL? Nic nedělali! Jenom kšefty! Ne? Kasárna tady vedle Obecního domu. Místo toho, abychom dostali miliardu, tak jsme dali miliardu. Líně někomu pronajal, nikdo neví komu, za korunu nebo co. Samé kšefty!

A já říkám ano, armáda je důležitá. A armáda nám strašně pomohla v rámci covidu. Díky bohu za to, protože to Ministerstvo zdravotnictví to nedávalo. Kdyby nebylo našich vojáků a kdyby nebylo generála Šnejdárka a generála Procházky, tak oni byli zásadní element toho, že jsme ten covid zvládli a že jsme ochránili naše lidi a domovy seniorů a tak dále. Takže já armádu mám rád. Já mám rád armádu. Ale proč tady není nějaká debata, jestli - vždyť původně armáda řekla, že dva roky se budeme bavit, jestli ty... jaká letadla potřebujeme a jaká nepotřebujeme. Tak když to letadlo přijde v roce 2035, tak možná už bude další generace. Já tomu nerozumím.

Tady Kubíček, náš expert, ano, tady sedí, pan poslanec, tak nám k tomu udělali analýzu. Proč k tomu není veřejná debata? Jo? Aby se k tomu vyjádřili všichni. F-35 za 400 miliard. A já se ptám, jaký je cash flow? Kdy a jak půjdou peníze dopředu? Jak to zatíží rozpočet, ano, a proč právě tohle potřebujeme, když nemáme tu protiraketovou obranu. Já nevím, tak válka na Ukrajině jsou co? Drony, tanky, helikoptéry, jo. Nejsem expert, ale nevím, jestli ta letadla tam hrají nějakou zásadní roli. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP