(9.20 hodin)
(pokračuje Karel Havlíček)

Já teď tedy tady nechci, protože není k tomu dnes fórum, rozebírat F pětatřicítky, ale jestliže mám nabídku jednu od Američanů, tak je férové, abych se zaobíral nabídkou druhou od Švédů, mimo jiné proto, že náš nikdo nenutí do F pětatřicítek, a mimo jiné proto, že to musíte vědět, že F pětatřicítky nejsou jenom o tom pořízení těch letadel, ale je to o té infrastruktuře, je to o těch provozních nákladech, je to o tom, že budete muset dobudovávat, nebo my budeme muset dobudovávat vše, co je s tím spojeno, a všechny další vlády. A že ta vlastní investice je přibližně třetinová vůči tomu, dokonce ještě méně, než kolik bude stát ta infrastruktura, tu infrastrukturu tady máme vybudovanou od těch Švédů. Já netvrdím, že se teď musíte definitivně rozhodnout pro Švédy. My jsme navrhli, nechť se o tom dva roky diskutuje, mimo jiné proto, že si to prostě v danou chvíli nemůžeme dovolit takhle podepsat. Za prvé tady nemáme dvě konkurenční nabídky, což je velká škoda, to snad každý chápe, a za další, protože zde hrozí, že se zde podepíše kontrakt za stovky miliard korun, znovu říkám, v rámci celého životního cyklu, ať jsem objektivní, a v rámci všech provozních nákladů - a vy se na to budete dívat jako ministr financí? Notabene když máme alternativu, a zjevně ne špatnou alternativu.

Takže ale co se potvrzuje, pane premiére a pane ministře? Potvrzuje se to, co říkám od počátku. Buď budete brutálně šetřit, a to je váš původní plán, ale pozor, pak nemůžete tak investovat, pak nemůžete tak podporovat vzdělávání nebo třeba výzkum, anebo budete myslet víc na budoucnost, což je i naše řešení, ale pak nemůžete zvládnout jednoduše těch 94, respektive těch 148 miliard. To prostě nejde! Vy nemůžete současně přidávat plyn a současně brzdit. A pokud to chcete nahrazovat úvěry, to znamená, budete se tvářit, že brzdíte, a tady současně přidáváte ten plyn, tak pak nám lžete. To pak nejde o žádnou konsolidaci přece! Pak je to jenom účetní trik, který děláte na té dopravě, kdy tedy vy mu srazíte ten rozpočet z národních zdrojů, případně z těch evropských, ale donutíte pana ministra Kupku, aby si ty peníze půjčoval, protože mu nic jiného popravdě řečeno nezbývá. A jenom se bavme, jestli si půjčí 20, nebo 30 miliard korun. To se vám zdá normální?

Anebo ještě jedna věc. Nebo vy to můžete zvládnout, těch 94, respektive 148 miliard korun, ale potom tedy v žádném případě neplatí to, co jste říkal na té tiskové konferenci, že 30 % půjde přes zvyšování daní a 70 % přes úspory, což už se mimo jiné teď potvrzuje, že tak nebude. Jinými slovy, že to doženete na vyšších daních. Ale potom tedy popíráte sami sebe a popíráte nejenom to, co jste dávali v rámci svého programového prohlášení, ale i to, co jste říkali celý rok 2022, ale i to, co jste říkali ještě v průběhu roku 2023.

Takže ještě jednou, abychom teď ukončili tuhletu první část, kterou jsem chtěl otevřít. Už na rozpočtu 2024 je patrné, že jste se dostali do konsolidační smyčky, o tom není žádná, ze které není, pane ministře, úniku. Protože buď přiznáte, že váš plán nezvládnete, anebo zavedete něco jiného, než jste slibovali. Jiná varianta není. A popravdě řečeno, pane ministře Stanjuro, já vám nezávidím vaši situaci, nemáte vůbec jednoduchou pozici. Máte totiž dvě možnosti: buď půjdete cestou A, já jí říkám cestou à la Miroslav Kalousek, a všechno to zdrbete dolů, podle toho také potom tak dopadnete, což vy si velmi dobře uvědomujete, anebo připustíte určitý rozvoj, znova přes ty investice, přes to vzdělávání, přes ten výzkum a tak dále, pak ale nezvládnete ty cíle, které vy jste si řekl, ale potom potvrdíte, že naše politika byla správná. Potom potvrdíte, že jdete naší cestou. Nic mezi tím není.

A když se podíváme teď trošku konkrétněji na jednotlivé pozměňovací návrhy, já tady nebudu probírat teď jeden za druhým, prostě vy víte, že v rámci výboru jste nám je všechny shodili až na jeden, což byl víceméně spíš technický, ale to v tom nesehrává už tu roli. Víte, co je zajímavé? Já jsem si projel všechny ty pozměňovací návrhy, ale popravdě řečeno to nebyly naše pozměňovací návrhy. Když se podíváte do detailů, to byly vaše. Přečtěte si prosím vaše programové prohlášení ještě jednou. Sjeďte si znovu to, co jste říkali v roce 2023, už letos, a když se na to podíváte, tak tam zjistíte, že naše pozměňováky jedou jakým směrem? Osoby samostatně výdělečně činné - ano, nezvyšovat jim sociální odvody, vždyť na tom jste postavili, přátelé a kolegové z ODS, vaši politiku posledních 20 let! Já si to pamatuji, ještě když jsem byl šéfem asociace, když jsme spolu jednali, vždycky jste tvrdili: není možné zvyšovat výdaje osobám samostatně výdělečně činným, odvody! A racionálně jste to podkládali tím, že oni sami si rozhodnou, jaký budou mít ten důchod, či ne. A socialisté říkali: ne, vy jim to musíte zvednout, protože když jim to nezvednete, tak oni budou mít horší důchody. To byl socialistický argument. ČSSD to tvrdila, nebo komunisté to tvrdili. Vy jste tvrdili - nikdy! No tak teď jste jim to zvýšili úplně nekompromisně - 20 000 korun v průměru za rok. Ještě v dubnu pan ministr Stanjura tvrdil, že neví o tom, že by se toto mělo zvyšovat. Ještě v dubnu tohoto roku to tvrdil! Ačkoliv tedy pár týdnů předtím už pan ministr Jurečka tvrdil něco jiného. Vy jste se jako odéeska nechali totálně převálcovat. Co jste si prosadili jako odéeska z vašich plánů a z vašich vizí, z vašich ambicí do toho konsolidačně daňového balíčku? Takže my jsme tam dali ty oesvéčé. Ale to jsme tam nedávali jenom to, co říkáme my. Já to říkám celý svůj profesní život a nikdy jsem nezměnil svůj názor. Také jsme ty živnostníky nenechali padnout v době pandemické. Podpořili jsme je tak, že - já nevím - skoro 600 000 z nich dostalo aspoň tu elementární podporu. Ano, tehdy nám vyčítali, že to je málo, vy jste nám také vyčítali, že to je málo, pak jste nám zase vyčítali, že jsme jim dávali moc. Ale to je jedno, to je politika, to mě trápí méně. Pro mě podstatné je, že jsme jim pomohli. Vy děláte toto.

Za další. Co jsme tam dali? Ať nezvyšujete daně podnikům. No to je zase přece z vašeho programového prohlášení, to je přece váš plán, vždyť to říkal ještě pan premiér Fiala. Pane premiére? Vzpomínáte si na náš rozhovor s Reyem Korantengem, bylo to buď v září, nebo v říjnu, to už si nevzpomínám, roku 2022. Nezvýšíme daně podnikům. Tečka. (Poznámka z pléna: Listopad.) Listopad, děkuji. Dokonce ještě později. Takže my jsme tam dali jenom to, co jste říkal vy, pane premiére. Nic víc, nic míň. Také toto jste shodili dolů. Rodinné firmy, 20 let jsem za ně bojoval, popravdě řečeno i s celou řadou z vás, co jsme se potkávali, ještě když jsem šéfoval podnikatelskému svazu, Asociaci malých a středních podniků. Rodinné firmy. Byla to naše srdeční záležitost, budovali jsme tady jejich pozici a myslím si, že jsme udělali relativně dost práce, protože rodinné firmy jsou vnímány jinak, a že jsme snad přesvědčili všechny, že to je základ zdravé ekonomiky, je úplně jedno, jestli je to malá rodinná firma, nebo velká rodinná firma. Tak co jste jim teď udělali? Pokud budou prodávat rodinnou firmu, prásk, budou mít za to skoro o čtvrtinu - nebo z té ceny zaplatí čtvrtinu na daních. To se vám zdá normální? Zdá se vám to motivační? Spočetli jste si, kolik na tom vyděláte? A spočetli jste si, kolik tím otrávíte rodinných firem? A zase, to byla vaše slova, myslím tím ty pozměňovací návrhy.

Daň z nemovitosti, no to už je neverending story. Vzpomínáte si, co jste ztropili v momentě, když jsme jenom uvažovali nad tím, že daň z nemovitosti by se zvýšila, ale my jsme ji nezvýšili. Dospěli jsme k závěru, že ne. Vzpomeňte si, přehrajte si to, pane ministře Stanjuro, co jste o tom tehdy říkal. Úplně přesně pravý opak jste udělal. Takže my jsme pozměňovací návrhy stavěli do značné míry podle vás. Takže vy jste si sami shodili vaše pozměňovací návrhy a de facto jste popřeli sami sebe před vašimi voliči, ale já mám ten pocit, že i sami před sebou. A teď tady vidím i vaše tváře, vidím, jak na to reagujete, a mám ten pocit, že nejste všichni bytostně přesvědčeni, že tento postup, který jste zvolil, je správný. A vidíte, že to neříkám vůbec ve zlém, jenom pouze konstatuji fakta.

A navíc, pane ministře financí, nezlobte se, já vás považuji za zkušeného legislativce, opravdu, neříkám to nějak ironicky. Něco jsme si tady spolu vytrpěli. Ale to, co jste dovolil jediné paní ministryni, která zde dneska je, paní ministryni Langšádlové, tedy přílepek k tomu balíčku, to je ta novela zákona paní ministryně o výzkumných veřejných institucích, to je fakt něco neuvěřitelného. To je zvěrstvo! To kdybychom my udělali, teď to beru legislativně, to kdybychom my udělali před pár lety, tak nás jako opoziční šéf klubu ODS, a popravdě řečeno po právu, skalpujete v přímém přenosu. Já to vůbec nechápu. Já pomíjím to, že my s tím nesouhlasíme, že tvrdíme, že to je socializace vědy, že zasahujete do něčeho, do čeho byste zasahovat neměli. Vy budete tvrdit opak. Ale to je otázkou toho, že to předložíte jako samostatný návrh, projde to připomínkovým řízením, sjedete to se všemi zainteresovanými institucemi, pak to bude tady, pak to bude na výborech, budeme se o to hádat, vy nás pravděpodobně převálcujete. Ale že to učiníte takto, že do daňového konsolidačního balíčku dáte tento přílepek a že jste nevzal náš pozměňovák, a velmi dobře víte, že to koresponduje i s tou vědeckou obcí, to je fakt znamení, že vám už je to úplně jedno! Rezignovali jste na elementární pravidla! ***




Přihlásit/registrovat se do ISP