(9.30 hodin)
(pokračuje Jakub Michálek)

Takže řešili jsme situaci, že prodej i velké firmy, třeba za 2 miliardy korun, dlouhodobě je osvobozen od daní z příjmů, pokud jsou splněny podmínky časového testu. A řešili jsme to do budoucna. Není to věc, která by se týkala podnikatelů, kteří už vybudovali svoji firmu, protože nechceme dělat retroaktivní zákony. Ale pokud si někdo pořídí třeba start-up a bude úspěšný a podaří se mu tu firmu výhodně prodat, tak bude podle nové úpravy z toho zhodnocení, které nabude za doby účinnosti nového zákona, respektive tohoto ustanovení, které nabývá účinnosti 1. 1. 2025, tak ten zisk, který přesáhne 40 milionů korun, už bude standardně danit daní z příjmu.

Neříkám, že to jsou nějaké velké desítky miliard, ten zákon bude samozřejmě nabíhat postupně, tak jak lidé budou po roce 2025 úspěšní v budování svých firem, ale přinese to stovky milionů, možná jednotky miliard korun ročně nových daňových příjmů, které zase pomohou přispět do toho daňového mixu a které pomohou vytvořit daňové prostředí, aby bylo férové, aby to nebylo tak jako doteď, že prostě největší daňové zatížení nesou zaměstnanci, těm se to strhne, protože nemůžou z toho systému utéct, tak musí zaplatit daně, dva odvody plus další odvody na straně zaměstnavatele, ale aby i ti, kteří mají příjmy v podstatě z renty nebo z korporátních zisků, aby platili férové, stejné daně z příjmu. A toto se v tomto návrhu konsolidačního balíčku podařilo prosadit.

Takže když to shrnu, tak ukázali jsme, že dovedeme dělat úspory ve státním rozpočtu a že dokážeme napravit to snížení příjmů daní takovým způsobem, aby dávalo mnohem větší smysl, abychom nemuseli zvyšovat zpátky zdanění zaměstnanců o 4 procentní body. A to já považuji za velký úspěch této koalice, který se nám podařilo do zákona prosadit. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já také děkuji. A nyní s faktickými jsou přihlášeny dvě paní poslankyně. Já nejprve načtu omluvy, které došly: pan poslanec David Šimek od 10.30 do 11.30 hodin se omlouvá z pracovních důvodů a pan ministr Vlastimil Válek do 9.30 hodin taktéž z pracovních důvodů.

A nyní faktická poznámka paní poslankyně Bereniky Peštové a připraví se paní poslankyně Jana Hanzlíková. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já se omlouvám, že tedy... ty dvě minuty to jsou. Prostřednictvím paní předsedající, pane Michálku, ten váš projev byl opravdu přínosný. I kameramani to nevydrželi, takže odešli.

V každém případě jsem se dozvěděla, že snižování sazby z 10 na 12 % je vlastně snížení, to není zvýšení DPH. Dále jsem se dozvěděla, jak jste skvělí v té dani z nemovitostí, když tady byla velká diskuse o dani z nemovitosti, že ve své podstatě, že daň z nemovitosti neměla být nazývána daní z nemovitosti, neboť tu daň už jsme si tolikrát zaplatili a mělo by se to jmenovat třeba jinak, třeba daň pro obec nebo daň z přepychu nebo úplně jinak. Dále jsme se dozvěděli, že vlastně daň z nemovitosti budeme platit kvůli Žižkovu. No to je úplně úžasný! Tak vám děkuju tedy. Ty ostatní v celé republice jenom proto, že vy máte v Žižkově cizince, tak my si zaplatíme dvojnásobnou daň. To je skvělý! Pak že tady vlastně máme daňový ráj. To je úžasný! Takže nevím, proč všechny ty firmy daní venku tedy a ne tady u nás, když je tady takový daňový ráj. Jako já těch poznámek mám tady strašně moc, ale protože náš předseda chce mluvit, tak já si počkám a budu reagovat až po něm. Děkuji. (Potlesk z levé části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Paní poslankyně Jana Hanzlíková chce taktéž zareagovat na průběh debaty. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Jana Hanzlíková: Já děkuji za slovo, paní předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych také ráda zareagovala na projev pana poslance Michálka, vaším prostřednictvím, a musím říct, že hnedka po ránu se dozvědět, že konsolidační balíček je opravdu vesměs pozitivní, je opravdu úžasné. Já bych jenom připomněla, že všichni nesdílí váš názor, pane poslanče, protože je celá řada renomovaných ekonomů a dalších odborníků, kteří se děsí dopadů toho balíčku. A jenom chci připomenout, že jsem se na to již několikrát ptala, ale nikdy jsem nedostala ani odpověď a vůbec jsem nedostala nic... černé na bílém, žádné sociální dopady zpracované zřejmě ani nemáte.

Dalo by se reagovat na spoustu věcí, ale mě tedy nejvíc nadzvedla vaše poznámka ohledně slevy na manželku. A chtěla bych jenom říct, že zřejmě ti odborníci, o kterých jste mluvil, tak byli asi ekonomové, anebo to byli odborníci, kteří svoji odbornost mají velmi daleko od sociální politiky, protože jinak by něco takového nemohli říct. Nevím, jestli jste někdy viděl, jak neskutečně náročná je péče o třeba desetileté dítě, které má kombinované postižení. Ty maminky se starají 24 hodin denně sedm dní. Je to neskutečně náročná věc. A říct, že si zaslouží slevu na manželku pouze maminky dětí do tří let, je opravdu nehorázné! Děkuji. (Potlesk z levé části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a dále se hlásí s faktickou pan předseda Jakub Michálek. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji, paní místopředsedkyně. K dani z nemovitosti: Daň z nemovitosti byla jedna z daní, která dlouhodobě nerostla, a je to daň, ze které je financováno fungování obce. To znamená to, aby se tam sekala tráva. To, aby se uklízelo. To, aby se opravovaly místní komunikace. To jsou všechno peníze, které starostové potřebují pro to, aby mohli udržovat fungování obce a městské části a na co se jim zvyšují náklady. A pokud nebudou mít příjmy, tak budou muset omezovat rozsah činností a fungování obce. Takže zatímco v celé ekonomice za dobu, kdy nebyla zvyšována daň z příjmu, tak se o mnoho, mnoho desítek procent zvýšily průměrné příjmy, a lidé mají tudíž vyšší disponibilní příjmy, což je dobře, tak za celou tu dobu se mnoho a mnoho let nezvyšovala daň z nemovitosti. Zůstávala stejná. Já nevím, mně přijde, že předchozí politická reprezentace se toho asi hodně bála, takže se udržoval stav, že zaměstnanci, normální pracující lidé, museli platit vysoké zdanění práce. Bylo to o ta 4 % vyšší. Takže to z mého pohledu nedávalo vůbec žádný smysl a nejde... Já jsem říkal příklad, který osobně znám, ale těch případů negativních dopadů tohohle, abych to řekl, neodvážného rozhodování politiků z historie je mnohem více.

A podívejme se na to, jak to dělají vyspělé západní státy, jak to dělá Německo, Dánsko, Rakousko, jakou oni mají daň z nemovitosti. A jestli my chceme být spíše východní stát, nebo jestli chceme být, mít ten daňový mix jako vyspělé západní státy, to je všechno. Tak pojďme se bavit o těch datech z OECD a nebuďme (Upozornění na čas.) tu na osobní útoky.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A nyní je přihlášený pan předseda Andrej Babiš. Prosím, ujměte se slova.

 

Poslanec Andrej Babiš: Děkuji za slovo. Vážení spoluobčané, hlavně dneska vám budu vykládat o nové totalitě a o propagandě. Já bych poprosil nového ředitele České televize, aby stáhl ty aktivisty, kteří tady stojí před vstupem do Sněmovny a zase vykládají nesmysly a lžou.

Takže já vím, že kolegové jsou na mě naštvaní, protože chtějí reagovat na pana Michálka. Pan Michálek nám tady vykládal věci, o kterých vůbec nic neví, něco tady četl. (Potlesk z levé části sálu.) Pan Michálek, přece je expert na udávání! Vždyť říkal, že půjde do toho spisu Dozimetr, tak proč nám to tady neřekne? Kdy půjdete do spisu Dozimetr? Pan Michálek nám vykládal o tom, jak STAN se financuje nezákonně na základě nějakých divných sponzorů z Kypru?! Ne, pan prezident to ignoruje, pan premiér ignoruje služby, nevím, co tam jsou, píšou...

Takže prosím vás, já chápu, že jste naštvaní všichni, ale já potřebuju tady něco teď říct. A jsou i důležité věci! Stovky občanů, českých, občanů České republiky, čekají v Izraeli na pomoc! A nová propaganda, o tom vám tady budu vykládat. O tom! Protože to, co se tady děje je neuvěřitelné.***




Přihlásit/registrovat se do ISP