(Schůze pokračovala v 9.00 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji další jednací den 77. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás vítám.

Aby byla zaznamenána naše účast, nejprve vás všechny odhlásím a poprosím vás, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami a případně mi oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty.

Sděluji, že o omluvení své neúčasti na dnešním jednání požádali tito poslanci a poslankyně: Adámková Věra celý jednací den - rodinné důvody, Bašta Jaroslav celý jednací den - zdravotní důvody, Bendl Petr celý jednací den - pracovní důvody, Nováková Nina od 15 hodin - pracovní důvody, Quittová Petra celý jednací den - pracovní důvody, Šimek David celý jednací den - pracovní důvody.

Z členů vlády se omlouvají: Baxa Martin od 13 bez udání důvodu, Bek Mikuláš celý jednací den - pracovní důvody, Blažek Pavel do 10 hodin - pracovní důvody, Dvořák Martin celý jednací den - pracovní důvody, Hladík Petr celý jednací den - pracovní důvody, Lipavský Jan celý jednací den - pracovní důvody, Šalomoun Michal celý jednací den - pracovní důvody a Válek Vlastimil do 10 hodin - pracovní důvody.

Ještě tu mám jednu omluvu. Pan poslanec Volný se omlouvá po celý jednací den ze zdravotních důvodů. Mám zde ještě jedno sdělení. Paní poslankyně Quittová ruší svoji omluvu.

Připomínám, že pět minut po skončení nebo přerušení této schůze bude pokračovat přerušená 78. schůze Poslanecké sněmovny.

Nyní tu mám dvě přihlášky s přednostním právem před otevřením přerušeného bodu. Nejprve pan předseda Marek Benda. Toho tady nevidím. Dalším přihlášeným je pan předseda Andrej Babiš. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Andrej Babiš: Takže dobré ráno, vážení spoluobčané, dámy a pánové. Pokud mluvím o vládní propagandě -

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Omlouvám se, pane předsedo, že vás přerušuji. Kolegyně, kolegové, prosím o klid. Své rozhovory přesuňte prosím do předsálí. Znovu opakuji, prosím o klid! Děkuji. Pokračujte, prosím.

 

Poslanec Andrej Babiš: Takže dobré ráno, vážení spoluobčané, poprosil bych o vaši pozornost, dámy a pánové. Pokud mluvím o propagandě a novototalitních médiích této vlády, tak bych vám chtěl říct, kdo mě ráno tady čekal před Sněmovnou. Zástupce České televize, která teď dělá reportáž o evakuaci občanů Izraele. A já vám povyprávím, jak tahle propaganda lže, a já jsem chtěl poprosit pana ředitele Součka, aby instruoval toho pana redaktora, že se má představit. Já ani nevím, jak se jmenuje. Má fousy. A aby ho poslal do mateřské školky a naučil ho, že nemá skákat do řeči. Já už jsem přece jenom starší. No a ráno mě čekal tenhle zástupce České televize - já vám, vážení spoluobčané, znovu říkám, nedívejte se na Českou televizi, jenom lžou, manipulují, kromě té redakce, která tady sedí, pan Vašek, to je slušnej člověk. Polibek smrti (smích a potlesk z levé strany sálu), ale musel jsem to říct. No a představte si, tenhle nevychovaný redaktor, který se neumí ani představit, takovej fousatej, mě začal zkoušet z toho, jak vlastně se na mě občané obrátili. Tak jsem musel z tašky vyndat ty papíry a jsem mu ukazoval. Monika Hamplová mi napsala: Dobrý den, pane Babiši, chtěla bych vás poprosil o pomoc, zda by bylo možné, jak to již udělaly jiné země, poslat pro naše občany uvězněné v Izraeli repatriační let. Strach a beznaděj, kterou musí každý den zažívat, si nikdo z nás nedovede představit. A takových lidí bylo x.

Mě strašně baví tenhle titulek dneska ráno: Zakladatel ODS Václav Klaus, chudák, ten musí být z toho úplně na nervy, ale on není na nervy, ukazuje billboard pana premiéra, tady to je - Restart Česka, děláme, co je potřeba. Vážení spoluobčané, slyšíte? Děláme, co je potřeba.

Pan ministr financí, vylobbovaný Blažkem a Nejedlým, a Zeman ho nechtěl a měl pravdu, protože je totálně neschopnej, neudělal pro ty lidi vůbec nic. A všechno je to od začátku vylhané.

Tak si to pojďme říct popořádku, jak to bylo teda, protože my žijeme v době propagandy. Propaganda, provládní propaganda. Seznam Zprávy, Blesk, který ještě v úterý říkal, tam bylo interview s tou basketbalistkou, která říká, že vláda na nás se.e, jo, aby paní Kovářová nemusela dělat ten seznam těch vulgárních slov. To bylo v Blesku. Jo? Ano, vláda na ně kašlala. Co se stalo? V sobotu Hamás brutálně začal vraždit občany Izraele. A v neděli naposled odletělo letadlo Smartwings z Tel Avivu a mělo 190 lidí na palubě. (V sále je velmi rušno.)

Problém je, že tyhle ministři, a tady přišel pan ministr Výborný a to musím poděkovat, že zkrátil svoji cestu, aby dal k dispozici to letadlo, ale pan Lipavský neudělal pro naše lidi vůbec nic. Já bych se vůbec neangažoval, kdyby mi lidi nepsali. Takže jaká je genéza toho, jaká je genéza toho vývoje?

V pondělí začínají naši občané volat, žádají o pomoc - ***




Přihlásit/registrovat se do ISP