(14.10 hodin)
(pokračuje Jan Jakob)

My dnes máme v plánu projednat sedm bodů tak, jak bylo před chvílí řečeno, a tyto body bychom rádi dnes opravdu stihli projednat. Já pevně věřím, že i vzhledem k tomu, že na nich byla shoda i na grémiu, tak se tak skutečně stane, ale z preventivních důvodů si dovolím dát procedurální návrh, abychom jednali a hlasovali po 19., 21., i 24. hodině, a to do doby, než projednáme těchto sedm tisků. Pevně věřím, že to nebude potřeba, když na tom byla shoda, ale uvidíme, jaký bude průběh začátku dnešní schůze. Děkuju.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Protože se jednalo o procedurální návrh, tak jsem přivolala kolegyně a kolegy z předsálí a rovnou o tomto návrhu budeme hlasovat.

 

Připomenu, že zazněl návrh na jednání i hlasování, a to po 19., 21., i 24. hodině.

Zahajuji tedy hlasování o tomto procedurálním návrhu. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 2, je přihlášeno 162 poslankyň a poslanců, pro 82, proti 48. Návrh byl přijat.

 

Takže budeme dnes případně jednat po 19., 21., i 24. hodině.

Nyní tedy vystoupí s přednostním právem pan předseda Andrej Babiš, následuje paní předsedkyně Schillerová. (V sále je hluk.) Kolegyně a kolegové, prosím, abyste přesunuli své rozhovory do předsálí. Ještě chvíli posečkáme, než se sníží hladina hluku. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Andrej Babiš: Takže dobrý den, vážení spoluobčané, dámy a pánové. Minulý týden se odehrálo strašně moc událostí a samozřejmě na prvním místě je obrovská tragédie v Izraeli, ale já jsem rád, že my jsme jako opozice našli spolu s koalicí stejnou pozici. To je dobrá zpráva. Špatná zpráva je, že jak se to stalo v případě Ukrajiny, a kde naše vláda také byla jedna z prvních, která symbolicky podpořila Ukrajinu, tak tady zase někdo, konkrétně - a teď vlastně nevím kdo, protože strategie pana premiéra je taková, že on nic neřeší, on všechno deleguje na ministry a jednoho takového ministra vylobboval ministr spravedlnosti Blažek - ten tady není, škoda že tady není - a ten ministr je ministr zahraničních věcí, skutečně nekompetentní člověk, který neumí reagovat. Chodí po světě, dělá ostudu, nějaké projevy stále, ale když se má postarat o naše občany, tak si rozmýšlí něco. Včera večer ve 20.34 mi začali psát lidi na Instagram: "Dobrý večer, pane Babiši, chtěla bych vás poprosit o pomoc, zda by bylo možné, tak jak to již udělaly jiné země, jiné země, poslat pro naše občany uvězněné v Izraeli repatriační let." Ano. (Z lavice reaguje ministryně Černochová.) Pozdě, paní ministryně, pozdě. Poláci přistáli v pondělí, 140 lidí, Maďaři přistáli také, 240 lidí, Bulharsko, a pan ministr se vyjádřil, že něco analyzuje. Jeho velvyslankyně posílala naše občany, kteří nevěděli, co mají dělat - a dneska je to i v Blesku (Ukazuje.), já vám to přečtu tady, až na ten vulgarismus: "Zoufalství v Izraeli zažívá bývalá kapitánka české basketbalové reprezentace Renáta Březinová. Za novým angažmá do klubu Elitzur Ramla přišla teprve před dvěma týdny a nyní by se z města ležícího jen nějakých 55 kilometrů od okraje Pásma Gazy, zhruba hodina autem, kam co nevidět má vpadnout izraelská armáda, zoufale snaží dostat pryč. Jenže nemá jak. "Nemáte někdo soukromé letadlo, co by mě dostalo z Tel Avivu, prosím? Když naše vláda na nás se..e, protože všechny lety ruší nebo jsou plný. Chci domů," napsala Březinová.

Jako premiér, který řídil evakuaci v Afghánistánu, si pamatuji tu bezpečnostní radu, i naši vojáci říkali: Pane premiére, my nemáme slot, my máme slot v Baku a my potřebujeme do Kábulu. Tak jsem jasně řekl: Teď vyletíte a po cestě bude ten slot, a také že byl. Pamatujete na covid, jak jsme repatriovali stovky našich lidí z celého světa? A paní velvyslankyně vlastně řekla těmto lidem, že létají běžné linky. Ale jaké létají? El Al létá, paní ministryně. Víte proč? Protože El Al má speciální letadla, speciální letadla, co Smartwings nemá, a v neděli byl poslední let Smartwingsu. A tam bouchla raketa, kilometr od letiště. Smartwings vyletěl, ano, a bezúspěšně se stále ptal Ministerstva zahraničních věcí, co mají vlastně dělat, ale oni ho ignorovali.

Víte, kdo je to ten Smartwings? To je Vig a Šimáně, ti byli Babišovi na svatbě, proto jste tady řvali, abychom jim nedali ani korunu za covid, pamatujete? Oni zachránili naše lidi teď. Vláda, tedy pan ministr se na to vykašlal, protože je totálně neschopný, totálně. A premiér, ten na to kašle, ten neřeší nic vůbec, jo? (Potlesk poslanců hnutí ANO.) Takže prosím vás, zítra ráno přiletí Smartwings do Eilatu, tam bude i ta reprezentantka a poletí do Prahy. Takže vy dobře víte, že máte ty airbusy armádní, ne? Také jsme poskytli, když pan Zelenskyj byl na návštěvě, tak s ním létal, tak proč neposlal Lipavský letadlo pro naše lidi, když ostatní to udělali? Všechno špatně, a to jen potvrzuje to, že zkrátka na těchto postech ti lidé na to nemají, nemají na to lidi. A to vlastně po premiérovi ministr zahraničních věcí vůči zahraničí je ten nejdůležitější post. Já vůbec nechápu, a vlastně to je vina Blažka - vždyť Piráti hlasovali, proč tam ještě je? Vždyť Piráti hlasovali, Blažek tam nemá být, ten Blažek, který vylobboval tohoto neschopného ministra na ten post. A teď nebudu řešit, co Fiala slíbil Zemanovi a proč tam je, to on napíše v memoárech. Takže to je první věc.

Takže já bych rád navrhl bod Neschopnost ministra zahraničních věcí postarat se o naše občany v Izraeli.

A co tam dělala ta velvyslankyně? Ona říká lidem: Choďte na letiště, a proč se nepostarala? Proč to neorganizovala? A ta basketbalistka, ona si sama řeší převoz z Tel Avivu do Eilatu, sama. Na co tam jsou? Nechápu.

Druhé téma je to velvyslanectví, a já jsem rád tedy, že tady pan premiér má stejný názor, i z hlediska agrese samozřejmě Hamásu máme stejný názor. A mě samozřejmě vždycky fascinuje, když ta provládní média, novototalitní média, vždycky zapomenou dělat monitoring. Já jsem jako premiér navštívil Izrael třikrát, třikrát jsem tam byl, a mimochodem naposledy, když jsem tam byl, tady je článek - Echo, a ti mě nemají rádi, ta jedna novinářka ta je ze mě úplně nemocná, o té ještě budu mluvit dneska v rámci veta - tak tady je titulek: Česko de facto otevřelo v Jeruzalémě ambasádu, píše Jerusalem Post, 11. března 2021, ano? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP