(16.10 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Vládní konsolidační balíček, který tady budeme projednávat ve středu a v pátek tento týden - on to není konsolidační balíček, jak víme, je to takový ten okrádací balíček - samozřejmě SPD odmítá jeho schválení v navrhované podobě, ale hlavně to, co chci říct, je, že pouze povede ještě k dalšímu zhoršení situace. Vládou navrhované plošné zvýšení téměř všech typů daní a pojistných odvodů totiž ještě více sníží příjmy domácností i reálnou kupní sílu všech občanů. To povede společně s druhou nejvyšší inflací v Evropě k dalšímu pokračování propadu maloobchodních tržeb, a tedy k prohloubení poklesu celkového ekonomického výkonu.

Hnutí SPD má vlastní návrhy, jak tyto trendy obrátit, jak restartovat výkon české ekonomiky a jak nastavit podmínky pro růst příjmů českých občanů bez toho, abychom zvyšovali zadlužení státu a podněcovali růst inflace. My už jsme ty návrhy tady opakovaně představili. Fialova vláda nedělá nic, naopak situaci zhoršuje. Mimo jiné je určitou cestou například snížení nepřímých daní, například DPH u potravin či spotřební daně, což zásadně samozřejmě zlevní zboží a služby.

V této souvislosti bych se rád teď zaměřil trošku konkrétněji, co tady zase Fialova vláda za těch čtrnáct dní předvedla za úplné hrůzy, protože vy opravdu to zhoršujete úplně všude, kde to jde, a to bude první návrh mého mimořádného bodu po bodech, na kterých jsme se shodli v rámci grémia - tam, kde byla shoda i s SPD. Státní rozpočet Fialovy vlády na rok 2024 může totiž reálně ohrozit fungování českého školství, takže navrhuji mimořádný bod s názvem České školství je ohroženo rozpočtovými škrty Fialovy vlády.

Návrh státního rozpočtu na rok 2024 vlády Petra Fialy z ODS, jak jsem říkal, může reálně ohrozit rozvoj a fungování českého školství a vzdělávací soustavy. Rezort školství dostane meziročně přidáno pouze o 1,5 %, přičemž meziroční růst inflace je několikanásobně vyšší. Navíc roste počet žáků a studentů docházejících do našich škol i v důsledku přijetí desítek tisíc dětí z Ukrajiny. Nepedagogickým pracovníkům, což jsou tedy například školníci, kuchařky, uklízečky a tak podobně ve školství, jejichž již tak velmi nízké příjmy nevzrostou několikátý rok po sobě, a tisíce těchto pracovních míst se mají i rušit. To povede k dalšímu odchodu velkého množství těchto lidí do jiných oborů, což ohrozí fungování mnoha škol.

Průměrná mzda v nepedagogických profesích ve školství činila v loňském roce 26 512 korun, což je neudržitelné. Školství nesmí být z hlediska budoucnosti a rozvoje naší společnosti i konkurenceschopnosti v České republice v mezinárodním měřítku podfinancováno. To předpokládá i důstojné motivační příjmy učitelů, ale zapomíná se, musím říct, v prvé řadě se zapomíná již několik let na ty nepedagogické pracovníky, a o těch teď především mluvím, i když mluvím samozřejmě i o školství jako celku. A právě nepedagogičtí pracovníci, kteří v našich školách pracují, tam jsou ty platy opravdu mimořádně nízké, takže spíše už tam zůstávají lidé, kteří tu práci mají samozřejmě rádi, ale musí taky z toho nějak vyžít.

Dalším tématem, které jsem chtěl probrat, a to je můj druhý bod, který chci navrhnout, to je, že premiér Petr Fiala z ODS a Fialova vláda prosazují urychlené přijetí Ukrajiny do Evropské unie. Ano, to je návrh vlády Petra Fialy. Fialova vládní pětikoalice ODS, TOP 09, KDU-ČSL, Pirátů a STAN prosazuje urychlené přijetí Ukrajiny do Evropské unie a prosazuje to, jak víme, i prezident Petr Pavel, to je kandidát právě podpořený Fialovou vládní pětikoalicí. Ale to je samozřejmě velký problém, protože pokud by Ukrajina vstoupila do Evropské unie, stala by se pouze rekordním příjemcem dotací, levná ukrajinská pracovní síla by zaplavila evropský pracovní trh a snížila mzdy, což by se obzvláště silně dotklo České republiky. Navíc by se Česká republika, jak už tady padlo, v důsledku přijetí Ukrajiny stala v rámci EU takzvaným čistým plátcem, takže pokud se hnutí SPD stane součástí příští vlády, budeme tvrdě prosazovat odmítavý postoj k přijetí Ukrajiny do Evropské unie. Hnutí SPD odmítá - nesdílíme tento nebezpečný názor Fialovy vlády, která prosazuje přijetí Ukrajiny do Evropské unie, a máme pro to, jak už jsem řekl, mnoho důvodů a argumentů. Jde také o to, že samozřejmě Ukrajina naprosto nesplňuje drtivou většinu přístupových podmínek pro budoucí členské státy EU, které jsou vyjádřeny v takzvaných kodaňských kritériích. Jedná se například o nedodržování práv národnostních menšin na Ukrajině, hlavně v případě ruské a maďarské národnostní menšiny, ze strany tamních státních a vládních orgánů, o neexistenci právního státu a nezávislé justice či o všudypřítomnou korupci. V neposlední řadě jde i o to, že do Evropské unie by neměl být přijat stát, na jehož území probíhá válka, jak kromě nás správně upozornil i maďarský premiér Viktor Orbán. Takže já chci prostě bod s názvem Fialova vláda prosazuje vstup Ukrajiny do Evropské unie. Samozřejmě, SPD to odmítá.

A já vás znovu vyzývám, abyste přestali posílat zbraně na Ukrajinu. Za tento názor jsem byl vloni tady šikanován, úplně odporným způsobem šikanován, od politiků Fialovy vládní pětikoalice. Já vám to opakuji znova a znova. Občané to nechtějí, většina občanů to nechce. Já jsem to říkal, neohnul jsem páteř, upozorňoval jsem na to. Skutečně neuvěřitelné vyjádření ministryně obrany Jany Černochové v televizi Prima, já jsem to dal na Facebook, samozřejmě už to má odhaduju tak 100 000 přehrání, možná i více, protože vy jste ještě arogantně, paní ministryně, udělala z většiny Slováků hlupáky, že prý špatně volili. Jako vy jste tedy fakt namistrovaná. Sousední stát, nejbližší náš národ, a vy nadpolovinu občanů Slovenska na základě výsledků voleb označíte za hlupáky. To je šílené. (Ministryně Černochová: Nelžete!) Mám to tady pustit? Ale tím pádem mi musí slíbit paní předsedající, protože mám mluvit podle jednacího řádu na mikrofon, když říkáte, že lžu... Mám to pustit nahlas? (Ministryně Černochová: Ano.) Jo? Ale je to tedy v rozporu s jednacím řádem. Tak já to klidně...

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Já bych poprosila, abychom zůstali u mluveného slova na mikrofon, prosím.

 

Poslanec Tomio Okamura: Já to tady mám. (Pouští video, ze kterého zní tlumeně hlas ministryně Černochové.) No, tak mám to jako? Tak já to zastavím, dobře, protože mě paní předsedající vyzývá. Ale mám to tady. Ano, vy jste označila jinými slovy, a je to jasné, bylo to jasné tisícům diskutujících pod mými příspěvky, všichni to pochopili, nesestřižený úsek vašeho vystoupení, vy jste normálně označila to, jak volili Slováci a většina Slováků, vy jste je označila v podstatě za hlupáky a poučovala jste je, že si neuvědomili prý - oni si neuvědomili, většina Slováků, jak volili - že volili špatně. Vy jste říkala neuvědomili. Tedy vy máte fakt odvahu urazit většinu sousední demokratické země Slováků. Ta arogance, to elitářství je šílené. Vy jste řekla... (Ministryně Černochová: Jste lhář!) Tak já jenom můžu odkázat znovu na své sociální sítě, je to tam. Už si to přehrálo... měl velký úspěch tento příspěvek, takže si to každý může přehrát. Nemá smysl dále reagovat. Vy už jste to řekla, takže to všichni vidí, a u mě si to můžou přehrát a udělat si obrázek sami. Je tam nesestřižený záznam toho vašeho... (Ministryně Černochová: Lžete!) Tak jestli se vám nelíbí, tak si příští dávejte pozor na to, co říkáte. Takže tohleto je takto. A už půjdu dál. Jste dáma, takže myslím, že už to stačí. Já jsem jenom chtěl ocitovat, cituju jenom, dokonce jsem to chtěl přehrát, takže vůbec nechápu, o čem je tady řeč. Jenom vás cituju. Když se někdo vzteká po tom, co řekne sám... Já chci ocitovat, já tady cituju, tak to je potom problém. (Ministryně Černochová: Lžete!) Tak pojďme ale dál.

Když tedy tady už vládní představitelé něco říkají, už jsou nervózní, tak tady mám další materiál. To je zajímavé, to jsem zvědavý, jestli opět nebude šikanovat, jestli nebude šikana paní ministryně obrany Černochové, jako to bylo vůči tomu válečnému letci po tom projevu Žatci, když jste řekla, že vojáci nebudou už asistovat u toho pietního aktu. (Ministryně Černochová: To jsem neřekla já.) No, to řekl váš podřízený, dobře, tak výborně. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP