(17.00 hodin)
(pokračuje Patrik Nacher)

Mělo by to nejvíc zajímat kolegy Piráty, kteří tam obsadili v zásadě celý ten institut. Tak mě zajímá, jestli to podpoří aspoň oni, když oni tady hovořili ve volební kampani o transparentnosti. Zpracovateli nebyla poskytnuta dokumentace, seznam výběrových řízení, podklady k nim, dokumentace poskytující poskytnuté plnění, proběhlé kontroly, financování, popis, podklady, seznam všech externích plnění. Chybí průzkumy trhu při výběru subdodavatelů - to jsou podezřelé dodavatelské vztahy, netransparentní nákupy IT vybavení, doporučení postupu, detailní kontrola dodavatelsko-odběratelských vztahů PII, to je Pražský inovační institut, a subdodavatelů, nákupu IT, vybavení IT techniky, smluv se subdodavateli, výdaji PII, údaje o způsobu výběru subdodavatelů, dokumentace prokazující řádné plnění, údaje o průzkumu trhu a tak dále. Takže poté byla tahleta kontrola, tenhle ten audit přerušen. Podnět byl podán na Finanční úřad pro Prahu 1, je tam několik trestních oznámení.

Takže si myslím, že tohle to všechno by se dalo elegantně ukončit důkladnou kontrolou ze strany NKÚ, a mně nezbývá nic jiného než to vyřešit tímhletím způsobem, že to zařadíme jako bod a poté Poslanecká sněmovna k tomu bodu, který bych nazval Žádost o provedení kontroly NKÚ u PII, Pražský inovační institut, a poté by Poslanecká sněmovna přijala jednoduché usnesení. Takže to může být, kolegové, na pět minut, pokud k tomu někdo nechce debatovat: "Poslanecká sněmovna předkládá podle § 17 odst. 3 zákona č. 166/93, o Nejvyšším kontrolním úřadu, ve znění pozdějších předpisů, podnět k Nejvyššímu kontrolnímu úřadu ke kontrole Pražského inovačního institutu v oblasti nakládání s účelovými dotacemi" a tak dále, to, co jsem já četl na začátku.

Takže já vás, prosím, kolegové, abyste to podpořili, abychom my věřili, aby nebyl ten dvojí metr, že vám skutečně jde o transparentnost, protože jiná cesta není. Jiná cesta opravdu není. Nebo když mi navrhnete jinou cestu, jak požádat NKÚ o kontrolu v Pražském inovačním institutu, já se tou cestou rád vydám a nebudu tady brzdit Poslaneckou sněmovnu. Ale zatím to vypadá tak, že ten úkol může dát jenom Poslanecká sněmovna nebo její orgány. Takže já to navrhuju jako poslední bod toho dnešního programu, jak je z grémia - teď jsou tam ta druhá čtení, pane předsedající - jako poslední bod. A jak říkám, pokud se k tomu nebude chtít někdo dlouze vyjadřovat, tak si myslím, že to je na pět minut. Možná třeba pan primátor Svoboda k tomu něco bude chtít říct, já nevím, ale je to na pět minut, je to prostě usnesení NKÚ - buď dá zapravdu auditu magistrátu a těm podnětům všem, anebo nedá, ale tohle to mně přijde jako nejčistší varianta.

Tak já vás prosím o podporu - ne o to, že cokoliv navrhne někdo z opozice, tak vy to smáznete - protože jiná šance není. Pokud to nepodpoříte, tak pak opravdu vám o tu transparentnost a řízení městských firem a řízení a nakládání s veřejnými prostředky, tak vám o to nejde a nechcete, aby to NKÚ zkontroloval. Tak to pak řekněte, respektive já pak na to budu upozorňovat, až budete zase říkat, jak se má efektivně nakládat s veřejnými prostředky.

Takže já se omlouvám, že tady s tímhletím takhle otravuji - dělám to podruhé, možná to zkusím potřetí, uvidím, jak budu v tomhle tom trpělivý. Říkám, moc vás tady není tedy, ale když mi někdo z vás nabídne nějakou jinou cestu, jak tohohle toho stavu dosáhnout, rád ho vyslechnu. Zatím jediná cesta je na to jít přes navržení bodů a poté schválení patřičného usnesení. Děkuji za vaši pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, vystřídali jsme se v řízení schůze.

Pro pořádek, pane poslanče, váš bod se jmenuje Podnět NKÚ při kontrole Pražského inovačního institutu, jako poslední bod dnes po pevně zařazených.

A jako poslední z přihlášených k pořadu schůze je pan poslanec Jiří Kobza. Máte slovo.

 

Poslanec Jiří Kobza: Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, pokusím se být maximálně stručný. To, co se děje v těchto dnech v Izraeli, můžeme s klidným svědomím označit za největší teroristickou akci snad od války v Jugoslávii. Kromě neštěstí, které způsobilo spoustě rodin a lidem v Izraeli, si ale musíme uvědomit ještě jednu věc. Jak mnozí víte, já jsem strávil zhruba čtrnáct let na Středním východě, v islámských zemích, a to, co se děje teď v Izraeli, beru nesmírně vážně. O co jde? O to, že tato akce je velmi inspirující, a řekl bych, až povzbuzující, pro další teroristické skupiny.

Jak je vám asi známo, když končila válka v Sýrii, tak Al Bagdádí vydal instrukci bojovníkům Islámského státu, aby se za využití uprchlické vlny přesunuli do Evropy a přesunuli boj na území nevěřících, což znamená, že musíme velmi reálně počítat s tím, že zde máme po celé Evropě rozesety spící teroristické buňky, a můžeme i počítat s tím, že na základě inspirace útoků Hamásu na Izrael tyto buňky začínají přemýšlet nad tím, že by se znovu aktivizovaly a že by připravily nějakou svoji vlastní akci tam, kde to nevěřící nečekají.

Současně s tím ale musíme si uvědomit, že nám rostou počty migrantů, kteří jsou při náhodných kontrolách na slovenských hranicích zachyceni, a když je štěstí, tak je i vrátí, anebo je pošlou s rozkazem na vycestování zase zpátky na svobodu. Já si myslím, že teď skutečně jde o naši vlastní bezpečnost. Proto si dovoluji navrhnout mimořádný bod této schůze pod názvem Žádost vládě o uzavření našich východních hranic pro nelegální migraci, protože můžeme předpokládat, že v těch lidech, kteří sem půjdou, nebudou všichni s přátelskými úmysly, a právě naopak, s inspirací z Izraele mohou mít ty úmysly velmi nebezpečné. Uzavření hranic pro nelegální migraci považuji v současnosti za záležitost naší vnitřní bezpečnosti, to znamená, nemělo by to být v rozporu s usnesením Evropského parlamentu, protože otázky vnitřní bezpečnosti si řeší každý stát samostatně. Technicky a organizačně provedení této uzávěry můžeme přirovnat k nácviku, který probíhal za covidové epidemie, kdy byly uzavřeny celé regiony, a myslím si, že když to šlo tenkrát, tak by to mělo jít i dnes.

Dovolil bych si poprosit o zařazení tohoto bodu jako druhého bodu této schůze po tom usnesení o Izraeli, protože si myslím, že skutečně je to velmi urgentní záležitost, a dovoluji si poprosit o jeho podporu. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane poslanče, váš návrh jsem si poznamenal. Jestli mám dobré poznámky, tak jsme vyčerpali všechny přihlášky, které zde byly k pořadu schůze. Přivolám kolegyně, kolegy z předsálí k hlasování. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP