(20.40 hodin)
(pokračuje Milan Brázdil)

Pane Šalomoune (Poslanec Brázdil se obrací do vládních lavic na ministra Šalomouna.), je mi vás líto, ale tož je to tak, no. Tak my si tu žijeme. (Smích v levé části jednacího sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. (Z místa se o slovo hlásí poslankyně Pastuchová.) Z místa s faktickou, anebo standardně do rozpravy, paní poslankyně? Do rozpravy. Z místa se do rozpravy hlásí paní poslankyně Jana Pastuchová.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Tak ještě, abych to shrnula, znovu pochválím pozměňovací návrh. Ještě jsem zapomněla říct, že vlastně tímto zřízením institutu by se mělo zlepšit i to, že teď vlastně některé okresní správy nestíhají ty posudky, a pokud to tak bude - a nevím, kdy to tak bude, protože jsem se zase na to ptala, zase mi vlastně bylo tak nějak odpovězeno, že bude nutno vytvořit do dvou let. Pozor, nejdřív bude Institut a do dvou let se vytvoří vlastně nějaký informační systém, který by měl umožnit to - a za to budu ráda - že jako posudkový lékař nebo ONZP, jak jsme nazýváni my, budou brát ty posudky podle toho, jak ho tam kdo vložil, a nebude to podle toho, jestli jich tam mají málo, nebo hodně. Takže když bude někdo sedět v Praze, může mít posudek z celé republiky a nebude se to vlastně dělit na ty - nebo mělo by to jít popořadě, což je fakt správná věc.

Ale kolegyně, kolegové, pro ty věci, které jsem zde řekla, a nezlobte se, už fakt nevěřím, prosím, paní místopředsedkyně, o hlasování podle § 93, aby se tento sněmovní tisk vrátil garančnímu výboru, abychom mohli reagovat na tento dnes v 17.12 načtený pozměňovací návrh, k tomu dát své návrhy. Děkuji a prosím o hlasování.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Rozumím. Zatím jsme stále v obecné rozpravě, takže mám to poznamenáno, a táži se, zda ještě někdo chce v obecné rozpravě vystoupit? Jestli tomu tak není... hlásí se pan ministr nejprve, pan ministr Marian Jurečka. Prosím.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Já jsem chtěl reagovat na některé ještě zmínky, které tady zazněly, které se týkaly České správy sociálního zabezpečení a toho Institutu pro posuzování zdravotního stavu. Nevznikne žádný nový úřad - žádný nový úřad, organizační jednotka, která by měla nějaké své konkrétní, speciální, jak tady bylo zmíněno, účtárny a personální a podobně. To se nestane, logicky se to nestane, protože zůstáváme stále ve struktuře České správy sociálního zabezpečení, ale budeme schopni mít systém, který bude mít opravdu jednotné metodické vedení, bude tento systém efektivní v sdílení agendy, bude ten systém schopen reagovat na případné rozdílné zatížení, protože dneska prostě není možné agendu úplně jednoduše sdílet napříč celou Českou republikou. Takže toto jsou důvody, které navazují, jak říkal i kolega Vít Kaňkovský, na snahy, které jsme dělali už v minulé Poslanecké sněmovně, kdy tady tenkrát s tím přišel vlastně společně s Vítem Kaňkovským tehdejší poslanec a bývalý hejtman, kolega bývalý, pan Běhounek. My jsme to podpořili myslím napříč celou Poslaneckou sněmovnou, aby to byl první krok po letech debat o tom, jak zefektivnit, zrychlit, zpružnit lékařskou posudkovou službu. To byl první krok. Toto a další kroky, které ještě budeme realizovat, budou na to logicky navazovat.

Takže já myslím, že toto jsou jednoznačně kroky, které ukážou to, že jsou efektivní nejenom ve prospěch klienta, ale jsou efektivní i z hlediska nákladů a snížení nákladů pro tento stát. Toto jsou i kroky, které - na rovinu, na MPSV je neobjevil ministr Jurečka, ale jsou to věci, které tam byly v minulosti zvažovány. Mě mrzí, že vlastně se třeba toto už neudělalo v tom minulém volebním období, protože to mohlo přispět k tomu, že jsme už mohli třeba před několika lety mít rychlejší, pružnější systém. Logicky na tyto změny budou reagovat a navazovat i změny v oblasti IT, které nezbytně nutně potřebujeme, například ještě daleko lepší spolupráci z hlediska třeba přípravy pro to hodnocení. (Hluk v jednacím sále.) Bavíme se o tom s kolegy, jako je pan profesor Dušek a s kolegy ze zdravotnictví, jak zjednodušit opravdu jednak předávání těch informací, dat, ale i přípravu pro to posouzení. Byli jsme zhruba před měsícem a půl na návštěvě v Německu, kde ten systém funguje, myslím si, velmi dobře, efektivně. Teď tam ještě kolegové jedou znovu na pracovní návštěvu právě i se zaměřením na to, jak třeba efektivně připravit i ty změny v IT, které by to mohly vhodně doplnit.

Takže tolik reakce na debatu, která se týkala této části tohoto tisku, respektive toho pozměňovacího návrhu, který opravdu jednoznačně je veden tak, aby byl ku prospěchu občanům, především těch, kteří řeší dnešní dlouhé termíny při vyřizování některých svých záležitostí u lékařské posudkové služby. A děkuji tady i kolegyni, která tady zmiňovala, že sice je plně vytížená, někdy třeba nemá tolik času se věnovat některým věcem, ale dělá třeba v rámci toho částečného úvazku i tuhle práci. Já to nějak nezlehčuji, já to jenom konstatuji, že víme, že těchto lidí nemáme dostatečný počet, a v zásadě vlastně v rámci celé té struktury ČSSZ tady po tom odvolacím orgánu v rámci MPSV tady máme stále ještě neobsazená pracovní místa a poptáváme tyto lidi. Takže děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. Nyní jenom shrnu: s náhradní hlasovací kartou bude hlasovat pan poslanec Václav Král, jde o číslo 39.

Nyní vystoupí paní poslankyně Berenika Peštová s faktickou a dále se hlásí pan poslanec Aleš Dufek do obecné rozpravy. Paní poslankyně, vaše dvě minuty. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Nepotřebuji dvě minuty, já jenom chci tady vyseknout poklonu panu ministru práce a sociálních věcí, že to dokázal udržet, než doběhli všichni poslanci. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: A nyní poprosím pana předsedu - pan poslanec Aleš Dufek stahuje svou přihlášku. A táži se, zda tedy ještě někdo chce vystoupit v obecné rozpravě? Není-li tomu tak, obecnou rozpravu končím.

Požádám o závěrečná slova, má-li zájem paní zpravodajka? Má, prosím. Prosím, paní zpravodajko.

 

Poslankyně Klára Kocmanová: Děkuji za slovo. Pouze shrnu, že v obecné rozpravě vystoupilo devět poslankyň a poslanců, byly načteny dva pozměňovací návrhy a padl zde návrh podle jednacího řádu § 93 odst. 2 na vrácení zákona garančnímu výboru k novému projednání, se kterým bychom se tedy teď měli vypořádat svým hlasováním. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, mám to taktéž tak poznamenáno. Ještě se pro pořádek otáži pana ministra, zda chce vystoupit se závěrečným slovem? Není tomu tak.

A my tedy přistoupíme k hlasování o předneseném návrhu. Přivolala jsem kolegyně a kolegy z předsálí. Jenom zopakuji, budeme tedy hlasovat o návrhu předneseném paní poslankyni Janou Pastuchovou na vrácení návrhu zákona garančnímu výboru k novému projednání.

Vnímám žádost o odhlášení, Všechny tedy odhlašuji. Přihlasme se opět všichni svými identifikačními kartami.

 

Jakmile se počty ustálí, budeme hlasovat o návrhu na vrácení návrhu zákona garančnímu výboru.

Zahájila jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 25, bylo přihlášeno 138 hlasujících, pro 63, proti 73. Konstatuji, že tento návrh nebyl přijat.

 

A tímto se tedy dostáváme do rozpravy podrobné, kterou zahajuji. Připomínám, že pozměňovací a jiné návrhy přednesené v podrobné rozpravě musí být vždy odůvodněny. O slovo je přihlášený pan poslanec Vít Kaňkovský. Prosím, ujměte se slova.

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Ještě jednou dobrý večer. Už jenom krátce, jak už jsem avizoval v obecné rozpravě, přihlašuji se ke dvěma pozměňovacím návrhům.

Ten první je pod číslem sněmovního dokumentu 3351. Odůvodňoval jsem ho. Týká se to těch změn zřízení Institutu pro posuzování zdravotního stavu a některé další změny ve struktuře České správy sociálního zabezpečení, dále viz písemné odůvodnění.

A druhý pozměňovací návrh, ke kterému se přihlašuji, je pod číslem sněmovního dokumentu 3353 a ten upravuje pojmosloví v souvislosti s organizačními změnami České správy sociálního zabezpečení. Děkuji za pozornost. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP