(21.40 hodin)
(pokračuje Jiří Navrátil)

Společně jsme na Asociaci krajů několikrát projednávali i společnou kampaň s ministerstvem a s Českou televizí, která je takzvaně - ten díl seriálu Plné hnízdo. To vše nám nahrává k tomu, abychom získávali pěstouny, abychom ukazovali, jak je pěstounství důležité v České republice.

Věřím, že v této Poslanecké sněmovně není nikdo z nás, kdo by chtěl, aby děti vyrůstaly v ústavní péči. Ale samozřejmě, pokud teď nemáme čísla našich pěstounů v těch krajích, o kterých jsem hovořil, je třeba těmto krajům dát šanci ještě toho jednoho roku, a samozřejmě taktéž i v připravované novele, abychom mohli přijmout všechny podklady k tomu, aby tyto děti opravdu v ústavní péči nebyly. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní paní poslankyně Jana Pastuchová, dále pan poslanec David Kasal, Aleš Juchelka, prosím.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, budu reagovat. Já vám to nevyčítám, jenom vzpomínám na minulé volební období, kdy jsme se přesně na tyto věci ptali: jaká jsou data, kolik máme pěstounů, co bude v Ústeckém kraji, kde prostě to je opravdu tragédie, v Karlovarském kraji. Na tohle všechno jsme se ptali. Kde jste vzali termín těch, co teď prodlužujete? Na to jsme se ptali. Proto se teď divím, že vlastně se to mění o ten rok, ale mně to nevadí, protože já jsem byla proti tomu.

Ještě jsem se chtěla zmínit jenom o novele o sociálně-právní ochraně dětí. No, vlastně zase v médiích je, nebo co si čtu, že to vlastně zvýší možnost počtu těch přechodných pěstounů. Ale jedna věc mě tam strašně zaráží. Já s těmi přechodnými pěstouny mluvím, ale vy tam navyšujete zase peníze neziskovkám a doprovázejícím organizacím. Ty přechodné pěstouny už to otravuje, co ty doprovázející organizace... Já chápu, že potřebují zaměstnat zaměstnance, potřebují na energie. Ale kolik jste přidali přechodným pěstounům? V tom není ani koruna. Ale novinové články píší - zlepší se nebo zvýšíme, pomáháme přechodným pěstounům.

Poslední věc. Vyzývala jsem tady minule - paní místopředsedkyně Richterová tady neseděla, vaším prostřednictvím. Kde jsou dneska ty pozměňovací návrhy, které jste předkládala v minulém období k rodičovské dovolené, sněmovní tisk 490, pozměňovací návrh 3298, navýšení nebo vylepšení rodičovského příspěvku s valorizací? To byl váš boj tady v minulém volebním období, a teď tady není vůbec nic.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji i za dodržení času. Nyní vystoupí s faktickou poznámkou pan poslanec David Kasal, připraví se pan poslanec Aleš Juchelka a paní poslankyně Renata Oulehlová, prosím.

 

Poslanec David Kasal: Děkuji, pane místopředsedo. Já bych se rád, vaším prostřednictvím, obrátil buďto na pana poslance, nebo na pana ministra. Já jsem se tedy s pokorou zeptal, jestli máte nějaká čísla, když tedy jste něco připravili, tak jestli počet pěstounů stoupne o 100 %, o 50 %. Něco bych chtěl slyšet, fakt. Ještě navíc když pan kolega říká, že dělá v Moravskoslezském kraji, tak určitě může dát zkušenosti.

Chci se zeptat ale, vaším prostřednictvím, paní poslankyně Richterové. Co budete dělat s těmi dětmi? Když to říkáte, je to krásné. Já si to doslova představuji. Ti pěstouni si ty děti budou brát... Byla jste taky v Ústí. Kdo si bude brát děti, které mají hydrocefalus, kdy hlava váží 8 kilo? Kdo si bude brát ty děti, kdo se o ně bude starat? Vy tady říkáte, že nechcete, aby to dítě trpělo. Tady slyšíme od kolegyně, že se volá po celé České republice, aby se mohly umístit, aby to vůbec mohlo být. Takže ano, já s vámi souhlasím v tom, že je dobře, aby dítě vyrůstalo v rodině. Ale bavíme se o všech dětech, všechny mají stejné právo, všechny!

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Jako další pan poslanec Aleš Juchelka, paní poslankyně Renata Oulehlová a další faktické poznámky.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Moc děkuji, pane předsedající. Když už jsme tady u toho, já tady už avizuji dopředu, že ta malá novela zákona o sociálně-právní ochraně dětí je velmi problematická i pro nás. Bude kolem toho velká diskuse. Když se vrátím zpátky před těmi x lety, já jsem dva roky pracoval na sociálně-zdravotním pomezí na zákonu o centrech komplexní péče, které měly za cíl transformovat kojenecké ústavy právě na centra komplexní péče, aby ten vysoce specializovaný personál, který tam je, se mohl starat o děti a transformovat kojenecké ústavy například na stacionáře denní, týdenní, pracovat jako terénní služby, nebo zvyšovat kompetence nezletilým rodičkám, nebo se starat o děti s infaustní diagnózou, aby tam byla domácí jipka, a tak dále. To bohužel neprošlo ve třetím čtení o dvacet minut, poněvadž to někteří zablokovali. Potom prostě bohužel nachystali Piráti pozměňovací návrh na půl A čtyřky, který prošel, a důsledky vidíme tady v tuto chvíli. Ne všechno, co se tváří, že je strašně jakoby hezké, ne vždycky to sociální inženýrství, které občas prožíváme právě tady z těchto kruhů, je prostě dobré. Vidíme to na různých příkladech a tady toto je právě toho konkrétní příklad.

Já jsem pro to hlasoval, protože věřím samozřejmě tomu, že každé dítě by mělo být v rodině a mělo by mít milující náruč, ať už pěstouna, nebo samozřejmě nejlépe rodiče. Ale skutečně pravdou je, že můj dvouletý projekt byl zablokován úplně zbytečně. Já ho budu otevírat ještě příští rok, pokud se k tomu Ministerstvo zdravotnictví nebude mít, a budu navrhovat, aby centra komplexní péče znovu prošla, protože tady se otevřelo samozřejmě to okno, že kojenecké ústavy tady budou ještě v roce 2024, a tím pádem by se mohly transformovat na centra komplexní péče. Ten návrh je hotov a já doufám, že ho tady příští rok otevřeme. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní paní poslankyně Renata Oulehlová, potom pan ministr Marian Jurečka, prosím.

 

Poslankyně Renata Oulehlová: Opět mluvím v roli poslankyně, a ne zpravodajky. Já bych jenom k tomu všemu řekla: ono se to hezky říká od stolu, ono se to i hezky říká z lavice poslanecké nebo ministerské. Jako ideální stav by byl opravdu, kdyby všechny děti měly své zázemí v rodině, ale bohužel i situace, která je ve společnosti, myslím tím zdražování, myslím tím různé nejistoty, strachy, bohužel generuje to, že mnoho rodičů třeba propadá alkoholismu, bohužel i drogy. Počty dětí, které žijí v dysfunkční rodině, bohužel narůstají. Ti pěstouni opravdu nejsou. Jsem z Karlovarského kraje, vím, o čem mluvím, vím, jaké tam máme problémy.

Já bych vás jenom všechny chtěla poprosit, my jsme si teď tady i chvíli povídali s panem ministrem. Prosím pěkně, alespoň co se týče dětí, zapomeňme na dresy, zapomeňme na to, kdo odkud jsme, ale naslouchejme si. Když se něco snažím vysvětlit, tak v dobrém, ale nevztekám se hned jako: Ne, já mám tuhle pravdu. Prosím, alespoň co se týče naší budoucnosti, a to jsou děti, zapomeňme na to, že někdo s někým nemluví, ale zkusme se opravdu soustředit na tu pomoc tomu nejcennějšímu, co máme, a to jsou ty děti.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Pane ministře, faktická poznámka, poté paní místopředsedkyně Olga Richterová.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Já si dovolím reagovat jenom v tom, že samozřejmě nemám růžové brýle a vím, že ten systém je opravdu komplikovaný. Ale poprosím tady na své ctěné kolegy, přečtěte si ten návrh, tam je pamatováno na výjimky. Za prvé, umístění řekněme u všech dětí je možné do doby jednoho měsíce. To je v té novele, která teď bude následovat a přijde do prvního čtení. Už dnes je platný stav, kdy je tady možné logicky mít tu výjimku s ohledem na zdravotní stav a na sourozenecké skupiny. Takže to, co tady říkal předtím pan kolega, je prostě argument, který se vlastně nepotkává s tím, na co by ta legislativa už dávno nepamatovala. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP