(15.40 hodin)
(pokračuje Jaroslava Pokorná Jermanová)

Mě by dále zajímalo, jak tady píšete, že tuto pozici v Evropě budeme prosazovat, tak bych chtěla vědět ty konkrétní kroky. Jak je budete prosazovat, s kým a na jakých fórech? Ráda bych také od vás slyšela nebo bych vás touto cestou ráda poprosila, zda byste mohl vyzvat všechny české europoslance v Evropském parlamentu, kteří příští týden budou rezoluci vůči Palestině projednávat, zda byste je vyzval, aby jednotně podpořili pozici buď vaši, nebo vlády, podle odpovědi, kterou mi dáte. Já považuji Hamás za součást politického systému v Palestině, a přestože teď konkrétně žádné peníze podle tvrzení představitelů Evropské unie do Palestiny nejdou, tak si myslím, že je potřeba (Předsedající: Čas.) financování přerušit. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Také děkuji. Na vaši interpelaci odpoví pan premiér. Prosím, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Tak já nejsem nijak na rozpacích, když se mnou souhlasíte (Se smíchem.), výjimečně, a kdybyste to dělali častěji, tak to bude jenom ku prospěchu věci, takže to já samozřejmě vítám.

Ale vážně, protože tady jde o vážnou věc. Já jsem skutečně přesvědčen, že není možné financovat Palestince takovým způsobem, že nemáme jistotu - a o to tady jde, že nemáme jistotu - že ty peníze nějakým nepřímým způsobem se nedostanou k teroristickým organizacím. A myslím, že se to nevylučuje s tím, že Česká republika má třeba svoji zahraniční humanitární, transformační pomoc, která je zaměřena i na konkrétní projekty na Západním břehu, kde pomáhají ženám, dětem, novorozencům, a jsou to humanitární projekty na Západním břehu Jordánu a nejsou to žádné projekty v Pásmu Gazy, protože tam z našeho hlediska, z pozice České republiky, vládne radikální teroristické hnutí Hamás a tam žádná podpora nikdy ani, nebo v poslední době ani nešla. A to, co poskytuje Česká republika na Západním břehu, je důsledně monitorováno naším styčným úřadem v Ramalláhu, tam by žádné problémy být neměly a veškerá pomoc je kontrolována tak, aby byla využívána v souladu s našimi pravidly. My jsme tento ani minulý rok jako Česká republika neposkytli žádný příspěvek organizaci, která distribuuje humanitární pomoc Palestincům, například v Pásmu Gazy. Čili naše rozvojová pomoc je kontrolována, jde jenom na Západní břeh, žádná nejde do Gazy a ani se nepodílíme na mezinárodní pomoci, která ke Gaze směřuje.

Pokud jde o Evropskou unii, to je důležitá věc. Ona ta pomoc je rozdělena do spousty různých programů a podpor a proběhlo neformální jednání - předevčírem myslím, 10. října - Rady pro zahraniční věci, kde byla Rada informována ze strany Evropské komise, že zahájila revizi rozvojové pomoci Evropské unie, která proudí na palestinské území. Česká republika podpořila nutnost revize finančních kroků tak, abychom věděli, že nesměřují přímo či nepřímo k Hamásu, a dokud nebude dokončen přezkum rozvojové pomoci Evropské unie, nebudou Palestinské národní správě poskytovány žádné platby. Přezkum bude proveden za účasti všech členských států Evropské unie. To si myslím, že je správný postup. Já myslím, že v dalších dnech se musíme podívat i na to, jestli skutečně v nějakých dalších podprogramech ta pomoc neproudí, ale v zásadě si myslím, že je potřeba udělat rychle ten přezkum, do té doby není možné platit Palestinskou národní správu žádnými platbami, a je dobré, že na tom přezkumu se nějakým způsobem budou podílet i členské státy Evropské unie. Myslím, že to vyvolá větší důvěryhodnost celého toho procesu.

Já jsem dlouhodobě přesvědčen, že máme být skutečně v této věci důslední a máme si ověřovat - a myslím si, že jsme to měli dělat víc ještě i před těmi tragickými událostmi - že naše finanční prostředky nepodporují teroristické organizace. S touto pozicí vystupují zástupci České republiky na jednání Evropské unie dlouhodobě a byli jsme na tom posledním jednání, které jsem tady zmiňoval, skutečně ubezpečeni, že aktuálně žádné platby palestinské samosprávy se nechystají a že všechno projde důkladnou revizí. Myslím si, že takto je to v pořádku. Ano, jsou státy v Evropské unii, které jsou mnohem vstřícnější k Palestincům, a nad některými věcmi zavírají oči. Česká republika k nim nepatřila, nepatří k nim a patřit k nim nebude, a proto si myslím, že tento výsledek je v souladu s tím, co si Česká republika přeje.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane premiére. Paní poslankyně má zájem o doplňující otázku. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová: Ano, děkuji. Já využiji té minuty, pane premiére, a znovu vás vyzvu, zda budete oslovovat české europoslance, aby podpořili toto stanovisko, to za prvé, a za druhé bych chtěla znát váš názor, jak se díváte na ty hloučky podporujících občanů - někdy evropské, někdy Spojených států, někdy Kanady - kteří z mého pohledu podporují palestinský terorismus, používají palestinské vlajky, demonstrují za to, a chci se vás zeptat, jak byste se na to díval, kdyby se to dělo v České republice, a zda také vláda připravuje nějaká bezpečnostní opatření vzhledem k výzvě, kterou učinil přední představitel Hamásu, a to, že mobilizuje všechny své bojovníky po celém světě a vyzývá je ke krvavým útokům, právě v termínu 13. 10. Já chápu, že mi nemůžete říct podrobnosti, ale zda se tím zabýváte. (Předsedající: Čas.) Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně za dodržení času. Pan premiér má zájem odpovědět. Prosím, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Pokud jde o protestní akce, ano, příslušné orgány státu se tím preventivně zabývají.

Za druhé, co říkám na Evropany, Američany a další anebo občany jiných zemí, které na půdě těchto států demonstrují. No, to přece není nic nového, bohužel, není nic nového. A mnohokrát ti, kteří podporovali jednoznačně Stát Izrael, byli i ve veřejné debatě často v menšině. Já jsem to vždycky považoval za špatné a i ze svých akademických rolí, i ve svých politických vystoupeních vždy z důvodů, které jsem tady i uváděl při odpovědi na interpelaci pana poslance Ferance, jsem přesvědčen, že máme stát na straně Státu Izrael, protože je to z mnoha hledisek správné.

A za třetí, to jste se mě ptala, zda budu vyzývat europoslance. No, budu vyzývat naše europoslance tam, kde mám na to vliv, mám na to přímý vliv (Se smíchem.) ve své politické straně. A jinak europoslance, myslím si, bychom mohli vyzývat všichni společně. Ale já mám dojem, že co může být silnějšího - a to opět myslím bez ironie - co může být silnějšího než v podstatě jednomyslné usnesení Poslanecké sněmovny, kde jsme se tak jasně vyjádřili ve prospěch Státu Izrael, že to skutečně vyjadřuje velmi silně vůli české společnosti, a i tím, že to je jednotný postoj, má ještě větší sílu, než kdyby to byl jenom postoj většinový. A já jsem přesvědčen, že to budou naši europoslanci vnímat a slyšet.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Jako devátý v pořadí byl vylosován pan poslanec Novák, připraví se paní předsedkyně Alena Schillerová. Prosím, pane poslanče, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP